Арахіс при діабеті – користь чи шкода

Арахіс – унікальний продукт. Його детальне вивчення дозволило встановити, що він має мало схожих з іншими горіхами рис. Плід відносять до бобовим. Він росте в невеликих стручках, які дозріти можуть тільки під шаром грунту. Арахіс при діабеті 2 типу допускається включити в раціон, але тільки після консультації з лікарем. Продукт має цілу низку позитивних характеристик, які допоможуть організму функціонувати правильно.

складові продукту


Смажений арахіс при діабеті має приємний маслянистий присмак. Саме тому багато людей люблять його. У ньому міститься приблизно половина від загального обсягу жирних кислот. Позитивний вплив на організм виявляється за рахунок олеїнової, лінолевої та стеаринової кислоти. Ці компоненти допомагають вивести шкідливий холестерин. При цукровому діабеті це властивість використовується для зниження загального показника шкідливих речовин в крові. Через рослинного білка арахіс входить в раціон харчування кожного вегетаріанця. Компоненти горіха, які роблять позитивний вплив на організм людини:

  • цукориди і сапоніни;
  • амінокислоти для нормального функціонування організму;
  • вітаміни групи В;
  • мікроелементи (кальцій, натрій, фосфор, калій);
  • біотин і поліфенол.

Арахіс при цукровому діабеті 2 типу повинен бути присутнім в раціоні харчування в невеликій кількості. У ста грамах продукту міститься близько 574 ккал. Цього обсягу цілком вистачить для того, щоб забезпечити організм добовою нормою вітаміну В і міддю. Про це чудовому властивості продукту не слід забувати.

Корисні і шкідливі властивості


Солоний арахіс при діабеті допускається є тільки при відсутності алергії. Також від вживання цього виду горіха слід відмовитися при наявності астми, виразки шлунка. Ожиріння або схильність до нього також одне з протипоказань, оскільки в продукті міститься велика кількість калорій. При цукровому діабеті допустимо з’їдати протягом доби невелика кількість горішків. В такому випадку вдасться уникнути набору ваги.

Арахіс при цукровому діабеті допомагає впоратися з шкідливим холестерином. Якщо продукт постійно присутній в раціоні харчування людини, то у нього поліпшується робота серця, судини стають чистими і приводиться в норму артеріальний тиск. Завдяки цьому вдається істотно поліпшити загальний стан пацієнта з діагностованим цукровим діабетом.

Арахіс – це природний антиоксидант. З його допомогою можна вивести з організму вільні радикали і шлаки, які мають властивість накопичуватися в травній системі. Завдяки регулярному вживанню в їжу антиоксидантів можна попередити розвиток ряду серйозних хвороб. До них відноситься подагра і ретінопанія, які часто є супутниками цукрового діабету. При цьому захворюванні рекомендується включити в свій раціон також кешью. Горіх містить в собі багато корисних компонентів і служить профілактикою розвитку великої кількості захворювань.

Для цукрового діабету другого типу характерний прискорений метаболізм. Через нього в печінці накопичуються шкідливі жири. Амінокислоти необхідні для правильної вироблення декількох гормонів, які відіграють важливу роль у функціонуванні організму людини. Для будь-якого діабетика корисними стануть антитіла і ферменти, які у великій кількості містяться в арахісі.

Плоди служать профілактикою розвитку остеопорозу, оскільки в них у великій кількості міститься кальцій. Помітно поліпшується стан шкіри і волосся, оскільки до складу продукту входять біологічно активні компоненти. Шкіра діабетика схильна до старіння, так як в організмі виробляється неправильний обмін речовин. Арахіс дозволить зберегти красу і зовнішню привабливість протягом довгого періоду часу.

Арахіс при діабеті – за і проти


Є багато думок з приводу того, можна їсти арахс при цукровому діабеті чи ні. Протягом двадцяти чотирьох годин людині допускається з’їсти від тридцяти до п’ятдесяти грамів арахісу. Допускається включати його в раціон харчування в смаженому або сирому вигляді.

У термічно обробленому варіанті страви міститься більше антиоксидантів. Саме тому дієтологи рекомендують вживати їх саме в такому вигляді. Арахіс зможе стати інгредієнтом салатів, десертів або випічки. Від солоного варіанті страви найкраще відмовитися, оскільки воно буде затримувати рідину в організмі людини. Через них може навіть збільшитися тиск.

Виробники досить часто додають в них шкідливі барвники та стабілізатори смаку. Ці компоненти шкодять не тільки при діабеті, але і при нормальному функціонуванні організму.

Глікемічний індекс продукту – 20. Немає необхідності постійно рахувати енергетичну цінність арахісу, якщо цукровий діабет не перебуває у важкому ступені. Користь принесе тільки помірне вживання продукту.