Борщ для дітей рецепт покроковий з фото

Класичний червоний борщ з буряком – це надбання слов’янських народів. В основному – це традиційна українська страва, але в різних варіаціях його готують і сусідні народи. Тому з малих років, в дитячих садах, школі і, звичайно, вдома ми не уявляємо собі життя без ароматного, багатого смаком борщу з буряком. Але діткам від 1 року до приблизно 2,5 років, потрібно варити борщ зовсім по-іншому, ніж, якби ви варили його дітям старшого віку або дорослим. По-перше, готуючи такий борщ, овочі можна смажити, їх треба гасити. По-друге, зубів у малюків ще дуже мало, тому овочі для борщу необхідно нарізати дрібно або терти їх на крупній тертці. Бульйон для дитячого борщу не повинен бути жирним. У нашому рецепті ми врахували всі потреби маленьких діток від 1 року до 2,5 років, щоб їм було смачно і приємно його їсти, а ви, як мама, розуміли, що ваша дитина їсть корисну, свежеприготовленную їжу.

Інгредієнти для приготування борщу для самих маленьких

бульйон м’ясний 1,2-1,4 л
Буряк 150 г
Картопля 150 г
капуста 200 г
морква 50-70 г
Цибуля ріпчаста 50-60 г
помідор великий 1 шт.
Лимонний сік 2 ст. л.
цукор 1 ст. л.
зелень щіпка
часник за смаком

Приготування покрокове з фото Борщ для самих маленьких

  1. Приготуйте нежирний м’ясний бульйон, використовуючи наприклад, яловичину або курку. В кінці приготування вийміть м’ясо і процідіть за бажанням бульйон, щоб він став чистим.
  2. Вимийте, а потім почистіть буряк. Натріть її на крупній тертці або дуже дрібно поріжте.
  3. Наріжте дрібно помідор, можна при бажанні позбутися від шкірки, попередньо обшпаривши його окропом.
  4. Тушкуйте буряк і помідор в сковороді, додавши до них 50-100 гр. бульйону. Туди ж додайте дві ложки лимонного соку – це збереже яскравий, насичений колір борщу і додасть йому характерну кислинку.
  5. Гасіть овочі, закривши сковороду кришкою, протягом 30 хвилин, при цьому контролюйте процес, щоб буряк не почала смажитися і не підгоріла.
  6. Далі, підготуйте інші овочі. Наріжте дрібною соломкою білокачанну капусту.
  7. Наріжте дрібно також і ріпчасту цибулю.
  8. Натріть на тертці, або якщо у вас вийде, наріжте дрібною соломкою моркву.
  9. Отже, в киплячий бульйон насамперед закладаємо нарізану капусту, моркву і цибулю. Саме ці овочі варяться довше картоплі. Варіть їх в бульйоні до напівготовності.
  10. Додайте цукор і сіль по своєму смаку.
  11. Натріть очищену картоплю на крупній тертці.
  12. За 10 хвилин до готовності страви, додайте подрібнений картопля.
  13. Потім додайте тушковану буряк з помідором. І варіть борщ ще 10 хвилин.
  14. При бажанні додайте малюкові в борщ лавровий лист, дрібно посічену зелень і маленький зубчик часнику. Від цього, борщ стане ще апетитний.
  15. Після приготування, дайте борщу настоятися протягом хоча б 1 години, щоб він набув більш насичений смак. Такий борщ радиться, як ми вже згадували, самим маленьким діткам, починаючи від 1 року, але це також означає, що його можна подавати всім, включаючи навіть дорослих. З огляду на вік ваших дітей, овочі можна не терти на тертці, а подрібнювати ножем. Також м’ясо, з якого ви варили бульйон, можна подрібнити і додати в кінці приготування борщу.

Подавайте малюкам смачний і корисний борщ, заправивши його сметаною. Запропонуйте їм скибочку білого хліба. Смачного!