Чи шкідливо вершкове масло

Вчені з США опублікували в провідному медичному віснику British Medical Journal результати свого сенсаційного дослідження. Вони довели, що, якщо замінити вершкове масло на рослинні жири, то в крові відбудеться зниження рівня холестерину. Але цей факт не робить істотного впливу на ймовірність серцево-судинних захворювань.

Традиційно вважається, що віддавати перевагу в їжі потрібно рослинним жирам. Це корисніше для здоров’я, ніж споживання тваринних, т. Е. Масло з насіння соняшнику або кукурудзи краще зробленого з коров’ячого молока. Дієтологи детально проаналізували присвячені цьому питанню дослідження – Мінесотський Ішемічний Експеримент.

Дане дослідження проводилося в однойменному штаті в кінці 60-х – початку 70-х років XX століття. Поставлено було завдання перевірити чи впливає заміна тваринних жирів на рослинні в раціоні людини на рівень захворюваності на хвороби серця, а також кількість летальних випадків, викликаних зниженням показників холестерину в сироватці крові. У дослідженні було задіяно велику кількість учасників – майже 10 тис. Осіб у віковому діапазоні від 20 до 97 років.

В результаті експерименту з’ясувалося, що у людей, які замінили в своєму харчуванні тваринні жири на рослинні, дійсно відбулося зниження рівня холестерину в аналізі крові. Але ніяких доказів того, що відмова від тваринних жирів сприяє зниженню ризику смертності від серцево-судинних хвороб, виявлено не було. Однак розголосу набули тільки дані про вплив дієти на показники холестерину.

Все це дозволило вченим заявити, що публікація неповних даних проведеного дослідження призвела до поширення в суспільстві помилкового твердження про шкоду тваринних жирів в порівнянні з рослинними, багатими корисної лінолевої кислотою. У підсумку американські дієтологи не рекомендують віддавати з міркувань здоров’я перевагу олії і відмовлятися від улюбленого багатьма вершкового масла.

American Heart Association в 2009 році опублікувала свої рекомендації по правильній дієті. Серцево-судинна система людини краще функціонує, якщо в раціоні присутня невелика кількість насичених жирів і значне – лінолевої і омега-6 ненасичених жирних кислот.