Чим корисні і шкідливі кавунове насіння

Наближається кінець літа – кавуновий сезон. Хтось в цей час насолоджується довгоочікуваними дарами з баштану, а інші намагаються за допомогою цих великих ягід ще й підлікувати своє здоров’я: відома користь кавунів при лікуванні різних захворювань. Поїдаючи солодкий, соковитий плід, багато хто забуває, що не тільки м’якоть приносить користь, але і кавунове насіння, які можуть стати помічниками втомленому від зимового авітамінозу організму.

З чого складаються кавунове насіння

Особливою популярністю серед людей користуються насіння соняшнику і гарбуза. Кавун в цьому плані незаслужено забутий. Дізнавшись про користь насіння кавуна, ви почнете по-іншому ставитися до цієї ягоди.

Насіння мають складний склад:

  • пектин,
  • гемицеллюлоза,
  • вітаміни групи В, С і Е,
  • мінерали (залізо, цинк, магній, калій),
  • жирні кислоти (насичені, мононенасичені, поліненасичені).

Основна речовина в зазначеному списку – пектин. Його перевага полягає в можливості зв’язувати і виводити з організму пестициди і важкі метали, м’яко нейтралізувати наслідки радіації.

Кавуни з насінням можна і навіть потрібно вживати людям, які працюють на шкідливих виробництвах, щоб не накопичувати в організмі шкідливі домішки, суспензії, а своєчасно від них позбавлятися. Пектин допомагає уникнути захворювань підшлункової залози, шлунка і печінки, не допускає розвитку цукрового діабету і виключає ожиріння.

Ще один компонент складу кісточок – гемицеллюлоза, що виконує очищаючу функцію в організмі завдяки не розчинний у воді полісахаридів.

Про життєвої необхідності вживати вітаміни виключно всім відомо давно, особливо це стосується вітамінів, що входять до складу насіння кавуна. Поступаючи в організм людини, вони сприяють зміцненню імунітету, захищають від наслідків стресу, зводять до мінімуму впливу різних алергенів (ці функції виконує вітамін С, або аскорбінова кислота).

Вітамін Е допомагає крові циркулювати, знижує тиск, добре впливає на зір, зменшує ризик появи катаракти, зміцнює нерви.

Вплив вітамінів групи В для людини важливо: вони на клітинному рівні покращують життєдіяльність органів.

Мінерали, що містяться в кавунових насінні, – це забезпечення нормальної роботи багатьох систем: шлункового тракту, кістково-м’язової тканини, зору, діяльності мозку.

Жирні кислоти служать основою для отримання масла, який не поступається за своїми властивостями мигдальному. Безліч корисних властивостей складових насіння дозволяє віднести їх до продукту, на яке слід звернути особливу увагу.

Показання до застосування кавунових кісточок

В першу чергу кавунове насіння, як і кавуни, необхідно включити в щоденний раціон (під час сезону) тим, у кого проблеми з нирками. Біологічно активні речовини роблять сечу лужним середовищем, здатної розчиняти солі, виводити їх з організму.

Внаслідок виведення сечової кислоти сечокам’яна хвороба не розвивається. Застосування насіння кавуна як сечогінний і протизапальний засобів дозволяє успішніше справлятися з інфекціями сечостатевої системи, позбавлятися від зайвої рідини, що призводить до набряків.

Ця частина ягоди корисна також тим, у кого грибкові захворювання.

Чоловікам потрібно звернути особливу увагу на насіння, оскільки вони служать профілактикою простатиту і аденоми, покращують якість сперми.

Для жінок важливо знати, що кавунові насіння використовують в косметології, зокрема для боротьби з вуграми і акне, вони сприяють поліпшенню стану волосся, шкіри, нігтів.

Якщо взяти за правило їсти кавуни разом з насінням – це позитивно вплине на загальний стан організму, адже влітку дуже важливо підготуватися до зимового періоду і запастися здоров’ям.

Народні рецепти використання насіння кавуна

Корисні властивості насіння кавуна давно вже відомі в народній медицині. Існує багато рецептів, де до складу входять кісточки кавуна:

  1. Боротьба з гельмінтами. Висушені в духовій шафі і подрібнені в кавомолці насіння залити молоком в пропорції 1:10. Добова доза – 2 склянки. Посилити ефект можна, прийнявши половину порції натще.

Для вирішення проблеми використовують свіжі, але роздавлені насіння в кількості 5 ст. л., заливають 1 л води і кип’ятять 45 хвилин на маленькому вогні. Потім відвар проціджують і приймають 3 рази протягом дня по 1 склянці.

Скористайтеся найпростішим рецептом настою: 1 ст. л. подрібнених насіння настояти ніч у склянці охолодженої кип’яченої води. Вранці випити натщесерце. Повторювати протягом 3 днів. Це м’який очищаючий засіб, яка рятує від паразитів.

  1. Маткові кровотечі. Спосіб практично забутий, але шкоди не принесе. Потрібно висушити насіння, як в першому рецепті, дрібно потовкти в ступці. Додаючи молоко, зробити бовтанку, її необхідно випивати по 4 ст. л. через кожні 2 години, поки стан не покращиться. Це стосується незначних виділень, в гіршому випадку обов’язково звернутися до лікаря.
  2. Рецепт краси. У домашніх умовах можна використовувати кавунове насіння для приготування маски для обличчя. Потрібно дрібно подрібнити насіння (досить дрібно), розбавити водою до густоти і нанести на обличчя. Чи не скрабіровать особа, якщо консистенція вийшла груба, а просто обережно намазати на 20 хвилин, потім вмитися черзі теплою і прохолодною водою. Результат – гладка, приємна на дотик шкіра. Колір обличчя також порадує.
  3. Лікування гіпертонії. Для приготування народного ліки висушити насіння і шкірки кавунів, дуже дрібно розтерти (буквально в порошок). Приймайте вранці і ввечері по половині чайної ложки. Протягом місяця тиск прийде в норму.
  4. Женемо жовч. Як жовчогінний ліки вищевказаний порошок приймають по 2 – 3 ч.л. двічі на день (вранці натщесерце та ввечері перед сном).

кавунове масло

Не менш ефективним є застосування масла кавунових кісточок. Цей готовий продукт можна придбати в магазинах і використовувати при різних проблемах. Його унікальний склад, куди входять різні кислоти (лінолева, пальмітинова, стеаринова і олеїнова) і вітаміни, дозволяє досить широко застосовувати його на практиці. Наприклад, воно покращує стан шкіри, попереджає ризик виникнення раку і стенокардії, налагоджує роботу серцево-судинної, нервової систем, забезпечує організм залізом, магнієм, марганцем, цинком, дія яких вкрай важливо для кожної людини.

Антиоксиданти, що містяться в олії, подовжують молодість і відновлюють ділянки ДНК, які зазнали руйнації.

Масло використовують також в кулінарії, заправляючи різні салати.

Про користь масла в косметології

Важлива властивість цього продукту – універсальність, він підходить для будь-якого типу шкіри. Його здатність розчинятися у воді збільшує можливість проникнення в глибокі шари шкіри.

Додавши кілька крапель олії в улюблений крем, лосьйон і навіть мило, ви забезпечите чистоту, свіжість і здоров’я вашої шкіри. Масло активно бореться з висипаннями, активно відкриваючи пори, робить шкіру еластичною, позбавляє її від дрібних зморшок.

Якщо додати його в шампунь, то зникне свербіж, лупа, сальності волосся. Кожен зможе насолоджуватися їх блиском і здоровим виглядом.

Шкода кавунового масла

У застосуванні масла кавунових кісточок перше і найважливіше правило – не переборщити. Потрібно дотримуватися пропорції, дані в інструкції до цього продукту. Наявність алергії на кавун, а вона проявляється у вигляді чхання після початку поїдання солодкої ягоди або свербіння, сльозоточивості, збільшує ризик виникнення такої ж реакції на масло.

Передозування масла може спровокувати:

  • зниження рівня цукру в крові,
  • хвороби нирок,
  • загальну слабкість,
  • погану концентрацію в просторі (це особливо важливо для водіїв).

Кавунове насіння і стрункість

Кавун – це перш за все вода і ніякого жиру. Клич «Використовуйте кавуновий сезон!» Все худнуть сприймають дослівно і посилено налягають на цей продукт. З насінням справи трохи інакше. Виявляється, вони досить калорійні (ну звичайно, адже з них роблять масло!). У 100 г насіння міститься четверта частина добової потреби в енергії, а саме – близько 560 калорій. Потрібно контролювати їх вживання людям, які ведуть сидячий спосіб життя або мають певну стадію ожиріння або цукровий діабет другого типу.

Для активних протягом дня людей, особливо що займаються спортом або важкою фізичною працею, цей окремий прийом їжі може послужити енергетичним підживленням і допоможе організму впоратися з навантаженнями.

Протипоказання до застосування

Принести можуть кавунове насіння користь, і шкоду. В першу чергу вживання кавуна і його насіння слід виключити людям, хворим цітруллінеміей. Справа в тому, що в насінні є цитрулін, про його ролі в життєдіяльності людини вчені сперечаються вже давно. Це амінокислота, що має властивість розпадатися в організмі людини, виділяючи аміак – абсолютно не потрібну речовину. Якщо людина володіє хорошим здоров’ям, аміак виводиться назовні з сечею. Але в разі наявних проблем з нирками і сечовим міхуром, шкода може бути нанесена дуже великою.

Наступні категорії людей, яким потрібно відмовитися від вживання насіння від кавуна, – це вагітні та жінки, а також діти у віці до 3 років. Виною всьому – та ж цірулліна і білок, наявний в складі.

Використовуйте кавунові насіння і масло виключно для своєї користі, будьте здорові і красиві.