Домашній сир адигейський рецепт з фото крок за кроком в домашніх умовах

Чи можна приготувати в домашніх умовах смачний сир сулугуні та адигейський? Відповідь, так! І досить-таки просто. Набір продуктів теж доступний кожному – молоко, домашній сир, вершкове масло і яйця. У приготуванні домашнього сиру адигейський і сулугуні рецепт з фото крок за кроком в домашніх умовах, який описаний нижче, дуже важливо, як то кажуть, набити руку. Не завжди з першого разу виходить ідеальна консистенція, а ось смак, завжди відмінний. У покроковому рецепті з фото вказано опис відразу двох сирів, так як вони готуються практично однаково, з невеликими змінами. Зверніть увагу, що сир повинен бути натуральним, чи не зернения, або зернистим, так як з нього ви не приготуєте домашній рецепт сиру – він просто не буде плавитися. Також важливо враховувати сам процес приготування домашнього сиру, наприклад, не треба допускати кипіння сиру в молоці, а лише варити його на середньому або повільному вогні, весь час помішуючи. Дотримуючись всі наші рекомендації, ви приготуєте смачний і корисний сир, не гірше ніж в магазині, сулугуні та адигейський всього за кілька годин!

Інгредієнти для приготування домашнього сиру «Сулугуні» і «Адигейський»

Молоко 3,2% жирності 1 л
Сир (домашній 9-18%) 1 кг
яйця 3 шт
Вершкове масло 100 г
Сіль для сулугуні 1 ст. л.
Сіль для адигейського 1 дес. л.
сода 1 ч. Л.

Приготування покрокове з фото домашнього сиру «Сулугуні» і «Адигейський»

  1. Для варіанту першого – сиру Сулугуні: закип’ятіть в каструлі молоко. Молоко необхідно брати високої жирності.
  2. Викласти в закипіле молоко сир, зменшити вогонь і варити все разом 40 хвилин. Необхідно сирну масу завжди перемішувати.
  3. Розстеліть на мисці або каструльці марлю в два шари і вилийте сирно-молочну суміш. У каструльку у вас повинна буде стекти зайва волога – це сироватка.
  4. У теплу сирну масу додайте 1 столову ложку без верху солі, 3 яйця і розм’якшене вершкове масло. Добре все перемішайте.
  5. Поставте цю масу на середній вогонь і поваріть її 10 хвилин. Не забувайте весь час помішувати. Краще використовувати для цього силіконову або дерев’яну лопатку.
  6. Підготовлену форму для сиру – це може бути глибока тарілка, миска, форма для випічки, змастіть вершковим маслом. Перелийте туди готовий сир, а коли він охолоне, поставте його в холодильник на 2 або 3 години. Сир стане за цей час щільним.
  7. Дістаньте сир з холодильника, накрийте його плоскою тарілкою і переверніть. У вас вийде відмінний, смачний домашній сир сулугуні вагою 1 кг.
  8. Для приготування вами домашнього сиру Адигейського, також варите домашній сир в молоці, але вже не 40 хвилин, а 30. Це дуже важлива умова!
  9. Після того, як стече сироватка, додайте теж 3 яйця, вершкове масло, а солі трохи менше – 1 десертну ложку.
  10. Ще один інгредієнт важливий для цього блюда – це сода. Всипте 1 чайну ложку, це додасть сиру трохи пористості.
  11. Далі, готуйте як і сир Сулугуні. Дуже сподіваємося, що у вас все вийде! Чекаємо ваших відгуків або питань!

Домашній сир можна подавати як закуску до тостів і бутербродів, додавати його в салати або готувати з нього піцу. Смачного!