Фісташки – користь чи шкода

Займають своє місце в життєдіяльності людського організму і фісташки, користь і шкода яких тісно ходять поруч, як і в кожному продукті. Фісташкове дерево або чагарник часто зростає на самоті. Може бути як вічнозеленим, так і листопадних. При відповідних умовах рослина здатна прожити 350 років. Мешкає в основному в субтропічних, іноді в тропічних регіонах. На стіл до сучасних споживачам потрапляє в результаті спеціальної обробки.

цінність продукту


Склад фісташки, харчова цінність на 100 г продукту обмежується в наступних показниках:

  • калорії – 556, в т.ч. жири – 414. Складає добову норму споживання;
  • жири – 46 г – 71%: насичені жири 6 г – 28%, поліненасичені жири – 14 г, мононенасичені жири – 24 г;
  • холестерину – 0 г – 0%;
  • натрію – 10,5 мг – 0%;
  • вуглеводів – 27,5 г – 10,5%: клітковини 10 г – 42% і простих вуглеводів – 8г;
  • білків – 21г: вітаміну А 3,5%, С – 3,5%, кальцію – 10,5%, заліза – 25%.

Імеюттся зважаючи вітаміни групи А – лютеїн і зеаксантин, В – В1, В9, В6, Е, гліцерид і крохмаль. Варто відзначити відсутність холестерину, низький рівень вмісту натрію і високий показник вітаміну В6.

користь


Як і всі види горіхів, характеризують фісташки корисні властивості і протипоказання. Виділяють ряд властивостей, які сприятливо впливають на організм людини:

  1. У клітковині, яка потрапляє в кишечник і збільшується в об’ємі можна розглянути корисні властивості фісташки. Адже завдяки цьому на довгий час зникає відчуття голоду. Клітковина сприяє очищенню від розпадаються продуктів, покращуючи систему травлення.
  2. Засвоюється калорійність фісташок в організмі не в повному обсязі, адже вони оперативно проходять через шлунково-кишковий тракт.
  3. На 100 г припадає 556 ккал – така калорійність фісташки. Після з’їдання кількох ядерець горіхів можна отримати достатню кількість енергії. У порівнянні з іншими горіхами, цей вид вважається менш калорійним. Якщо вживати фісташки солоні, калорійність їх більше, ніж у свіжих. Становить 600 ккал.
  4. Знаючи, чим корисні фісташки, можна контролювати рівень холестерину в крові. Адже склад відрізняється місткістю бета-каротину.
  5. Низький глікемічний індекс, за рахунок якого не підвищується інсулін в крові – важлива користь фісташок. Відбувається протистояння перетворення зайвих калорій в жирові відкладення.
  6. Полягають корисні властивості фісташок і в поліпшенні обміну речовин.
  7. Багатьох цікавить, чи корисні фісташки при дієтичному харчуванні. За рахунок вмісту складних вуглеводів енергія відновлюється без нанесення шкоди фігурі.
  8. Сприяють омолодженню організму.
  9. Завдяки фісташками, знижується ризик онкологічних захворювань.
  10. Відбувається гальмування процесу старіння.
  11. Поліпшується робота серцево-судинної системи.
  12. Регулюється режим серця.
  13. Активізується робота головного мозку.
  14. Знижується рівень цукру в крові.
  15. Сприяє стабілізації артеріального тиску.
  16. Завдяки регулярному вживанню ядерець фісташок поліпшується зір.
  17. У стресових ситуаціях горішки служать антидепресантом.
  18. Зміцнюються кістки і зубна емаль.

рекомендації лікарів


Дієтологи радять включити в свій раціон фісташки тим людям, які страждають мають в своєму епікризі наступні захворювання:

  1. Туберкульоз.
  2. Хвороби печінки.
  3. Інфекційні захворювання.
  4. Дистрофія жовтої плями.
  5. Аритмические захворювання.
  6. Хвороби шкірних покривів.
  7. Язвений коліт.
  8. Цукровий діабет.
  9. Патологія серцево-судинної системи.

Ядро горіха має антиоксидантні, дезінфікуючі, тонізуючі та імуностимулюючі властивості. Для літньої людини і спортсмена фісташки – обов’язковий продукт, який потрібно включити в щоденний раціон.

Користь для жінок


Знаючи, чим корисні фісташки для жінок, можна зберегти себе силу і бадьорість, а головне – молодість. Це відбувається завдяки насиченості фісташок вітамінами групи В більш, ніж в яловичої печінки. У 10 горіхах можна знайти чверть денної норми цього вітаміну. Крім того, які мають фісташки властивості корисні для всіх людей, варто відзначити неймовірну допомогу для жіночої статі. Це стосується не тільки підтримання гарного здорового стану людського організму і регулярного насичення бадьорістю. Існує ряд питань, в яких криється величезна користь фісташок для жінок.

фісташкове масло


Особливо корисний вплив на жіночий організм відзначають в застосуванні фісташки масла. Його використовують в медицині і косметології для:

  • зняття запалення;
  • загоєння ран;
  • відновлення чутливої ??і сухої шкіри;
  • розгладження дрібних зморшок;
  • використання при ревматизмі. Завдяки таніну в його складі відбувається протизапальну дію;
  • поліпшення загального стану шкіри;
  • виведення пігментних плям;
  • лікування тріщин і інших ушкоджень на шкірі;
  • відновлення еластичності шкіри;
  • зміцнення нігтів;
  • активізації росту волосся;
  • допомоги в лікуванні стоматиту.

Для косметології фісташковий горіх – це знахідка. Завдяки тонізуючого, пом’якшує, зволожуючого, протизапальні і ранозагоювальні властивості масло горіха часто застосовують для виготовлення поживних масок для обличчя і тіла.

Підтримують здоровий спосіб життя цікавить, скільки фісташок можна з’їдати в день. У порівнянні з іншими горіхами калорійність фісташок досить на низькому рівні. За рахунок цього їх і вважають дієтичними. Рекомендують їх вживати не більше 15-20 ядерець в добу. Це кількість вважається оптимальним, щоб не перевищувалося споживання калорій і забезпечувалося надходження необхідного обсягу вітамінів. Ще більша користь буде від продукту в комплексі з фізичними вправами.

У всьому світі страви із застосуванням фісташок вважаються вишуканими. Завдяки цьому горіху, можна отримати незвичайне смакове поєднання. Варто відзначити і широке використання ядерець в промисловості кондитерських виробів. Випічка, тістечка, цукерки, морозиво та інші смачні вироби набувають нові смакові нотки з фісташками.

Для різних страв також використовують цей продукт. Суп-пюре з різних видів птиці, фарширована качка, будь-яку страву з м’яса, пудинги, салати, запіканки або будь-які десерти заграють по-новому, якщо для приготування застосувати фісташки.

Протипоказання


Не дивлячись на величезну користь для організму фісташок, в деяких випадках до горішкам потрібно поставитися з обережністю:

  1. Великий ризик фісташки викликають у алергіків, так як цей продукт досить високоалергенні.
  2. Не варто вживати ядерця горіхів людям з коригуючими апаратами на щелепах.
  3. При вагітності потрібно особливо обережно вживати фісташки. Вони впливають на гладку мускулатуру, провокують передчасні пологи.

Якщо використовувати солоні фісташки, користь і шкода значно відрізняються від свіжого продукту. Вже стало відомо, скільки калорій в солоних фісташках. Залишається зрозуміти, чому фісташки солоні можуть згубно вплинути на організм людини. А відбувається це через велику кількість солі, яка сприяє затриманню води в організмі. Це може викликати набряклість і збільшення ваги.

Знаючи, корисні чи солоні фісташки або не варто їх вживати у великій кількості, можна сформувати свій раціон харчування для отримання необхідної кількості вітамінів. При цьому, не завдати шкоди організму.