Харчування для кісток і суглобів

Дієта є надзвичайно важливою складовою здоров’я кісток і суглобів. У кісток і суглобів неминуче виникають проблеми з віком. Фактом є те, що протягом багатьох років вони зношуються, і ступінь їх щільності зменшується. Харчування і спосіб життя мають фундаментальне значення для підтримки функціонування і здоров’я суглобів.

Куріння, наприклад, слід ретельно уникати, оскільки воно зменшує доставку молекул кисню до тканин в цілому, в тому числі до суглобової капсулі.

Останнім часом люди вкрай зацікавлені в тому складному питанні, як правильно вибрати собі їжу, адже ви самі маєте можливість впливати на своє здоров’я. Кращий спосіб підтримати своє тіло здоровим – це вживати в їжу здорові, натуральні продукти і приділяти більше уваги тому, що ви сьогодні поклали на свою тарілку.

Кісток потрібен кальцій

Кальцій, необхідний для кісток, в основному міститься в молоці, йогуртах, сирах та молочних продуктах. Споживаючи достатню кількість кальцію на всіх етапах свого життя в поєднанні з активним її чином, ви будете сприяти тому, щоб ваші кістки будуть дійсно здоровими. Діти і дорослі повинні йти не менше трьох порцій даних продуктів в день.

Вегетаріанці, які не споживають молоко і інші молочні продукти, повинні звернути увагу на своє харчування, щоб бути впевненими, що вони забезпечують їм достатньо кальцію. Багато соєві продукти, такі як тофу і соєві напої, збагачені кальцієм і є підходящим вибором для вегетаріанців, і не тільки для них.

Користь жирної риби

Якщо у вас з кістками немає проблем, на відміну від суглобів, ви буде їсти більше жирної риби. На думку багатьох дослідників, жирні кислоти омега-3 в жирі риб ефективно знижують активність ферментів, відповідальних за пошкодження захисного хряща в суглобах. Ці жирні кислоти виключають виникнення процесів, які викликають біль і запалення.

Вітамін D є життєво важливим для здоров’я кісток і суглобів, тому що він відповідає за засвоєння кальцію в організмі. Так що якщо ви не генеруєте його від сонячних променів, то повинні отримувати за допомогою продуктів, наприклад, тієї ж жирної риби.

Овочі та фрукти для суглобів

Існує також той факт, що дієти з низьким вмістом антиоксидантів – особливо вітамінів А, С і Е, можуть привертати деяких людей до проблем з суглобами. Тому потрібно заповнити свій раціон фруктами і овочами.

Інші продукти, які рекомендують для здоров’я ваших кісток і суглобів: яйця, сардини, лосось, горіхи, сік апельсиновий, тунець, шпинат і капуста.

Які завдання глюкозаміну?

Глюкозамін поставляє хрящів поживні речовини і стимулює регенерацію пошкоджених хрящів. Таким чином, синовіальна рідина може знову виконувати функцію буфера, і тертя між кінцями кісток буде призупинено.

Кістковий бульйон для суглобів

Кістковий бульйон буде допомогою суглобам, яку ви можете приготувати у себе на кухні, і при цьому доведеться менше вживати глюкозаміновий добавок, які ваш доктор наказав вам, щоб суглоби були здоровими. Бульйон з кісток – це щось на зразок еліксиру здоров’я. Глікозаміноглікани, що містяться в ньому, стимулюють зростання здорового колагену і навіть можуть «ремонтувати» пошкоджені суглоби. Це зробить суглоби більш сильними і допоможе вам краще рухатися, і, найголовніше без подолання болю.

значення колагену

Щоб зберегти здоров’я суглобів, ви повинні знати, що саме його визначає. Ключовим фактором для здоров’я суглобів є наявність колагену в зв’язках і сухожиллях. Колаген в основному складається з сімейства біомолекул, найбільш важливими серед них є глікозаміноглікани.

Навіть якщо ви витратите час, щоб приготувати бульйон з кісток, ви обов’язково отримаєте всі цінні речовини, які є для ваших суглобів будівельними блоками, в яких вони потребують. Іншими словами, ви предоставітете їм весь «пакет» гликозаминогликанов.

Напевно, вам цікаво, чому потрібно витрачати свій дорогоцінний час і зусилля на кухні, щоб готувати бульйон, адже замість цього ви можете швидко сходити в аптеку і купити глюкозамін? Відповідь полягає в тому, що ця речовина є лише частиною вирішення завдання. Це не все, що потрібно ваші суглобам, і крім того, ви вже знаєте, що позитивною стороною є отримання таких необхідних поживних речовин з натуральної їжі. Це факт, що цілковитий «пакет» поживних веществв великій кількості міститься в певного виду їжі, яку набагато легше обробляти, засвоювати і використовувати за призначенням.

Крім того, колаген міститься не тільки в суглобах. Правда в тому, що він є скрізь: в кістках, шкірі, волоссі, артеріях. Якщо ви до цих пір не переконалися, чому що здоровий колаген так важливий для людини, розгляньте «апельсинову корочку» целюліту, від якого ви намагаєтеся позбутися. Так ось, одна з причин «целюліту» – просто брак здорового колагену.

Продукти для отримання колагену

Тим, у кого болять суглоби, треба їсти багато хрящів, розташованих на кінцях кісток, м’ясо на гомілки курей і свиней, і тому подібне. Справа в тому, що вживаючи в їжу хрящі, ви робите добре для ваших власних хрящів. Страви з субпродуктів гарні для ваших власних внутрішніх органів. Вживання кісток (мова йде більше про м’яких краях і кістковому мозку) принесе користь для ваших власних кісток.

Якщо ви хочете мати здорові суглоби, необхідно доставити організму повний «пакет» «будівельних» речовин: живильний бульйон з кісток – саме те, що вам потрібно.

Продукти, які шкідливі для суглобів

Продукти, що містять неорганічні фосфати. Лідирують серед них: напої з газом, хліб, випечений з борошна вищого гатунку, крабові палички, розпушувачі, додані в борошняну випічку, більшість видів морозива, плавлений сирок. Вживаючи ці продукти, ви можете, на жаль, наблизити щось невідворотне час, коли постійними супутниками вашого життя стануть тугоподвижность і остеопороз, а до ревматолога, неврологів і ортопедів доведеться ходити частіше, ніж хотілося б.

Копчені і мариновані продукти. У них міститься велика кількість неорганічних речовин (солей), що дратують суглобову сумку і викликають деформацію і запалення суглобів.

Кава, чай, шоколад, сочевиця, печінку, жирна свинина. У цих продуктах містяться пурини, що викликають зміни всередині суглобової сумки. Пурини є однією з основних причин розвитку подагри.