Харчування для серця: корисні продукти

У сьогоднішньому житті ні в кого і ні на що немає часу. Набагато зручніше витратити гроші в павільйоні з фастфудами, ніж попрацювати над створенням вечері. У світі бігмаков, сосисок в тісті і кондитерських виробів рідко знаходиться людина, яка хотіла б з’їсти шпинат або капусту. В результаті наша насичена жирами дієта призвела до епідемії серцево-судинних захворювань. На щастя, вчені попрацювали і прийшли до висновку, що деякі правильні продукти будуть особливо гарні для роботи серця.

Продукти, корисні для вашого серця:

вівсянка

Ця крупа належать до групи цільнозернових. Необроблені продукти містять цільні зерна, і відрізняється від рафінованих продуктів, які попередньо були оброблені, щоб видалити висівки і зародки. У вівсяній крупі містяться полезнейшие речовини, – вітаміни С і Е, мінерали, волокна і антиоксиданти. Каша з пластівців вівса особливо корисна в ранковий час. Вона містить розчинні волокна, які зменшують кількість холестерину в крові. Цей фактор дуже важливий для зниження ризику нападів. За результатами деяких досліджень, люди які щодня вживали вівсянку, знизили у себе холестерин на 18%.

Крім того, цільне зерно має низький глікемічний індекс. А цей показник є мірою того, наскільки дана їжа може підвищувати у вас рівень цукру в крові. Корисні продукти з низьким глікемічним індексом несуть великі переваги для здоров’я, особливо в профілактиці небезпечної хвороби – діабету. Наступного ранку, якщо ви задумаєтеся, що з’їсти на сніданок, не соромтеся і вибирайте вівсянку.

Червоне вино 

Споживання в скромних кількостях (від півсклянки до склянки) червоне вино здатне захищати серце. Даний ефект настає через присутність антиоксидантів в такому вини, особливо ресвератрола. Ресвератрол знаходиться в виноградному екстракті. Він благотворно впливає на серце, в тому числі знижує поганий і загальний холестерин в організмі. Крім того, було доведено, що ресвератрол і інші поліфеноли, присутні в червоному вині, зменшують утворення тромбів, блокуючи певний компонент в крові, що призводить до їх розрідженню. Подібно до ефекту аспірину, який для нас – один із способів запобігти серцеві напади, червоне вино також – відмінний засіб для захисту серця.

Останні наукові дослідження показали, що червоне вино дає можливість артерії розслабитися, тим самим знижуючи ваше артеріальний тиск. Безумовно, пити можна не більше склянки вина.

шпинат

Шпинат, як і подібні листові овочі, містить фолієву кислоту, також відому як вітамін B9. Ця кислота особливо відома тим, що її дефіцит призводить до затримки розвитку ще не народженої дитини. Недавні дослідження довели, що фолієва кислота допомагає у профілактиці серцево-судинних захворювань, адже вона знижує рівень гомоцистеїну в крові, покращуючи її циркуляцію. Високі рівні гомоцистеїну збільшують ризик серцевих нападів, а збільшуючи щоденна кількість їжі, що містить фолієву кислоту, можна зменшити ймовірність серцево-судинних захворювань.

Загалом, рекомендується дієта, багата свіжими фруктами, ягодами і овочами. Вона може знизити високий рівень гомоцистеїну в крові, який є одним з основних ризиків для виникнення проблем з серцем.

мигдаль

Для людей з серцево-судинними захворюваннями горіхи є незамінними продуктами. Вони містять не тільки високоякісний білок, вітаміни і мікроелементи, а й омега-3 жирні кислоти, що впливають на рівень холестерину в крові – ліквідація «поганого» холестерину і збільшення кількості «хорошого». Тож не дивно, що волоські горіхи дуже популярні в якості їжі для мозку і серця. З них в тіло надходить калій, необхідний для підтримки артеріального тиску в нормі.

Мигдаль також містить фітостероли. Це природний стероїд, що виробляється в рослинах. Фітостероли блокують поглинання всіх видів жирів у вашому шлунково-кишковому тракті. Було встановлено, що харчові продукти, що містять, щонайменше, 0,4 грама фітостеролів за один прийом їжі, і вживаються два рази в день, знижували всмоктування жиру і холестерину. А це, в свою чергу, дало зниження ризику захворювань судин і серця. Інше дослідження показало, що під час дієти, багатої горіхами, ризик хронічних хвороб серця знижується на 35%.

Для зміцнення кровоносних судин досить з’їсти в 30г горіхів щодня, п’ять разів на тиждень.

Медики наголошують: більш корисні для здоров’я волоські горіхи, фісташки, мигдаль і фундук, але вжиті в сирому вигляді, тому що при їх термообробці відбуваються окислювальні реакції, що скорочує кількість корисних інгредієнтів.

лосось

Вчені довели, що лосось і будь-яка морська риба надзвичайно корисні для серця. У м’ясі лосося міститься активна речовина – омега-3 жирні кислоти. Ці речовини знижують ризик хронічних хвороб серця трьома способами, в тому числі знижуючи кров’яний тиск, зменшуючи ризик утворення тромбів і запобігаючи накопиченню холестерину нальоту на стінках судин. Експеримент, проведений в Нідерландах, який тривав понад 20 років, довів чіткий зв’язок між споживанням риби і зниженням захворюваності хронічними захворюваннями серця. З’їдаєте одну або дві порції риби в тиждень – і ваш ризик виникнення серцевої хвороби знижується на 30%.

ПТАНУ для серця у вегетаріанців

У вегетаріанської дієти переважають білки рослинного походження, з акцентом на бобових (квасоля, сочевиця, горох), горіхах (волоські горіхи, фісташки, арахіс, мигдаль, фундук) і зернових (пшениця, кукурудза, рис). Рослинний білок трохи поступається тварині за кількістю енергії. У рисі, наприклад, міститься незначна кількість амінокислоти – лізину. Вона дуже необхідна для білка клітин тіла. У квасолі є інша корисна амінокислота – метіонін. Ось чому меню вегетаріанців має точно відображати поєднання цілісного зерна, бобових і горіхів. Таким чином, джерела білків можуть доповнювати один одного.