Харчування при діабеті: трави і спеції

Однією з найнебезпечніших і дуже поширених хвороб в цивілізованому світі є цукровий діабет. Називають її ще «хворобою благополучних», так однією з головних причин захворювання є переїдання і вживання в їжу продуктів жирних, важких і містять велику кількість цукру.

Харчування при діабеті – користь трав і спецій

Про правильне харчування при цукровому діабеті ми вже говорили, сьогодні ви дізнаєтеся про користь трав і спецій при лікуванні діабету.

1. Спеції, як правило, не тільки покращують смак страв, але і здатні запобігти багатьом захворюванням.

2. Деякі спеції захищають організм від руйнування тканин і запалення, викликаного основним симптомом діабету – підвищеним вмістом цукру в крові.

3. Багато приправи не тільки є прекрасними антиоксидантами, але мають також тенденцію запобігати утворенню речовин, які здатні пошкодити тканини при діабеті.

4. Спеції не містять зайвих калорій і коштують відносно дешево, тому доступні кожному. Вони є хорошим способом введення антиоксидантів і протизапальних препаратів до складу вживаються людиною харчових продуктів.

5. Багато спецій містять в своєму складі фенол або фенольні сполуки – саліцилати. Вони здатні захистити організм від інфекцій і боротися з цукром. Одними з найбільш активних в цьому відношенні є компоненти кориці. Вона допомагає знизити (і досить успішно) рівень цукру в крові.

Коли в крові підвищена кількість цукру, організм починає процес приєднання молекул цукру до вільних молекул білка. Будучи сформовані в результаті цього процесу, хімічні речовини активізують зміни імунних реакцій, що призводить до запалення і пошкодження тканин при діабеті.

При з’єднанні цукру з білковими молекулами, утворюються речовини, які сприяють формуванню атеросклеротичної бляшки на стіночку кровоносних судин. Висновок: якщо людина сніжет рівень цукру, він знижує ризик захворювань серця і кровоносних судин, викликаних діабетом.

Спеції для хворих і здорових

Крім кориці, феноли містяться в гвоздиці, кропі, кардамон, куркумі і інших прянощах. Різні спеції мають різний зміст фенолу. Звичайно, не варто концентрувати свою увагу на одній спеції. Різноманітність спецій корисно для організму.

При діабеті необхідно вживати в їжу трави, які мають загальнозміцнюючу дію, зміцнюють імунітет і містять багато вітамінів. Потрібно дати сили організму для боротьби з хворобою. Це в першу чергу ехінацея, кипрей, спориш і кропива. Зелені щи, зварені з молодих листочків кропиви, не тільки дуже смачні, але й надзвичайно корисні.

Такі овочі, як топінамбур і кольрабі містять інсуліноподібний речовини, здатні нормалізації балансу речовин в організмі.

Спеція куркума, крім усього іншого, є природним антибіотиком. Вона корисна при діабеті і є прекрасним протизапальним засобом. Відвар зі звичайного лаврового листа також корисний при діабеті.

Можна, але не всі

Врахуйте, що хворі на діабет не повинні вживати трави і овочі, що володіють діуретичною дією. Це всім відома ромашка, хвощ, пустирник, листя і плоди брусниці та суниці, блават і семіцветка.

Постарайтеся зменшити споживання солі і збільшити використання різних спецій, які дозволять поліпшити смак їжі, і принесуть тільки користь вашому здоров’ю.