Хліб на кефірі без дріжджів в духовці рецепт з фото

Якби не злива, цей рецепт ще довго чекав би своєї черги. Не виявилося хліба до обіду, і тут я згадав, що у мене в закладках є хліб на кефірі без дріжджів в духовці. Рецепт виявився зовсім простий, швидкий, і на мій подив хліб вийшов досить непоганим. Тісто я зробив з додаванням соди, але всупереч всім рекомендаціям погасив її оцтом, щоб не було специфічного присмаку. І додав прованські трави для аромату. Піднявся хліб на кефірі в духовці добре, були побоювання, що верх розірве, але немає, буханець вийшла акуратною, без розривів.

складові

Щоб приготувати швидкий хліб без дріжджів в духовці нам знадобиться:

  • кефір 1% – 200 мл;
  • біле борошно – 300 г;
  • цукор – 2/3 ст. л;
  • сіль – 0,5 ч. л;
  • олія соняшникова – 3 ст. л;
  • сода – 1 ч. л;
  • оцет яблучний – 1 ст. л;
  • чебрець сушений – 1 ч. л;
  • розмарин – 2-3 щіпки (за бажанням).

Як приготувати хліб на кефірі

Борошно просіваємо, приблизно третина відсипатися, в решту додаємо сіль і цукор або тільки сіль. Так як ми готуємо хліб без дріжджів в духовці, рецепт не передбачає обов’язкове додавання цукру, орієнтуйтеся на свій смак.

Для аромату додаємо в хлібець сушені трави, я взяв чебрець і розмарин. Додавайте які ви любите, можна замінити трави кунжутом або насінням соняшнику або не додавати нічого.

Кефір трохи подогреем, заллємо борошно, перемішати. Тепла рідина буде сприяти набухання борошна, і при замісі легше визначити скільки її знадобиться щоб замісити м’яке тісто на кефірі.

Вливаємо олію. Тут я теж відступив від рецепта, за оригінальним рецептом хліб швидкого приготування в духовці готується без олії. На мій погляд, воно не зайве – тісто вимішує легше, більш еластичне і напевно тому хліб у духовці не розірвало.

Соду гасимо оцтом або додавати не гашене, якщо вам не заважає її присмак. Як варіант – замінюємо розпушувачем, додаємо чайну ложку.

Викладаємо тісто на присипану борошном дошку. Швидко замішуємо, поступово підсипаючи ту муку, яку відклали спочатку.

Тісто для хліба на кефірі не повинно бути тугим або липким, воно вийде м’яким, гладким, легко прийме потрібну форму. Формувати хлібець буде зручніше, якщо спочатку скачати тісто в колобок, як на фото.

Форму хлібу надаємо будь-яку, я зробив округлий батон. Обов’язково робимо надрізи, щоб виходило повітря і хліб в духовці не розірвало. Надрізати зручно гострим ножем або лезом, рухи повинні бути різкі, щоб тісто не встигло прилипнути або зачепитися. Я спочатку присипав борошном, потім зробив кілька діагональних надрізів.

Після формування буханці даємо трохи постояти на деку або у формі. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Садимо в духовку на середній рівень, випікаємо десять хвилин. Знижуємо жар до 180 градусів, печемо білий хліб без дріжджів в духовці ще 20-25 хвилин до підсмаженої скоринки.

Це найшвидший рецепт хліба, який я коли-небудь робив: на всі приготування пішло менше години. Так що якщо у вас теж буде така ситуація, як у мене – скористайтеся цим рецептом, він себе цілком виправдовує. Вага готової буханки 520 грам, вистачить до обіду і ще залишиться.

Мені цей рецепт сподобався перш за все простотою і швидкістю приготування. Чи буду ще раз пекти хліб на кефірі без дріжджів в духовці – цілком можливо, в деяких випадках він дуже виручить. Новачкам, і тим хто зі складною випічкою на «ви» однозначно рекомендую починати з простих рецептів і спробувати цей рецепт бездріжджового хліба. Щасти вам випічки! Ваш Плюшкін.

Відео-рецепт приготування хліба на кефірі без дріжджів