Хлібний квас в домашніх умовах рецепт на 3 літрову банку

Квас – підбадьорливий і освіжаючий напій, а також основа для приготування холодних супів, таких як окрошка. Хоча це стародавнє слов’янське напій, він і сьогодні користується величезною популярністю. Домашній рецепт приготування хлібного квасу відмінно підійде тим, кому не подобається квас в пляшках з магазину або розливний. Пропоную вам простий, міський варіант приготування квасу в трьох літровій банці. Процес не займе багато часу – всього через добу у вас вже буде освіжаючий, іскристий, прохолодний напій. Збережіть хлібну закваску з першої порції – і тоді при подальшому приготуванні вам не знадобляться дріжджі. Хлібний квас в домашніх умовах рецепт розрахований на 3 літрову банку.

Інгредієнти для приготування хлібного квасу

Бородинський хліб 5 скибочок
Ізюм 1 жменя
цукор 3 ст. л.
дріжджі сухі 0,5 ч. Л.
вода очищена 3 л

Приготування покрокове з фото хлібного квасу

  1. Наріжте бородинський або інший житній хліб на маленькі шматочки.
  2. Підсушіть хліб в духовці до легкого підгоряння – це додасть квасу красивий колір і присмак. Після підсмажування висипте сухарі в банку або каструлю.
  3. Додайте в банку цукор і промиті родзинки. Ізюм надає квасу різкість.
  4. Кип’яченої, але остигнула до 70 градусів водою, залийте сухарі. Залиште майбутній квас настоюватися на пару годин в теплому місці.
  5. В окремій мисочці розведіть в половині склянки теплої води сухі дріжджі з цукром. Коли дріжджі «оживуть», їх можна додати в банку і перемішати.
  6. Накрийте банку марлею, щоб захистити напій від пилу та комах, поставте в дуже тепле місце, можна на підвіконня на сонце. Нехай квас побродить протягом приблизно 1 доби, але не менше 12 годин.
  7. Потім процідіть квас через два шари марлі, перелийте в пляшки і добре закупорьте. Поставте в холодильник для дозрівання ще на добу або менше. Для додання ще більшої різкості, в пляшки можна кинути ще по дві-три родзинки.
  8. Для нової порції квасу можна використовувати всі вищеописані інгредієнти, а можна відбирати частину закваски (перебродивший хліб) і в нову порцію вже не додавати дріжджі, а в іншому, слідувати за рецептом.

Пийте домашній хлібний квас в будь-який момент, коли відчуєте спрагу. Готуйте з нього освіжаючу, овочеву окрошку. Смачного!