Хлібці домашнього приготування

Хлібці домашнього приготування смачніше і корисніше магазинних. У них немає ніяких сторонніх добавок, стабілізаторів та іншого, адже зберігати довго ми їх не будемо – це просто неможливо! Тому як спекли – з’їли! ??

Для приготування я використовувала два види борошна – пшеничне вищого сорту і житнє, яку теж дуже люблю, адже вона не тільки корисна, але і смачна! Мені подобаються з нею і оладки, і солоне печиво, і тісто для піци! Ну і, звичайно ж, інші хлібні вироби теж. У хлібі з коріандром я взяла на 1 склянку пшеничного 2 склянки житнього, а в сьогоднішньому варіанті 1: 3. Але тут можна експериментувати багато і довго! ??

Для хлібців я використовувала універсальну приправу, як і для крученого хліба, а можна взяти будь-які спеції за смаком або обійтися без них. Сама ж ідея виконання випічки схожа з приготуванням хрустких ламанцев з маком і медом! Розкочується тонкий пласт, робляться надрізи (не до кінця), а вже після випічки розламуються. Готуємо? ??

продукти:

  • вода фільтрована – 250 мл
  • житнє борошно – 1 склянка (125 г)
  • пшеничне борошно в / с – 3 склянки (375 г) *
  • соняшникова олія – ??2 ст.л.
  • універсальна приправа – 1 ч.л.
  • сіль – 1 ч.л.
  • *1 стакан = 200 мл рідини = 125 г борошна

Приступаємо!

Воду поєднала з сіллю і соняшниковою олією. Я взяла запашне, а ви, якщо хочете, можете додати очищене. Розмішати до розчинення солі.

Просіяла спочатку житнє борошно.

Потім пшеничне. І додала універсальну приправу.

Вимісити тісто. Воно не повинно прилипати до рук (тільки якщо зовсім чуть-чуть), тому орієнтуйтеся за клейковиною вашої борошна.

Розділила шар тіста на три рівні частини.

Кожну з них розкачати в тонкий, двоміліметровий пласт. Акуратно переклала його на фольгу (її нічим не змащувала!).

Зробила ножем надрізи, не прорізаючи до фольги, формуючи прямокутники. Втім, форму можна вибрати і будь-яку іншу, як і розмір майбутніх хлібців.

Поставила деко в розігріту до 180’C духовку і випікала 10-12 хвилин, не більше. До зовсім легкого рум’янцю. Випікала, відповідно, в три заходи.

Знявши пласт з листа, зламала його по надрізу.

При такому часу випічки хлібці спочатку виходять зовсім жорсткими. А далі залежить від ваших бажань. Хлібці все одно після повного остигання будуть трохи твердіше, ніж тільки що вийняті з духовки. Якщо ви хочете їх зберегти в такому ж стані, то перекладіть остиглі хлібці в пакет або харчової контейнер. Якщо ж хочете більш хрусткий варіант, то можна просто залишити на повітрі.

З такими хлібцями можна і чай пити (або кава, какао, цикорій, компот, сік, кисіль), і супи-салати є – що завгодно! 😉