Картопля в народній медицині

Найпопулярніше, найпоширеніше і найнеобхідніше городнє рослина – картопля – не тільки їжа, але й ліки. Люди похилого віку, які використовують за порадою лікаря курагу в якості джерела калію, можуть в значній мірі замінити її картоплею, який не поступається південному фрукту за кількістю цього життєво важливого елементу, що, в свою чергу, значно дешевше. А, як відомо, калій – один з головних стимуляторів серцевого м’яза. Важливо знати, що він міститься переважно в шкірці картоплі.

Однак на цьому цілющі властивості продукту зовсім не обмежуються.

Протерту масу його здавна клали на опіки, незагойні рани, уражені екземою ділянки шкіри для загоєння.

Особливим цілющим ефектом володіє картопляний сік. Він покращує роботу серця. Для зниження тиску приймають по півсклянки соку або квіткової витяжки (настою) двічі на день. Їм попестити горло і порожнину рота при запальних процесах. У суміші зі сметаною (можна зі знятим молоком) сік ефективно видаляє тріщини і веснянки на відкритих ділянках тіла.

Картопля активно застосовують в народній медицині при лікуванні і профілактиці застуд.

Ось кілька порад.

1. При кашлі варять в «мундирі» кілька коренеплодів, розминають їх, вливають олію (20 г) і йод (2 краплі). Вміст перемішують. Хворому настилають на груди серветку (до горла), на яку кладуть картопляну масу. Далі накривають і обмотують хусткою (можна шарфом), щоб вийшов компрес. Тримають до охолодження маси.

2. Добре перевіреним народним засобом від застуди є наступне: відварюють картоплю, зливають воду, і дихають над його парою, сховавшись зверху рушником або простирадлом. Цей спосіб допомагає позбутися від нежиті, ларингіту, бронхіту, інших захворювань дихальної системи.

Але головне, для чого застосовують картопля, – це лікування виразкової хвороби. Використовують його в такий спосіб: добірні бульби червоношкірих сортів ретельно миють, дрібно натирають на терці, вичавлюють сік. Вживають по півсклянки соку тричі на день: вранці – натщесерце, в денний час – до їжі (за півгодини) і перед сном. Картопля нормалізує кислотність в шлунку, позбавляє від печії, відрижки, інших диспепсичних проявів. Для боротьби з хронічними захворюваннями шлунка і кишечника застосовують картопляний крохмаль, що володіє пом’якшувальною, протизапальну і обволікаючу властивостями.

Необхідно відзначити і високу цілющість картопляних проростків, які з’являються в старих запасах картоплі навіть при правильному її зберіганні. Найкраще брати проростки в 4-5 см, однак можна і більш дрібні. Промивають таке їх кількість, яке поміститься в половині стандартної пляшки від вина. Потім їх заливають горілкою, закривають пляшку пробкою, і обертають її темною тканиною або чорним папером. Настоюють протягом місяця, періодично здійснюючи струшування. Потім вміст проціджують. Отриманим ліками ефективно лікують радикуліт та різні захворювання суглобів (застосовують як розтирання, так і компреси).

А крім усього іншого, картопля – легкозасвоюваний і дієтичний продукт.

Увага!!!

Зрілі картопляні ягоди містять у великій кількості токсичну речовину – соланін. Їм багаті також паростки, зелена гичка, позеленіли бульби. Бувають випадки отруєнь (часом важких) у дітей після вживання ягід. Вони супроводжуються нудотою, блювотою, печією в горлі, болем у животі, діареєю, тремтінням рук. До прибуття лікаря потрібно негайно промити шлунок, напоїти хворого молоком, або дати йому білок яйця.

Валентин М.