Кавун: корисні властивості. Користь і шкода кавуна

Виходець із Центральної та Південної Африки – кавун поширився по 96странам світу. Тепер вирощують понад 1200 різновидів найбільшою ягоди планети. 

Чим багатий кавун? склад кавуна

М’якоть кавуна багата:

пектинові речовини – 0,68%

білками – 0,7%

кальцієм – 14 мг /%

магнієм – 224 мг /%

натрієм – 16 мг /%

калієм – 64 мг /%

фосфором – 7 мг%

залізом – 1 мг /%

вітамінами групи В, РР, С (тіамін, рибофлавін, ніацин)

фолієвою кислотою і провітамін А

каротином – 0,1-0,7 мг /%

аскорбіновою кислотою

лужними речовинами

глюкозою, сахарозою і фруктозою – 5,5 – 13% (фруктоза складає? від усіх цукрів)

в кавунових насінні – 25% вітаміну D з жирним маслом, смак якого нагадує оливкову олію, а жирність не поступається маслу мигдальному

У 100 грамах кавуна знаходиться – 38 калорій, тому її використовують для розвантажувальних днів і вгамування спраги.

Яка користь від насіння кавуна

Насіння за своїми властивостями схожі з властивостями насіння гарбуза. Їх використовують:

Проти запалення, паразитів, для зупинки кровотечі, від водянки і жовтяниці: подрібнені насіння кавуна заливаємо молоком (1:10) і приймаємо натщесерце.

Для додавання до приправ: рибних і м’ясних і в супи в сухому і размолотом вигляді.

Для приготування «кавунового молока» від високої температури і гарячкових станів: насіння розтираємо і штовхаючи в холодній воді (1:10) з цукром або сиропом для смаку. Потрібно приймати по 1 ст. л. кожні 2 години.

Для приготування маски: порошок з сухих насіння змішують з рослинним маслом або водою до утворення сметани. Наносимо тонкий шар на обличчя і тримаємо 15-20 хв, змиваємо теплою водою. Для різноманітності можна додати жовток яйця і / або будь-яку глину, мед.

Чим корисна шкірка кавуна

Шкірку сушать в духовці, потім готують з неї відвари. У сушеному вигляді кірки зберігаються довго і застосовують відвари з них від ревматизму, захворювань серця і нирок, для позбавлення від набряків.

Від мігрені і різкого головного болю товсту кавунову кірку прив’язують до скронь.

Від коліту:  в окріп (500 мл) додаємо кірки кавуна (100 г), даємо настоятися, і п’ємо 4-5 разів на день.

Порошок корок кавуна (Сухих або свіжих) допоможе як сечогінний засіб при хронічному циститі, нефриті, каменях у нирках, сечовому міхурі і сечоводі: необхідно зрізати зовнішній зелений шар тонко і дрібно нарізати, висушити в духовці і досушити при кімнатній температурі, розмолоти в блендері. Приймати 3 рази на день по 1 ч. Л. з водою (50 мл) і медом (0,5 ч. л.). Зберігають порошок в паперовому пакетику.

Омолоджуючий ефект вийде від відвару корок кавуна або соку, якщо прикладати до чистого особі зволожену серветку на 15-20 хв. Змивають теплою водою і змащують живильним кремом. Такий же ефект вийде від маски з кашки кавуна.

 

Чим корисна м’якоть кавуна

Від екземи та псоріазу прикладають на проблемні місця м’якоть кавуна.

М’якоть кавуна використовують:

Для виведення шлаків і канцерогенів з організму як сечогінний засіб.

Для очищення печінки і нирок, виведення піску і застійної жовчі.

Для поліпшення травного процесу.

Для благотворного впливу на серцево-судинну систему.

Для виведення холестерину і попередження атеросклерозу.

Для схуднення, використовуючи кавунові розвантажувальні дні і з’їдаючи 1,5-2 кг м’якоті кавуна в день (за 5-6 прийомів). При розвантаженні протягом 2-3 днів м’якоть можна їсти з чорним хлібом (по 50-100 г).

В якості лікарського засобу м’якоть кавуна використовують:

Для лікування та попередження анемії, оскільки в м’якоті міститься органічне залізо, що легко засвоюється організмом.

Від лихоманки, як сечогінний, легкий проносний, протизапальний і жовчогінний засіб.

Від пієлонефриту, нефриту, циститу, сечокам’яної хвороби: з’їдають 2,5 кг м’якоті кавуна в лінь. У нирках і сечовивідних шляхах роздратування виникати не будуть. Солі будуть розчинятися і виводитися лужними речовинами.

При лікуванні захворювань: гострих і хронічних, печінки, ожиріння, ендокринної системи, отруєнь: виробничих і медикаментозних за допомогою цукрів і води м’якоті кавуна.

Для лікування захворювань крові, оскільки в 1 кг м’якоті міститься 1 грам заліза.

При нестачі заліза у вагітних і при грудному вигодовуванні.

Для створення оптимальних умов в мікрофлорі кишечника пектинові речовини та клітковину м’якоті кавуна, а лужними сполуками – для регулювання кислотно-лужної рівноваги і від ацидозів різної природи.

Лікування серцево-судинних захворювань за допомогою фолієвої кислоти м’якоті кавуна, оскільки вона допомагає синтезувати амінокислоти і процесу кровотворення, регулює жировий обмін, надає противосклеротическое дію в комплексі з холін і вітамінами Р і С.

Для лікування ангіни (полоскання порожнини рота кавуновим соком) і туберкульозу.

Для лікування: шкірних захворювань, не загоюються і гнійних ран кавуновими примочками з кашки стиглої червоною м’якоті кавуна; шкірних опіків і полегшення загального стану хворого перебродившим соком.

Рецепт: м’якоть і сік поміщають в банку, закривають кришкою і дають перебродити 3-4 місяці при кімнатній температурі. Потім вміст банки фільтрують і промивають шкірні опіки і роблять примочки, попередньо обробивши їх фізіологічним розчином або кип’яченою водою.

Кавун допомагає в період реабілітації після тривалих і важких захворювань і хірургічних операцій, особливо під тривалим наркозом. Сік кавуна необхідний для відновлення функції печінки після жовтяниці, поліпшення потенції чоловіків, душевної рівноваги і від безсоння.

 

Смачна їжа з кавуна. Рецепти з кавуном

Кавуновий мед (нардек) вийде при упарюванні кавунового соку і буде містити 90% цукрів. М’якоть протираємо через сито, фільтруємо через 2 шари марлі, доводимо до кипіння, знімаємо пінку і знову фільтруємо, потім уварюємо на повільному вогні, помішувати, щоб не пригоріло. Повинно залишитися 1/5 або 1/6 частина від початкового об’єму.

Цукати з кірок кавуна. Знадобиться: кавунових кірок – 2 кг, цукру – 700 г, води – 1 кг, цукрової пудри – 100 г.

Очищені від шкірки кірки нарізаємо кубиками і опускаємо в цукровий сироп – 70%. Варимо до прозорості кубиків і відкидаємо їх на сито, даючи стекти сиропу. При кімнатній температурі сушимо кубики 12-24 години, посипаємо цукровою пудрою, поміщаємо в банки і закриваємо герметичними кришками.

Варення з кірок кавуна. Знадобиться: кавунових кірок – 1 кг, лимонної кислоти – 3 г, ваніліну – 1 м

Потрібно зварити сироп з 1 л води і 1,9 кг цукру. Корки – очистити, нарізати і опустити в окріп на 5 хв, потім – в холодну воду. Після – помістити в сироп і варити до прозорості, настояти ніч і знову довести до кипіння, знову настояти – 6-8 годин і потім прокип’ятити 1 хв з лимонною кислотою (за смаком). Потім останній раз настояти і варити до готовності з ваніліном.

Солоні маленькі кавуни. Знадобиться розсіл з води (1 л) і солі морської (2 ст. Л.) – на 1 кг кавунів. Чисті кавуни потрібно наколоти в декількох місцях і залити розсолом, залишити на 30-40 днів в прохолодному місці. До цього розсіл витримують 1-2 дні при кімнатній температурі.

Кавуновий лимонад. Зрізають верхівку кавуна, подрібнюють м’якоть і вливають в кавун суміш з апельсинового соку (2 ст.), Газованої води (1 л.), Лимонної цедри, лимонного соку, цукру до смаку. Ставлять на годину в холодильник, потім разом з м’якоттю розливають по келихах і подають до столу. Можна додати газованої води.

Коктейль кавуново-манговий. Знадобиться заморожена і нарізана м’якоть кавуна без кісточок – 500 г, манго – 1 шт.

Манго роздрібнюють в міксері з додаванням апельсинового соку (750 мл) і кубиків м’якоті. До напою додають лід.

Шкода кавуна. Чи може давати кавун дітям?

Шкодять нітрати, що потрапляють в м’якоть кавуна, особливо в похмуру і вологу погоду. Самі по собі нітрати малотоксичні, але потрапляючи в мікрофлору шлунково-кишкового тракту перетворюються на шкідливі нітрати і N-нитросоединения, що викликають онкологічні захворювання. При довгому зберіганні кавунів нітрати починають перетворюватися прямо в ньому.

Нітрати порушують транспортну функцію крові, негативно впливають на гемоглобін і призводять до гіпоксії – нестачі в тканинах кисню. Особливо важко це переносять діти і хворі, які страждають захворюваннями серця і судин, видільної та дихальної систем.

Не рекомендується вживати кавун дітям, які не досягли 2-річного віку. Дитині 2-3 роки можна давати більше 80-100 г кавуна в день, дітям 3-6- річного віку – більше 100-150 г в день.

 

Не можна вживати кавун при наявності:

-порушень відтоку сечі;

-розладів кишечника: проносі і коліті;

-великого розміру каменів в нирках: вони зрушаться з місця і викличуть ниркові кольки;

При наявності хронічних захворювань кишечника не можна їсти багато кавуна щоб уникнути здуття живота.

Після вживання великої кількості кавуна можна їсти сільносоление продукти протягом 2-3 годин: чіпси, воблу, горішки. Сіль затримує в організмі рідина, тому соковитим кавуном можна надмірно навантажити хворе серце і спровокувати отпекі.

 Чи можна подавати кавун вагітним і хворим на цукровий діабет?

При наявності інсулінозалежного цукрового діабету, набряків в останньому триместрі вагітності слід утриматися від вживання кавуна.

 

Симптоми отруєння кавуном:

Отруєння кавуном проявляється:

підвищенням температури через 1-2 години (1-2 дні);

головними болями;

нудотою і блювотою;

ріжучої болем в животі;

діареєю і зневодненням організму.

При отруєнні кавуном слід вживати таких заходів:

1. Потрібно часто і багато пити воду з додаванням в питво Регидрон або Гастроліт. Це відновить втрачену рідину і солі.

2. Приймають сорбенти, що притягають токсичні речовини і виводять їх з організму: Ентеросгель і Смекту.

3. При наявності болю – приймають Но-шпу і Папаверин. Заборонено приймати анальгетики!

4. Потрібно викликати швидку допомогу для надання допомоги і виключення апендициту з подібними симптомами.

Автор: Russkaua