Корбан – користь і шкода грибів

На просторах Росії і сусідніх держав удосталь виростає гриб, що більшість населення вважає їстівним і придатним до вживання в їжу. Більшість господинь без всяких побоювань солить, смажить, гасить, відварює ці плоди. Але насправді, як свідчать наукові дослідження в області мікології, настільки улюблені багатьма людьми корбани (свинушки, Дуньки) не так нешкідливі, як може здатися на перший погляд.

Опис і зовнішній вигляд

Збираючись до лісу за грибами, ви повинні мати хоча б загальне уявлення про те, які гриби придатні до вживання в їжу, а з якими варто бути обережнішими або взагалі утриматися від збору і заготівлі. Крім того, не зайвим буде знати, де росте той чи інший гриб, і як не сплутати один з іншим, тому що деякі гриби мають своїх отруйних двійників.

Недосвідчений людина просто не відрізнить один від іншого і обов’язково збере саме той гриб, який брати не слід. Зокрема, це стосується свинушок, сімейство яких нараховує вісім різновидів, причому тільки деякі з них умовно їстівні, та й то тільки після ретельної термічної обробки. Яскраво виражених смакових якостей вони, на жаль, не мають.

Отже, корбан тонка (кобилка, фетюха, свинар, Свинорой, солоха, Дунька, корівник) – гриб сімейства свінушкових. Капелюшок м’ясиста, спочатку слабовипуклоє, надалі набуває плоский вид, з сильно загорнутим оксамитовим краєм, має діаметр від 8 до 12 см, іноді до 20 см. В середині спостерігається западина або воронка.

При сирої, дощової погоди корбанів може бути вологим і липким на дотик. Молодий гриб виглядає оливково-бурим, зрілий – охристим або кольору іржі. М’якоть жовтувата і пухка, при розрізі буріє. Пластинки охряно-жовті, сходять по ніжці, яка досягає 9 см в довжину і 1-1,5 см в окружності, і цилиндрически звужується донизу.

Де ростуть свинушки і де їх можна зустріти з більшою ймовірністю:

  • в тінистих хвойних або листяних лісах;
  • в березняку, дубняку;
  • в чагарниках, в ярах, на краях боліт;
  • на коренях повалених дерев;
  • у замшілих підстав ялини або сосни.

Зустрічаються групами (так звані «відьомський кільця»), рідше поодиноко. Йдучи до лісу, бажано взяти з собою фото, щоб знати, як виглядають корбани, і випадково не покласти їх в свою корзину, прийнявши за їстівні.

Чим ви ризикуєте?

На підставі численних досліджень гриби Дуньки, як їх називають багато, в 1984 році указом заступника головного санітарного лікаря СРСР переведені з групи умовно їстівних в групу отруйних і непридатних до вживання ні в якому вигляді. У 1993 на території Росії і України корбан тонка визнана отруйним і непридатним до вживання і заготівлі грибом. Це пов’язано з тим, що в них виявлені токсини, які не виводяться навіть при багаторазовому відварювання і не руйнуються при термічній обробці, а також мають властивість накопичуватися в організмі людини, який їсть їх систематично або час від часу.

Дані токсини вкрай негативно впливають на картину крові, викликаючи утворення антитіл, які руйнують еритроцити, приліплені до них. При достатній концентрації в крові людини вони абсолютно несподівано для хворого викликають аутоімунний відповідь організму, що виражається в розвитку гострої ниркової недостатності і подальшого летального результату протягом короткого часу. Навіть якщо людина не знає, чим небезпечні свинушки, і вживає їх в їжу якийсь нетривалий час, то отруєння може виникнути не відразу після їжі, а через якийсь проміжок часу.

Крім іншого, гриб має здатність накопичувати радіоактивні ізотопи міді і цезію, а також містить у собі сполуки важких металів. Причому зміст цих шкідливих речовин в грунті в десятки разів менше, ніж в самому грибі, який їх вбирає.

Основні ж симптоми отруєння свинушками виглядають наступним чином:

  • нудота, блювота, пронос, болі в животі;
  • галюцинації;
  • прискорене серцебиття;
  • рясне слиновиділення і посилена робота потових залоз;
  • утруднене дихання;
  • блідість або пожовтіння шкірних покривів;
  • розвиток дихальної або ниркової недостатності.

Протиотрути не існує, і якщо вчасно не звернутися до лікарні за медичною допомогою, то шанси вижити стають все менше. Можливе лікування складається з прийому антигістамінних препаратів, проведення процедур гемодіалізу та плазмаферезу під наглядом лікарів. Дані процедури лише полегшують перебіг хвороби і не можуть гарантувати повного зцілення.

Після експертизи грибів свинушок (поддубніков), зібраних вченими в різних місцевостях, в різні пори року і на різній стадії дозрівання, було виявлено, що гриб виробляє мускарин – отрута, за своїми властивостями схожий з тим, який виробляє всім відомий мухомор, а також ряд інших особливо отруйних грибів. Тому вирішуючи, чи їстівні ці свінороем, які хвалять грибники, керуйтеся науковою інформацією.

Але ж є їстівні свинушки!

Це твердження варто поставити під сумнів, навіть якщо мова йде не про свинушками з сімейства свінушкових, а про однойменні грибах з сімейства тапінеллових, які до недавнього часу вважалися умовно їстівної культурою з невивченими токсичними властивостями.

Свинушка товста на смак гірка. Незважаючи на це, більшість людей вважає, що цей гриб придатний до вживання в обжаренном вигляді після попереднього відварювання в розчині солі або соди для усунення гіркоти.

Цей гриб найбільш застосуємо при виготовленні ліків, так як в його плодовому тілі міститься атроментін – пігмент, що володіє властивостями антибіотика і надає протипухлинну дію. Цим і пояснюється його неприємний смак. Знаючи про це властивість, деякі літні люди вживають його як ліки або просто «для здоров’я». Але і цю ініціативу можна назвати сумнівною, тому що разом з антибіотиком (атроментіном) вони власними руками отруюють організм супутніми шкідливими речовинами, які будь-який корбанів дуже добре вбирає.

Як виглядає і де росте лікарський корбанів?

Відмінності свинушки тонкої і товстої в тому, що остання має величезні розміри, тому її важко сплутати зі своєю тонкою сестричкою. Капелюшок має діаметр від 8-20 см, її поверхня пофарбована бурим або буро-оливковою кольором. У міру зрілості капелюшок тріскається і набуває несиметричні обриси.

У молодого гриба капелюшок опукла, потім розширюється неоднаково в різні боки. Краї трохи згорнуті усередину, в сторону ніжки. Посередині западинка. Пластинки жовті, сходять по ніжці, при натисканні на них виникають темні цятки. Ніжка м’ясиста, товста, оксамитова, має висоту від 5 до 10 см, тому гриб виглядає дуже потужним. Зустрічається рідко, зростає поодинці, рідше – групами. Віддає перевагу листяні або хвойні дерева, росте на пнях, коренях повалених дерев або на землі.

Інші види одного і того ж гриба

Коли людина хоче зрозуміти, чим шкідливі свинушки, то варто ознайомитися і з іншими різновидами цього підступного гриба, щоб не виникло неправильного припущення, що якісь з свинушок їстівні. Не треба обманювати себе і намагатися зрозуміти, які користь і шкода Корбан. Однозначно відповідаємо – ніякі з свинушок не варто вживати в їжу, не треба ризикувати своїм здоров’ям і здоров’ям близьких і дітей. У лісі є маса інших грибів, які як мінімум нешкідливі. Вони набагато корисніші, ніж ті, мова про які йде в даній статті.

Біла

Серед відомих видів – умовно їстівна біла корбан (белосвінушка гігантська, говорушка) з сімейства рядовкових. Капелюшок має діаметр від 10-20 до 40 см, м’ясиста, з загорнутими всередину краями і увігнутістю посередині. У молодого гриба капелюшок білосніжна, а зріла говорушка набуває кремовий колір. Ніжка висотою від 3 до 12 см, (до 40 см у особин, що ростуть в Європі). Товщина ніжки може досягати 4 см. М’якоть щільна, біла, з борошняних запахом.

При прийомі в їжу може викликати розлад шлунка. Ніжка гриба містить високу концентрацію молочного соку, який і робить смак гірким. М’якоть гриба багата антибіотиком, який знищує туберкульозну паличку.

Осиновая

Наступною йде корбан Вільхова (осикова) – гриб з свінушкових, досить рідко зустрічається на просторах СНД. Своє ім’я отримав через схильність виростати поряд з осикою або вільхою. Зовні нагадує Свинуха тонку і настільки ж небезпечний, як і вона.

Капелюшок свинушки вільховою в діаметрі 5-15 см, світло-коричневого відтінку, спочатку опукла, має западину або воронку посередині. Поверхня ворсиста, м’яка. Пластинки середньої частоти, м’які і вузькі. Споровий порошок має бурий відтінок. Ніжка досягає довжини в 5 см, має діаметр 1-1,5 см, звужується до основи. Відрізнити від тонкої свинушки можна по растрескавшейся капелюшку і більш насиченого рудого окрасу. Крім того, обидва гриба сильно відрізняються місцями свого звичайного зростання.

Їсти чи не їсти?

Навіть після офіційного виключення Корбан зі списку їстівних грибів (через почастішання отруєнь з летальним результатом), повсюдно із завидною постійністю спалахують палкі дискусії серед грибників. Спори виникають тому, що серед любителів немає точного формулювання, який гриб – корбан, яку не можна використовувати в кулінарних цілях, і який гриб Корбан не є, але його вперто називають саме так. І свою позицію невдалий грибник обґрунтовує тим, що є якісь помилкові свинушки, які і є отруйними, а є інші такі ж свинушки, але до вживання вони придатні, і він їсть їх все життя. Він навіть знає, що можна приготувати з додаванням корбани і яким чином.

Інші люди, які повірили таким грибникам, збирають повні кошики корбани, готують, вечеряють … А потім викликають швидку і намагаються донести до всіх людей, щоб ті не збирали цей жахливий гриб. Але все ж негативних відгуків про Дунька більше, ніж позитивних, і це не може не насторожувати. Тому, керуючись наявними даними, вирішувати, отруйні свинушки чи ні, потрібно тільки вам. Але все ж настійно рекомендується не випробовувати удачу і вибрати інші гриби для свого кулінарної творчості.