Мед: його властивості і застосування

З давніх часів лікувальна практика віддає величезну перевагу меду і іншим засобам бджолиного «виробництва». Так, бджолиний мед містить близько 60 найважливіших елементів, необхідних для якісного функціонування людського організму (мінерали, ферменти, глюкоза, вітаміни, кислоти, інші складові). Цей продукт підтримує стабільну роботу кишечника, підвищує рівень гемоглобіну, імунітет, опірність інфекціям і простуд, зміцнює нервову систему і покращує сон.

Доктор медицини з США Д. Джарвіс встановив, що мед містить такі прості цукри, які постачають в організм кальцій (до органів, кісткового скелета, нервів). Звичайний цукор цього зробити не може, оскільки для виконання такої роботи кишечник повинен зробити з ним вісім біохімічних перетворень. Не кожен кишечник енергетично здатний виконувати це. Клітини руйнуються, а відновити їх кальцієм не можна – його просто не вистачає.

Джарвіс стверджує, що достатньо вживати 25 г меду в добу, щоб забезпечити необхідну кальцієву підживлення, і тоді організм зможе з хліба, салату, квасолі та інших продуктів, що містять кальцій, добути його і занести в тканини. А якщо немає меду, кальцій з продуктів абсолютно не засвоюється.

Мед добре всмоктується в шкіру. Він проходить на будь-яку глибину, живить і оживляє клітини, пригнічує активність грибків і мікроорганізмів, розчиняє шлаки і виводить їх.

Самим цілющим вважається продукт диких бджіл, оскільки він – натуральний, створений без втручання людини, а тому краще засвоюється. Тільки потрібно правильно їм лікуватися. Перш за все, слід знати, що властивості меду різко губляться при нагріванні понад 40 ?. Він, як і інші продукти бджільництва, засвоюється активно лише зі слиною, внаслідок чого його слід тримати в роті якомога довше, щоб відбувалося всмоктування через слизову. Словом, ст. л. меду слід розсмоктувати невеликими дозами, як цукерку, щоб він повністю засвоївся слизової. Якщо його проковтнути, запити водою, а тим більше гарячим чаєм, пропадуть всі цілющі властивості. Пити рідину можна не раніше 20-ти хвилин після розсмоктування. Таке вживання дуже допомагає при профілактиці захворювань ротової порожнини, лікування ангіни та інших запалень рота і горла.

Фахівці кажуть, що кожен медовий сорт має свої особливості. Гірчичний активізує роботу нирок і виведення токсичних речовин з організму. Гречаний – відмінний антисептик, що виліковує фурункули, гнійні рани, трофічні виразки. При серцево-судинних захворюваннях і кишкових розладах корисний каштановий мед, благотворно впливає одночасно на кровоносну систему. Ну а липовий незамінний при застуді і бронхіальній астмі.

Мед поліпшує будь раціон харчування. 10 г в день достатньо, щоб поліпшити стан організму. Якщо приймати його на ніч, це – краще снодійне без всяких шкідливих наслідків. Краще розвести його в чверті склянки води, ковтати не відразу, а потримати в роті, щоб розтанув, розчинився.

Рецепти лікування медом

Відновлення шкіри обличчя

Цей продукт успішно відновлює шкіру, що в’яне особи. Його розводять порівну з водою і дотичними рухами пальців наносять на обличчя. Маску тримають півгодини, періодично зволожуючи шкіру. Потім треба вмитися і промокнути особа лляним рушником (Не махровим, оскільки воно діє, як терка). Після кількох аналогічних процедур шкіра стає гладкою, дрібна сітка зморшок розправляється.

Медовий компрес на обличчя не тільки покращує живлення підшкірного шару, внаслідок чого зменшується глибина зморшок (а дрібні зникають), але і коренів зубів – йде пародонтоз, витягується бруд з гайморових і носових пазух.

очищення вух

Дуже добре допомагає очистити внутрішнє і середнє вухо медовий компрес, прикладений до соскоподібного відростка (поглиблення за мочкою вуха, хворобливе при натисканні). Якщо немає часу вдень, то компрес можна робити на ніч. Принцип медових компресів для будь-якої ділянки тіла один і той же. Краще взяти ватку, т. К. Вона не просочується наскрізь, і через неї тіло дихає (шкірне дихання дуже важливо при будь-якому компресі). На ватку наносять трохи меду (рідкого або полугустой), прикладають мінімум на три години. Біль заспокоїться вже хвилин через 15.

Бронхіальна астма

Кладуть 200 г масла вершкового на сковорідку, підсмажують на ньому порційну (без гірки) тарілку дрібно нарізаної цибулі до золотистого кольору. Після несильного охолодження додають туди масло (стільки ж) і мед (500 г). Потім все перемішують і перекладають в банку. Цю суміш намазують на хліб (25 г на шматочок), і з’їдають такий бутерброд тричі на день. Астма незабаром піде. Правда, це лікування не підходить людям з хворою печінкою.

гастрит шлунку

Вранці натщесерце проковтують 10 г масла вершкового (прямо з холодильника), відразу заїдають медом (25 г). Сніданок – через 40 хвилин. Обід – легкий (дієтичний). Вечеря – такий же, а після нього (години через 3) слід прийняти масло обліпихи (20 мл). Крім цього є не можна нічого. Курс лікування – 35-45 днів.

Хронічний риніт, гайморит

Щоб позбутися від хронічного риніту, гаймориту і закладеності носа, змішують по 25 г рідкого меду і остигнула кип’яченої води. Тричі в день закопують в обидві носові ніздрі по 2 краплі, поки склад не закінчиться. Це засіб звільняє пазухи носа від виділень і усуває запальний процес. Якщо відчувається невелике печіння, лякатися не слід – воно пройде. Ліки тримають закритим і в холодильнику, кілька підігріваючи перед застосуванням.

Ломота кінцівок, суглобний біль

Мається на увазі ломота і біль після нелегкої фізичної роботи та інших фізичних перевантажень. Увечері, перед сном, розтоплюють на водяній бані трохи меду, і натирають їм хворі місця, зверху посипають сіллю, кладуть кальку (целофан) і загортають теплими шарфами. Закріплюють, щоб не розмоталася. Так лягають в ліжко. На ранок руки будуть нити набагато менше, а дня через 3 перестануть ломити суглоби. Це засіб діє значно ефективніше рекламованих по телебаченню медичних мазей. Рецепт прекрасно проганяє загострення остеохондрозу та радикуліту.

геморой

Змішують вершкове масло (несолоне) і травневий мед в рівних кількостях. Змащують сумішшю хворе місце. Хвороба незабаром йде.

Нариви прорвалися (старовинний рецепт)

Треба взяти трохи (в залежності від болячки) м’якушки чорного хліба і пожувати, щоб він весь просочився слиною. Потім слід змішати цей м’якуш з медом (невеликою кількістю) і прикласти до нариву. Виходитиме багато гною. Перший час змінюють корж години через 3, потім – двічі в день. Через нетривалий час тільки нова рожева шкірка буде нагадувати про минулі страждання. До речі, рани, подряпини і опіки заживають швидше і краще, якщо їх змащувати медом.

гіпертонія

Найбільш ефективний для цього конюшини мед. Змішують його (100 г) з соком лимона (одного), приймають в ніч з 20 г, через 15-20 хвилин запивають чаєм (можна гарячим молоком). При гіпертонії продукти бджільництва приймають до їжі, т. К. До шлунку різко посилюється приплив крові, внаслідок чого відбувається зниження кров’яного тиску.

кислотність шлунка

Для підвищення кислотності шлунка зазвичай застосовують мед. Розчиняють ложечку в холодній воді (200 л) і п’ють безпосередньо перед їжею, не поспішаючи, ковтками, тричі в день. Курс – до 2-х місяців. Проходить тяжкість в шлунку і відчуття кома після їжі.

Омолоджуючу живлення шкіри

Дуже корисна «медова вода». 25 г меду розчиняють в 2-х склянках теплої води. Їй миють обличчя, шию, руки хвилин 5. Після цього ополіскуються чистою теплою водою. Цю процедуру зазвичай роблять на ніч.