Мелісса: збирання та заготівля

Мелісса зростає в багатьох садах і городах. Ця корисна трава використовується як приправа, і як ліки. Для цих цілей, як правило, використовуються тільки листя меліси. Рідше – сам стебло, порізаний на частини. Користь листя, з яких готують чай і інші смачні трав’яні напої, залежить від вибору і заготівлі сировини.

Мелісса: корисні і лікувальні властивості

Мелісса: збирання та заготівля

Найкраще, для заготовок використовувати трави з власної ділянки. Для сушіння вибирають здорові, чисті рослини. Кожен, хто заготовляє трави, повинен знати, як правильно збирати те, чи іншу рослину.

  • По-перше, збір листя меліси потрібно проводити, коли рослина набирає колір або тільки зацвіло. Зазвичай цей період припадає на липень. В цей час в листі міститься безліч корисних речовин.
  • По-друге, листя збирають в суху погоду, бажано після обіду. До цього часу, ранкова роса повністю висихає, значить, листя добре і швидко висохнуть. Для чаю, зазвичай, використовують листя або стебла меліси.

Читайте «Іван-чай: збір, заготівля, приготування»

Як сушити мелісу для чаю?

З зрізаних стебел рослини обривають здорові листя. Зручно класти відірвані листя в миску або відро.

Після того як відбір листя закінчений, їх розсипають на папір для сушки. Крім листя, можна використовувати стебла. Звільнені від листя пагони ріжуться гострим ножем або ножицями і теж розкладаються на папері. Стебла і листя меліси краще сушити окремо, тому що листя висихають значно швидше і їх можна буде відразу прибрати на зберігання. При сушінні сировину слід регулярно перемішувати, для рівномірного просихання. Звичайно, чим тонше буде шар листя, тим краще.

Висохлу траву потрібно прибрати на зберігання. Найкраще зберігати трави в тканинних (наприклад, лляних) мішечках. Також підійде скляна тара.

До мішечку або банку бажано прикріпити етикетку з назвою трави і роком збірки. Більше року меліси зберігати не варто, так як вона втратить більшу частину корисних властивостей і аромату.

 

Як правильно заварювати мелісу?

Мелісу, як правило, використовують як ароматну добавку до чаю. Сухе листя і стебла насипають одночасно з чайною заваркою в чайник і заливають окропом. Також, вона входить до складу багатьох цілющих зборів і напоїв. Жоден заспокійливий трав’яний збір не обходиться без меліси. До таких трав’яним напоїв для солодощі можна додати мед.