Насіння амаранту – в кулінарії, медицині, косметологи

Більш відомий для багатьох як декоративну рослину – амарант вже багато століть використовують для підтримки життєвої сили, і для успішного лікування багатьох хвороб. Спочатку проявивши свою цілющу дію в країнах півдня і сходу, він поступово поширився і став затребуваним на європейському континенті. У чому ж полягають його надзвичайні властивості і наскільки корисними є насіння амаранту?

Чим корисні насіння амаранту

Цінність амаранту полягає в широкому застосуванні всіх частин рослини – від корінців до насіння і їх високу живильну цінність. Але особливо корисними вважаються насіння – кількість білків, що містяться в них, значно перевищують показники в сої і пшениці. Цінується цей продукт і за зміст амінокислот, що значно підвищує його важливість, як дієтичної добавки для вегетаріанців.

Що ще дозволить віддати перевагу насінню амаранту:

  • Сквален – покращує синтез вітаміну D в організмі людини;
  • Кальцій, калій, магній і залізо зміцнять серце і судини, поліпшать кровообіг;
  • Харчові волокна служать своєрідною «мітлою» для очищення від токсинів кишечника, що в свою чергу покращує травлення;
  • Масло і насіння амаранту використовують для профілактики багатьох захворювань: очних, онкологічних, зміцнюють жіноче здоров’я;
  • Не оминули корисні властивості рослини і косметологи – маски з використанням масла насіння амаранту допоможуть, не тільки привести в порядок шкіру обличчя, але і омолодити її, розправивши зморщечки і надавши пружності і здорового кольору.

Лікувальні властивості

Ще за часів розвитку ранніх цивілізацій були помічені лікувальні властивості рослини, їх використовували для позбавлення від багатьох недуг. Амаранту приписували чудодійну властивість продовжувати життя, підтримуючи організм при цьому на дієздатному рівні. У Китайській медицині вже давно використовують його для лікування хворих на онкологію.

У сьогоднішній практиці рослині приписують такі властивості:

  • Вживання амарантових насіння в їжу, особливо в холодну пору року, допомагає зміцнити імунну систему, що, в свою чергу, підвищує опірність організму до інфекцій і вірусів.
  • Використання амаранту в комплексі з традиційною терапією підвищує ефективність боротьби із злоякісними новоутвореннями, зупиняє ріст ракових клітин. А регулярне вживання насіння, дозволяє знизити ризик появи подібних недуг.
  • Швидко впливає на рани і виразки, що важко піддаються загоєнню, допомагає при опіках.
  • Ефективно рослина і для відновлення роботи шлунково-кишкового тракту, зокрема при лікуванні виразкових хвороб і гастритів.
  • Амарант використовується і в стоматології: стоматити проходять значно швидше після застосування цієї рослини.

Високими цілющими властивостями володіє амарантове масло і борошно з насіння рослини. Свою ефективність вони проявляє в боротьбі з різними шкірними захворюваннями: екзема, псоріаз, дерматити, вугрові висипання, грибкові інфекції. Масло діє в якості зволожуючого і захисний засіб для шкіри обличчя.

Застосовується як відновлюючий засіб при хворобах печінки і, як зміцнювальний для судин і серця.

Чоловіки і жінки також можуть витягти з рослини окрему користь для себе. Мелені насіння амаранту корисно приймати жінкам для відновлення менструального циклу, зменшують болі під час місячних. У період менопаузи допомагають підтримувати гормональний фон на належному рівні.

Чоловікам амарант допоможе підтримати чоловічу силу, запобігає захворюванням передміхурової залози і аденоми.

Застосування амарантових насіння

Завдяки своїй живильній цінності, амарант поширився в багатьох країнах. Повсюдно його вирощування виводять на промислові масштаби і продовжують вивчати його харчові та цілющі властивості. Але вже сьогодні його застосування в кулінарії і дієтології займає особливе місце.

Насіння, і мука з них застосовуються при виготовленні хлібобулочних, кондитерських і макаронних виробів. Деякі виробники дитячого харчування включили амарант в виробництво сумішей. Масло рослини використовується як біоактивна добавка під час дієт.

Приємні смакові властивості насіння оцінили господині в домашній кулінарії. Їх використовують в якості основного інгредієнта в приготуванні соусів і каш. А обсмажені зерна рослини, що володіють горіховим присмаком, з успіхом доповнюють випічку.

Амарант в дієтології

Насіння амаранту стануть відмінною підтримкою під час дієти для схуднення. Білок, що міститься в рослині, спалює зайві жири в організмі, і сприяє зміцненню і зростанню м’язової маси, не даючи їй обвиснути. Схудненню сприяє і гормон «насичення», який виробляється цим же білком, – він пригнічує надмірний апетит.

У продукті міститься невелика кількість солей і жирів, його калорійність не перевищує 350 калорій на 100 г. А клітковина, що входить до складу насіння підтримує сите стан, і допомагає виключити «шкідливі» перекушування.

Як правильно вживати насіння амаранту і отримати від нього найбільшу користь? Один з дієвих варіантів – вранці перед сніданком. Десертну ложку перемелених насіння заливають склянкою води і випивають. Результат такого прийому – стабілізація рівня глюкози, і відчуття ситості, яке не дозволить переїсти під час сніданку.

Високу користь принесе застосування амаранту до і після занять спортом. Вуглеводи додадуть енергії для продуктивної тренування, а білок відновить м’язи і зменшить біль в них після фізичного навантаження.

Застосування насіння амаранту в дієтичних рецептах представлено в різних видах:

Смузі з апельсином і динею

fresh juicy melom smoothie with rosemary in studio

складові

  • 1 великий апельсин;
  • 1 диня невеликого розміру;
  • 1 ст. л. перемелених насіння амаранту.

приготування

Диню порізати дрібними шматочками, перекласти в блендер, туди ж додати вичавлений сік з апельсина і амарант. Все збити. Можна вживати замість сніданку.

Сирно-йогуртовий десерт з амарантового борошном

  • 150 г нежирного сиру;
  • 1 ст. йогурту;
  • 1 ст. л. борошна амаранту;
  • трохи родзинок.

Борошно перемішати в йогурті, потім цією сумішшю залити сир з родзинками. Цю суміш найкраще застосувати після хорошого тренування.

Перемелені насіння можна вживати і в такому вигляді – 1 ст. л. на склянку кефіру. Цю суміш можна випити на ніч за півгодини до сну.

Застосування пророслих зерен амаранту


Пророслі зерна рослини зібрали всі корисні і лікувальні властивості по максимуму, а деякі значення в рази перевищують початкові показники. При регулярному застосуванні вони позитивно позначаються на серцево-судинній системі, стимулюють організм в боротьбі з онкологією, використовуються для профілактики атеросклерозу, підтримують організм хворих на цукровий діабет.

Цінністю прийому пророслого насіння є їх позитивний вплив на загоєння внутрішніх виразок і ерозій, на зниження холестерину в крові. У такому вигляді насіння застосовуються для відновлення імунного і гормонального фону.

Існує стандартний спосіб, як підготувати і як правильно вживати насіння амаранту на сироїдіння:

  1. Зерна засипають на дно банки, заливають чистою водою, щоб вона їх намочила, в цю пору покрила (якщо вода покриє насіння, до них не буде надходити кисень, необхідний для розвитку проростків).
  2. Банку ставлять у темне місце, до прокльовування зерен. Коли насіння проклюнуться, переставити ємність з ними в холодильник, і залишити поки добре не проросте паростки.
  3. Приймають прорости амаранту протягом двох місяців, з перервою в півроку для профілактики захворювань, і безперервно в разі хвороби.

Важливо пам’ятати, що речовини, що містяться в проростках амаранту, призводять до активації практично всіх внутрішніх процесів організму людини, і значно підвищують енергію, тому вживати проростки краще в першій половині дня. Вечірній прийом може перешкодити спокійно заснути і відпочити.

Протипоказання

Незважаючи на значну користь, насіння амаранту мають і свої протипоказання. В першу чергу їх не варто приймати при проявах холециститу, панкреатиту, каменів в нирках або жовчному міхурі, при індивідуальній непереносимості.

Перед початком використання в дієті цієї рослини, краще завчасно проконсультуватися з терапевтом, який порадить в якому вигляді і в якій кількості його можна вживати і за якою схемою.

Головним правилом в прийомі амарантових насіння – все повинно бути в міру. Надмірне вживання продукту може викликати нудоту, запаморочення, відчуття дискомфорту.

Амарант в кулінарії

Застосування насіння амаранту в кулінарії досить різноманітно. Їх використовують для випічки, приготування десертів, каш, готують в поєднанні з м’ясом. Варто відзначити, що в цьому продукті не міститься глютену, його можуть сміливо вживати люди, яким показана безглютеновая дієта.

Що жеможно приготувати з цих чудо-насіння?

Каша з зерен амаранту солодка

складові

  • насіння амаранту – 1 ст .;
  • вода – 2 ст .;
  • сіль, цукор або мед за смаком;
  • трохи вершкового або рослинного масла.

приготування

  1. Через дрібне сито промити зерна.
  2. Перекласти в каструлю, залити водою (важливо дотримуватися співвідношення крупи і води 1: 2).
  3. Дати закипіти і потім варити ще близько 30 хвилин.
  4. В кінці приготування посолити і додати цукор або мед.
  5. Готову кашу заправити олією.

Каша з амаранту з часником і цибулею

інгредієнти

  • зерна амаранту – 1 ст .;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля – 1 шт. середніх розмірів;
  • води або овочевого бульйону – 3 ст .;
  • сіль за смаком;
  • будь-який гострий соус – за смаком;
  • для гарніру: пара середніх помідор м’ясистих сортів.

приготування

  1. Зерна, порубаний часник і дрібно порізану цибулю помістити в каструлю і залити бульйоном (водою).
  2. Після закипання, варити близько півгодини. Велика частина рідини за цей час повинна поглинути.
  3. Готова каша повинна бути не занадто рідкою, а сам амарант повинен бути хрустким, але не твердим. Якщо не досягнуто такої кондиції потрібно ще трохи проварити.
  4. В кінці варіння посолити і через 5 хвилин вимкнути.
  5. Готову кашу подають з порізаними помідорами і з невеликою кількістю гострого соусу.

Котлети з рибного філе з амарантом

складові

  • філе риби (будь-яких сортів) – 60 р .;
  • борошно амаранту – 2 ст. л .;
  • морква – 1 шт. (Маленька);
  • цибуля – 1шт .;
  • білий хліб (вчорашній) – 15 р .;
  • трохи молока;
  • сіль перець.

приготування

  1. Овочі філе риби, і замочений в молоці хліб пропустити через м’ясорубку.
  2. В отриману суміш додати борошно амаранту, сіль і перець (за смаком), все перемішати.
  3. Сформувати коржі, в середину покласти шматочок вершкового масла. Згорнути і сформувати котлети.
  4. Обваляти в паніровці.
  5. Обсмажити на сковороді до утворення скоринки.
  6. Скласти на деко і відправити в духовку до готовності.
  7. При подачі на стіл готові котлети полити сметаною і прикрасити зеленню.

Котлети овочеві з амарантом

складові

  • картопля – 3 шт. (Середній за розміром);
  • насіння амаранту (цілі) – 50 р .;
  • морква – 1 шт .;
  • горошок зелений відвареної або консервований – 30 г .;
  • яйце – 1 шт .;
  • панірувальні сухарі;
  • масло рослинне.

приготування

  1. Очистити і відварити овочі до готовності.
  2. Додати до них горошок, все перемолоти блендером.
  3. У пюре додати злегка обсмажені зерна амаранту. Перемішати.
  4. З отриманої маси сформувати котлети, обваляти їх в паніровці, обсмажити.
  5. Подавати зі сметаною або майонезом.

Як вибрати і зберігати

Купуючи насіння амаранту, перше, на що звертають увагу – цілісність упаковки і термін придатності.

Якщо дивитися глибше, насіння не повинні мати темної оболонки, зерна повинні бути світлого пшеничного або рожевого відтінку. Оболонка у здорових насіння блищить, якщо дивитися її на світлі. Зерна не повинні злипатися і мати ознак прілості.

Зберігатися амарант в сухому, темному місці, в закритій ємності, краще скляному або керамічному.