Насіння пажитника – рекомендації щодо застосування, рецепти

Пажитник, який у багатьох країнах вже вирощується як культурна рослина, має кілька різних назв: фенугрек, Чаман, шамбала, верблюжа трава, грецьке сіно. З давніх-давен його використовували не тільки для зміцнення організму людини, але і застосовували, як лікувальний засіб для підняття «на ноги» тварин.

Але в чому ж секрет, який зберігає корисні властивості насіння пажитника, спробуємо розібратися.

Особливості хімічного і біологічного складу

Ферменти, що входять до їх складу допомагають поліпшити апетит, нормалізувати роботу внутрішніх органів, а регулярне, але не надмірне вживання зміцнює організм і запобігає утворенню ракових хвороб.

Рослина багата безліччю корисних компонентів і незамінних амінокислот, які необхідні для повноцінного розвитку людського організму і підтримки здорового балансу.

Енергетична цінність пажитника
5 г насіння 12 калорій
Поживних речовин (г) на 100г
білки 6,5
жири 23
вуглеводи 58,6
клітковина 10
Мінерали (мг)
калій 770
фосфор 295
магній 190
кальцій 177
натрій 67
Залізо 34
цинк 2,6
Вітамінні компоненти (мг)
В 1 0,32
В 2 0,35
О 9 58
РР 1,5
З 3

Корисні і лікувальні властивості

Застосування насіння пажитника досить різноманітно. Його відновлює і зміцнює дію на організм завдяки лікувальним властивостям допомагає боротися з багатьма збоями в організмі:

  1. Живильні речовини рослини допомагають боротися з фізичним виснаженням і анорексією.
  2. При простудних і вірусних проявах, запаленні легенів використовується як допоміжний засіб для відхаркувальний, котрий знижує жар, потогінний ефект.
  3. Регулярне застосування допомагає відновити роботу шлунково-кишкового тракту:
  • активує секрецію залоз травлення;
  • збуджує апетит;
  • усуває печію;
  • приводить в норму перистальтику кишечника.

Доброчинна дія пажитник показав і на системі кровотворення, чому сприяє група вітамінів В, і що містяться в рослині антиоксиданти, завдяки яким:

  • зміцнюються і очищаються стінки судин;
  • підвищується рівень гемоглобіну, що особливо актуально для дівчат і жінок дітородного віку, схильних до проявів анемії;
  • знижується артеріальний тиск.
  1. У людей, які вживають боби рослини регулярно, значно знижується схильність до розвитку інфаркту та атеросклерозу.
  2. Дефіцит поживних речовин, який часто спостерігається при туберкульозі, неврастенії, в дитячому віці при відставанні у розвитку заповнюється введенням в раціон пажитника.
  3. Витяги з насіння у вигляді масла або борошна застосовується для зовнішнього лікування: рани, фурункули, панарицій, екзема та інших шкірних проблем.
  4. Насінням властиво забезпечувати гіпоглікемічну дію, покращувати вироблення інсуліну, що допомагає підтримувати організм і нормальний життєвий рівень хворих на цукровий діабет.
  5. Рекомендується використання для позбавлення від паразитів і гельмінтів.
  6. Допомагає боротися із зайвою вагою.
  7. Результат регулярного застосування не змусить чекати себе і людей, у яких є проблеми з потенцією. Ця рослина одне з добре зарекомендували себе природних афродизіаків.
  8. Відновлює гормональний фон у жінок в період менструацій і клімаксу.
  9. Насіння пажитника для лактації – давній і ефективний компонент.

Властивості проростків пажитника

Проростки будь-яких зернових є джерелом цінних речовин, кількість яких значно вище, ніж в просто насінні. Не виняток і боби пажитника. Вживаючи їх в їжу відновлюються функції печінки, організм очищається від токсинів, налагоджується робота шлунково-кишкового тракту-системи. Корисно застосовувати їх при виразкових і інфекційних хворобах шлунка. Проростки зміцнюють нервову систему і налагоджують її функціонування.

як проростити

  1. Насіння добре промиваються замочується на ніч (8 – 12 годин), для цього використовується тепла кип’ячена вода.
  2. Після злити воду, перекласти боби в банку і 2 -3 рази промивати прохолодною водою. Насіння не заливати, вони повинні бути просто вологими.
  3. Паростки з’являться протягом 5 днів. Зберігати в холодильнику, але не більше 2 днів.

як приймати

Кращий розмір паростків – їх довжина дорівнює розміру насіння, довші починають гірчити. Приймають їх по 1 ч. Л. в день, максимум за 10 хвилин до їди. Або використовують як добавку до салатів або каш.

Трохи рецептів народної медицини

протизастудний засіб

Egyptian yellow tea raw, in glass cup and potЛечебние властивості насіння пажитника в більшості випадків обумовлені антибактеріальну дію, яке веде боротьбу з вірусами і мікробами, що вражають організм при застудах. Для лікування необхідно зробити наступний відвар:

  1. Необхідно 2 ч. Л. насіння залити кип’яченою водою (1 склянка), і поставити на повільний вогонь на 15 хвилин.
  2. Приймати протягом дня 4 рази. Цей відвар можна застосовувати і при сильному кашлі.

чай

  1. Потрібно 2 ст. л. порошку з насіння, залити 250 мл холодної води,
  2. Настояти 3 години, після чого довести до кипіння, відразу процідити.
  3. Приймати в теплому вигляді.

Для лікування кашлю до чаю краще додати мед. А розбавивши його наполовину з водою, роблять ванни для рук і ніг – це знижує їх пітливість.

Компрес для зовнішнього застосування

  1. З гіркою 1 ст. л. борошна з насіння пажитника сінного залити склянкою води і варити на невеликому вогні, поки не утвориться кашка, вона не повинна бути сильно густий.
  2. Отриману масу розладжуватися на складений в декілька шарів бинт або тканину, прикладають на хворе місце.

лікування виснаження

З верхом 2 г порошку з насіння розмішати з невеликою кількістю рідини (сік, вода, чай) і приймати 3 рази на день.

настій

  1. Слід 50 г перетертих насіння пажитника залити? л окропу.
  2. Добре перемішати і укутати.
  3. Через годину процідити.
  4. Приймати в дні між місячними, по 50 мл.

Цим настоєм можна проводити спринцювання при неінфекційних хворобах.

паста

У цьому виді пажитник використовується для зовнішнього застосування не тільки для лікування пошкоджень шкіри, але і в косметичних цілях. Приготувати пасту можна трьома способами:

  1. Насіння (добре просушені) розмелюють в кавомолці і розводяться водою до кашоподібної консистенції.
  2. Цілі насіння замочують на ніч, а потім протираються до однорідного стану.
  3. Використовувати відціджені залишки після настоїв, відварів і чаю.

Пасту використовують в чистому вигляді, або з додаванням різних компонентів: мед, масла, з соками лимона або огірка, добре доповнить засіб сік алое.

Допомога при зниженій лактації

  1. З верхом 2 ч. Л. насіння заливають склянкою води, і проварюють 7 – 8 хвилин.
  2. Проціджують і приймають 2 – 3 рази за день.
  3. Перед відварюванням насіння можна замочити на пару-трійку годин.

Важливо при прийомі такого кошти не перевищувати норми. Тривалий прийом і великі порції можуть спровокувати здуття, алергічну реакцію, може виникнути специфічний запах шкіри.

Використання в кулінарії

Пажитник використовується в якості добавки при приготуванні різних страв. При цьому можуть використовуватися як насіння (сухі або пророслі), так і свіжа зелень рослини, яку додають в перші страви, наприклад овочевий або грибний суп, служать добавкою до соусів і підливаючи, доповнюють салати.

Порошок з насіння вживають як приправу. Перетерті насіння входять до складу в такі популярні приправи як хмелі-сунелі, каррі. Аджика, приправлена ??порошком пажитника, набуває особливого смаку.

Картопля з пажитника

складові

  1. 0,5 кг картоплі;
  2. ук – 1 шт. середнього розміру;
  3. вершкове масло для обсмажування;
  4. сіль, перець за смаком;
  5. трохи порошку пажитника.

приготування

  1. Картоплю почистити, поставити відварюватися.
  2. За цей час порізати дрібно цибулю, обсмажити на маслі.
  3. За хвилину до, того як покласти картоплю на сковороду до цибулі додати спеції. І слідом через невеликий проміжок додати пажитник.
  4. З картоплі злити воду і перекласти до цибулі.
  5. Обсмажити на невеликому вогні.
  6. Готову страву викласти на тарілки і прикрасити зеленню.

Суп з сочевиці

складові

  • сочевиця червона – 1 ст .;
  • вода – 3 ст .;
  • томати – 3 шт .;
  • цибуля – 1 шт .;
  • часник – 2 зуб .;
  • куркума – 1 ч. л .;
  • лаврушка – 1 листочок;
  • сік лимона – 2 ст. л .;
  • кмин -? ч. л. ;
  • гірчиця -? ч. л .;
  • кріп і петрушка – невеликий пучок (грам 20);
  • пажитник -? ч. л .;
  • кунжут -? ч. л .;
  • сіль за смаком.

приготування

  1. Промиту сочевицю залити водою, довести до кипіння. Потім на невеликому вогні варити хвилин 10.
  2. У томатах зробити невеликі надрізи, пробланшировать в окропі протягом однієї хвилини, після опустити під холодну. Очистити від шкірки, перебити блендером.
  3. Нарізати цибулю і часник. Обсмажити на сковороді: спочатку цибулю, коли він стане прозорим додати часник і спеції. Потримати на вогні ще 3 хвилини (не забуваючи помішувати).
  4. У каструлю з сочевицею додати готову піджарку, лавровий лист. Посолити.
  5. Витримати на вогні ще 5 хвилин.
  6. Додати томати і сік лимона. Проварити ще хвилин 5
  7. Готову страву розлити по порціях і прикрасити із зеленню.

Протипоказання


Як і більшість засобів народної медицини, пажитник має свої протипоказання:

Прийом плодів рослини в будь-якому вигляді виключений при вагітності, так як може спровокувати скорочення матки.

При проблемах зі згортанням крові і інсулінозалежним людям приймати препарат можна тільки з дозволу лікаря.

Зловживання може викликати нудоту і головних болів, а у жінок, через що містяться в рослині гормональних ферментів, можуть бути спровоковані збої менструального циклу.

Перш ніж почати прийом, жінкам потрібно бути впевненими, що рівень естрогену і пролактину не перевищує норму.