Настоянка, варення і компот з глоду для зміцнення здоров’я

Про незвичайний дереві з колючими шипами, хоча деякі його види відносяться до чагарників, ходять дивні легенди.

  1. Кущ глоду ніколи не вражає блискавка.
  2. У його хащах ховаються птиці, які мають ворогів.
  3. Шип від дерева зберігали у себе в будинку, щоб нечисть не відвідувала його мешканців.

Глід: корисні властивості

Корисні властивості глоду варті окремої глави великої повісті, проте спробуємо коротко зупинитися на кількох найголовніших з них.

Довгий час люди використовували плоди глоду в їжу, про що свідчать розкопки. Опис вживання глоду в медицині виявлено в літописах Середньовіччя приблизно в 16-му столітті, коли ягоди стали популярні при діареї і дизентерії, як ефективне в’яжучий засіб. Трохи пізніше вони стали затребувані при проблемах з фертильністю, для лікування плевриту. У 17-му столітті їх активно рекомендують використовувати при гіпертонії.

Квіти і плоди глоду містять велику кількість олігомерних Проантоцианидина і флавоноїдів, які відповідають за їх фармакологічні корисні властивості. Вони пригнічують еластази нейтрофілів і діють в якості вільних радикалів, які ослаблюють пошкодження міокарда. Флавоноїди розширюють кровоносні судини. Вони мають антиокислювальні властивості, завдяки яким борються з ЛПНЩ.

Фруктовий сік, що міститься в зрілих ягодах, багатий фруктозою, тому корисний всім, хто страждає від цукрового діабету. Крім того в ньому виявлено багато кислот: олеановая, урсолова, лимонна, винна і кретеговая. Є в маленьких ягідки дубильні речовини, фітостерини і вітаміни.

Активні інгредієнти, що знаходяться в глід, сприяють розщепленню жирів, що веде до швидкої втрати небажаного зайвої ваги. Він допомагає регулювати метаболізм жирів, тому часто стає одним з компонентів дієт для схуднення.

Антиоксиданти відкривають нові корисні властивості глоду в боротьбі з віковими змінами в шкірі. У косметиці ця речовина активно застосовується для поліпшення циркуляції крові шкірних покривів, захисту і збереження колагену в дермі і запобігання провисання тканин.

Доведено користь глоду при позбавленні від такої шкідливої ??звички, як куріння. Вживання свіжих або сушених ягід сприяє зменшенню тривожності з приводу відсутності тютюну тривалий час.

Застосування глоду при серцевих захворюваннях

Вплив ягід глоду і шипшини на серце не було доведено до 19 століття. Сьогодні відвар і настоянка з квіток і ягід вважаються кращим засобом для відновлення серця. Особливо сприятливо позначаються відвари і препарати з даними рослиною на літніх людей.

Деякі порівнюють ефект садового глоду на серце з любовним листом. Людина, що бере в руки дане зілля, відправляє послання свого серця і дає йому захисну силу.

Глід допомагає при нервовому напруженні, тривозі, розчарування, біль і зрадах. Він втішає при безповоротної втрати коханого. Навіть для молодих людей, які пізнали перші любовні невдачі, компот з глодом – цілитель від душевного болю. Якщо серцю стало тісно в грудях від переживань, і воно прагне вирватися на волю, щоб позбутися від проблем, досить випити настоянку глоду і печалі тихенько підуть в іншу сторону, а серце стане працювати в звичному ритмі.

Ефект глоду для лікування серця носить всеосяжний характер: він захищає наш внутрішній мотор, гарантує організму, що коронарні артерії краще забезпечуються кров’ю і киснем і можуть в спокійному ритмі продовжувати подальшу роботу.

Практично в цей же час було доведено і ще одна дивна корисна властивість глоду. Він захищає серце від дуже активних реактивних сполук з навколишнього середовища, які здатні пошкодити серцевий м’яз. Коли серце працює добре, рідко хто це помічає. Однак очевидно, що саме такий стан здоров’я гарантує гідне якість життя. Компот із глоду, що вживається хоча б восени, дасть людям більше енергії і зробить їх більш стійкими до стресів і тривожності.

Хто з нас не зустрічав в аптеці настоянку глоду. Це готовий препарат на основі ягід і квіток колючого чагарнику. Використовувати її можна в кількості від 160 до 1800 мг / сут. Це безпечна доза. Але вона вираховується лікарем індивідуально для кожного клієнта. Дана кількість настоянки глоду поділяють на кілька прийомів, розводять у воді і випивають. Одного дня лікування, звичайно, буде недостатньо, тому курс терапії залежить від тяжкості хвороби. Зазвичай він становить близько 3-ох тижнів.

Рецепти з глодом (компот і варення)

Як приготувати компот з глоду

Щоб приготувати смачний і надзвичайно корисний компот з глоду, досить взяти всього 2 чайні ложки квіток або таку ж кількість сушеного листя, ошпарити їх однією склянкою кип’яченої води і дати постояти напою близько 18-20 хвилин. Якщо напій без цукру не припав до смаку, можна додати в нього для солодощі крапельку стевії або ложку запашного меду. Це ще одна порція енергії для ослабленого серця, яка абсолютно не протипоказана.

Випивати по чашці компоту рекомендується вранці і безпосередньо перед сном. Головне, що у цього напою немає протипоказань щодо термінів застосування, тому насолоджуватися, а одночасно і лікуватися їм можна по кілька місяців на рік.

Корисний компот з глоду є найкращим бадьорить засобом для тих, хто відчув втому, кому не вистачає внутрішніх сил для виконання майбутніх справ, кого турбує поганий сон. Підуть після прийому склянки напоїти запаморочення і тривожне серцебиття, утруднене дихання і занепокоєння, нервозність і дзвін у вухах. Компот з глодом спеціально створений для тих, хто знайомий зі стресами.

Рецепт варення з глоду

Що тільки не готує вправна господиня з цілющих ягід глоду. Якщо плоди зібрати пізно восени або взимку після перших заморозків, пропустити їх через сито, видаливши всі насіння, додати до отриманої маси цукор і поварити, то в підсумку вийде дуже смачне варення з глоду.

Якщо чекати морозів не хочеться, то варення з глоду або мармелад можна приготувати і раніше. Зібраний урожай на всю ніч поміщаються в морозильник, а тільки потім з них видаляються насіння і вариться дуже смачне варення. Використовувати варення з глоду можна як самостійну страву.

Чудово поєднується даний кулінарний шедевр з йогуртами та вівсяною кашею, його намазують на млинці або випікають пиріжки з варенням. Торт з прошарком з бояришніковая мармеладу стане улюбленим ласощами сім’ї. Новий смак має варення з глоду і шипшини. Можна під час варіння в нього додати ягоди бузини, барбарису, шматочки яблук або айви.

Напій з глоду на зиму

Ягоди глоду сушать, заморожують і закривають в банки на зиму. В екстрених випадках зручніше користуватися заготовленим з осені відваром глоду. Зберігайте готовий цілющий напій в доступному місці. Якщо причина сильного головного болю підвищений тиск, то швиденько відкрийте банку і випийте склянку.
Ягоди глоду перебирають від сміття і промивають. Потім розкладають в стерилізовані балони. Концентрація інгредіентов- справа смаку.

Рецепт компоту з глоду на зиму

Засипте ягоди на одну третину в трилітровий балон, залийте окропом і тимчасово прикрийте кришкою. Ягідки повинні прогрітися. Коли вода охолоне, то злийте її в окрему каструлю для приготування сиропу. Розрахуйте кількість цукру так, щоб вийшов один стакан (200 гр) на три літри води.

Сироп доведіть до кипіння і помішуйте. Знову залийте банки з ягідками, але вже киплячим сиропом. Щільно закрутіть кришками. Переверніть за допомогою рушники гарячі повні банки і поставте на стіл, перевіряючи герметичність кришок. Зверху накрийте покривалом для прогрівання.

На наступний день переверніть банки на денце. Протріть їх мокрою серветкою і переставте в комору.

Деякий час перевіряйте якість закрутки. Якщо кришка злегка здулася, значить робіть все заново з новими інгредієнтами. Готуйте цілющий напій в чистоті: банки і кришечки ретельно мийте нової серветкою і стерилізують на водяній бані.

Як заморожувати і сушити глід

Урожай червоних ягід, які допомагають серцю необхідно не тільки зібрати, але і зберегти до наступного сезону, якщо вже вдалося ними запастися досхочу.

Квіти і листя збирають під час цвітіння чагарнику. Саме в цей час найбільш високий вміст в них активних інгредієнтів. Плоди збирають лише після того, як вони стали червоними, що означає їх зрілість. Всі частини рослини, заготовлені на зиму, можуть бути використані для того, щоб приготувати компот з глоду. Листя діють так само ефективно, як і плоди, а квіти трохи слабше за силою.

Заготовити глід для подальшого використання можна, заморозивши або висушивши.

Як правильно сушити глід

Соковиті ягоди сушити непросто. Спочатку їх доведеться в’ялити. У духовці ягоди розкладаються тонким шаром і піддаються впливу високої температури. Дверцята духовки повинна залишатися відчиненими, щоб виходила зайва волога. Ягоди постійно доведеться перемішувати і перевіряти на готовність, інакше вони можуть згоріти. Підсохлі ягоди не злипаються в клубок, вони розсипаються. Досушити ягоди можна в електросушарці або поруч з батареєю.

Як заморозити глід в домашніх умовах

Підберіть цілі ягідки, помийте і дайте стекти воді. Потім розкладіть на підносі, щоб вони злегка підсохли. Чистий і сухий глід перекладіть в порційні пакетики, заклейте скотчем і покладіть в морозильну камеру. У замороженому вигляді глід додавайте в напої і в компоти з іншими фруктами. Перекладіть глід в вазочку і присипте цукром, щоб він швидше розтанув до чаю.

Глід: протипоказання до застосування

Самолікування за допомогою глоду проводити вкрай небажано. Тільки лікар може визначити необхідність використання препаратів на основі даної рослини. Самостійно як профілактичний засіб для зміцнення організму використовується тільки компот з глоду. І все ж необхідно подивитися на дану рослину з іншого боку і відшукати його недоліки.

Побічні ефекти глоду практично не зустрічаються. Однак є іноді відхилення від норми, коли у хворого є алергія на пилок рослин сімейства розоцвітих. Чи не забороняють лікарі застосовувати препарати з глодом і компот навіть вагітним жінкам або тим мамам, які ведуть грудне вигодовування своїх немовлят.

Так як одна третина пацієнтів з серцевими захворюваннями приймає інші препарати крім глоду, набагато частіше спостерігається несумісність одночасного прийому ліків. Потрібна обережність при застосуванні інших серцевих трав, таких як валеріана, куркума, женьшень, імбир. Судинорозширювальні засоби, серцеві глікозиди, антігіперліпедіміческіе препарати не завжди сумісні з глодом.