Рецепт супу з білих грибів: найпростіше приготування

Що може бути смачніше супу з білих грибів? Боровики здатні зберегти поживні і корисні властивості при будь-якій обробці (варіння, смаження, запікання). З огляду на, що сезон білих грибів припадає на кінець літа – осінь, то в інший час вони використовуються після заморозки. Рецепт супу з білих заморожених грибів мало відрізняється по приготуванню від першої страви, приготованого з свіжих боровиків, при цьому і сама страва за смаковими якостями не поступається приготовленому в пік грибного сезону.

Найпростіший грибний суп

Для його приготування беремо такі інгредієнти:

  • основа – 1,5-2 л води або м’ясного бульйону;
  • близько 350 г боровиків глибокої заморозки;
  • 1 морква (середнього розміру);
  • 2 середні цибулини;
  • 3-4 картоплини;
  • приправи – пара лаврових листків, пара ложок оливкової олії для смаження, спеції за смаком;
  • при бажанні можна додати зелень.

Гриби не розморожувати, а промити під проточною водою і обсмажити на оливковій олії. При такому підході з них не випарується зайва волога, а разом з нею і аромат. Доводимо воду (бульйон) до кипіння і додаємо обсмажені грибочки і лавровий лист, знову доводимо до закипання і, зменшивши вогонь, проварюємо 15-20 хвилин.

За цей час готуємо картопля: очищаємо і нарізаємо великими шматочками і відправляємо його в бульйон. Варити близько 20 хвилин. Тим часом очищаємо і нарізаємо цибулю, моркву ріжемо соломкою (або натираємо на крупній тертці) і смажимо на оливковій олії. Пасеровані овочі додаємо в бульйон. Солимо і перчимо до смаку, додаємо кріп або петрушку. Доводимо до закипання і накриваємо кришкою. Протягом 15 хвилин готову страву має настоятися, щоб смак був більш виразним.

Це базовий рецепт першого страви. Кожна господиня може сама для себе визначити, який суп із заморожених білих грибів більше сподобається її домочадцям.

Суп-пюре

Щоб приготувати суп-пюре з білих заморожених грибів, за основу можна взяти базовий рецепт найпростішого першого страви з боровиків. Ще буде потрібно 200-250 мл вершків 20% жирності.

Скільки варити заморожені білі гриби для супу-пюре, щоб він вийшов ніжним? Рекомендується промити їх під проточною водою, помістити в бульйон і довести до кипіння, не забуваючи помішувати. Після закипання проварити 20 хвилин, злити воду. Відварені боровики пюрировать в блендері. Дрібно порізану картоплю відварити в бульйоні і розтерти в міру разваривания.
В основу з перетертим картоплею додати грибне пюре, пасеровані моркву і цибулю, проварити ще 5-10 хвилин і ретельно збити блендером до пюреобразного стану. Влити вершки і пропарити ще хвилин 15. При сервіровці суп-пюре із заморожених білих грибів прикрасити дрібно нарізану зеленню і пшеничними сухариками.

Грибний суп з м’ясними кульками

Як зварити грибний суп з м’ясними фрикадельками? Спочатку готуємо інгредієнти:

  • 2-3 л води або бульйону;
  • 200 г фаршу (можна використовувати телячий або свинячо-яловичий)
  • 200 г заморожених білих грибів;
  • 1 середня морквина;
  • 1 велика цибулина;
  • 2-3 ст.л. круглого рису (пропарений рис використовувати не рекомендується);
  • 15-20 г масла вершкового;
  • спеції за смаком;
  • сметана.

В першу чергу готуємо м’ясні фрикадельки. Солимо і перчимо м’ясний фарш, ретельно перемішуємо і формуємо кульки. Гриби нарізаємо і опускаємо в киплячий бульйон (для супу замість заморожених можна використовувати сушені білі гриби або ж свіжі), через 5-10 хвилин додаємо крупно нарізані овочі і фрикадельки.

Після того, як фрикадельки спливуть, додаємо промитий до чистої води рис. Варимо до напівготовності рису, потім додаємо зелень, вершкове масло і улюблені спеції. Доводимо до закипання і прибираємо з вогню. Щоб блюдо вийшло ароматним, даємо йому настоятися протягом 15-20 хвилин. Перед їжею додаємо сметану.

Оригінальна подача грибного супу

Білий гриб непорівнянний ні з одним іншим по своєму насиченому смаку і неповторного аромату. Само приготування першої страви з боровиків привносить в повсякденний обід святкові нотки. Але як приготувати суп з білих заморожених грибів, щоб можна було красиво подати гостям? Готуємо його в глиняному або керамічному горщику.

Для цієї страви знадобиться:

  • 300 г заморожених боровиків;
  • 1 картоплина;
  • 1 морква;
  • 150 мл жирних вершків;
  • жовток одного яйця;
  • 0,5 кг дріжджового листкового тіста;
  • 60 г сиру твердих сортів;
  • спеції і зелень за смаком.

Картоплю порізати дрібними шматочками, моркву нарізати соломкою короткою, скласти в каструлю і поставити варитися. Поки готуються овочі, обсмажити в рослинній олії промиті, але не розморожені білі гриби. Обсмажені боровики відправити в бульйон до овочів. Через 10-15 хвилин додати вершки і улюблені спеції, довести до закипання.

Поки вариться гаряче, підготуємо листкове тісто: смужки тіста викласти на стіл, присипати натертим сиром і розкачати, вдавлюючи сирну стружку.

Готову страву розлити по порційних горщиках і «запечатати» їх тестом. Щоб тісто не провалювалося при випіканні, перед тим як укласти пласт, на горлечко горщика потрібно помістити дерев’яну шпажку (перед подачею витягти). Щоб «кришечка» вийшла рум’яної, її потрібно змазати яєчним жовтком. При бажанні можна додати кунжут. Духовку розігріти до 180 ° C і відправити в неї горщики. Гаряче готове, якщо тісто набуло золотисто-коричневий відтінок.