Рецепти приготування груздів – готуємо правильно і смачно

Святковий стіл, на якому є грузді, ніколи не буде нудним і одноманітним. Один тільки цей продукт може постати перед своїми шанувальниками в самих різних амплуа. Такі лісові гриби можна дуже смачно посмажити на сковороді або засолити на зиму, але з не меншим успіхом вони з’їдаються у вигляді пирогів, пиріжків, вареників, пельменів, різноманітних соусів і іншої смакоти. У багатьох сім’ях рецепти приготування груздів передаються з покоління в покоління, щоб не втратити секрети дійсно смачних і корисних страв.

Якщо ви не знаєте, як готувати грузді, не варто експериментувати без мінімального багажу знань. Неправильна обробка продукту може стати причиною серйозних проблем зі шлунком, але досвідчені кулінари створюють з цих грибів воістину геніальні страви, від яких просто неможливо відірватися. Розберемося більш детально з тим, як зробити все правильно.

У чому полягають особливості попередньої підготовки груздів?

  • Приготування білих груздів в домашніх умовах має починатися з того, що ви звільните лісові дари від великих листя і комах, а також рассортіруете їх за розмірами.
  • Коли сміття буде усунутий, грибочки потрібно відправити під проточну воду, яка дозволить вибити з груздів частина пилу, бруду і піску.
  • Якщо поверхню продуктів покрита темними плямами або червиві, їх потрібно ретельно відтерти за допомогою спеціальної щітки і обрізати ножем. Такі гриби не можна використовувати для засолювання, але вони можуть стати ідеальним доповненням пирогів або смаженої картоплі.
  • Після мийки грузді потрібно укласти на дно спеціального посуду для замочування ніжками вгору і залити холодною підсоленою водою. Її потрібно міняти кілька разів на день. Процедура вимочування (3-5 днів) допоможе остаточно звільнитися від дрібного сміття і докучливих комах, які люблять селитися всередині груздів.

Вимочені грибочки можна сміливо діставати з води, сполоснути і використовувати для приготування вишуканих святкових і повсякденних страв. Ми пропонуємо вам приготувати грузді по одному з наших рецептів:

Лісові гриби по-корейськи

Складові:

  • свіжі грузді – 3,5 кг .;
  • ріпчаста цибуля – 1 кг .;
  • морква – 0,5 кг .;
  • часник – 2 головки;
  • чорний перець – 2 шт .;
  • корейська приправа – 2 упаковки;
  • соняшникова олія – ??0,3 л .;
  • оцет – 0,2 л .;
  • сіль – 0,075 кг .;
  • цукор – 0,2 кг.

Процес приготування:

  1. Рецепт груздів по-корейськи починається з ретельної попередньої підготовки лісових продуктів. Їх слід добре вимити, звільнити від великої лісової сміття, при необхідності потерти жорсткою стороною мочалки або щіткою. Якщо деякі грибочки почали темніти або підгнивати, проблемні місця потрібно буде обрізати за допомогою гострого ножа.
  2. Коли грузді будуть повністю очищені від сміття і бруду, їх потрібно відправити в глибоку посудину, залити холодною водою і залишити вимочувати на три доби. Воду обов’язково потрібно міняти не рідше декількох разів на день. Це важливо, якщо ви хочете правильно приготувати білі грузді. Якщо рідина для замочування не змінювати взагалі, гриби можуть закиснути і всі ваші старання будуть марними.
  3. Вимочені продукти потрібно звільнити від рідини, сполоснути під проточною водою і залити новою порцією. Каструлю з груздями поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть протягом 20 хвилин. Після цього їх бажано відкинути на друшляк, щоб вони охололи і позбулися зайвої рідини.
  4. Підготовлені грузді поріжте соломкою або кубиками, в залежності від ваших персональних переваг. Моркву і ріпчасту цибулю потрібно гарненько почистити і вимити, а потім порізати овочі соломкою.
  5. Поставте на вогонь глибоку сковорідку з невеликою кількістю соняшникової олії, підігрійте його і всипте цибулю на жаровую поверхню. Його необхідно обсмажити до рум’яної скоринки і м’якості.
  6. У глибокій посудині змішайте пасеровані овочі з подрібненими грибами і морквяної соломкою. Туди ж всипте цукор, сіль і всі необхідні прянощі, а потім ще і подрібнений часник, оцет, гострий перець. Ретельно перемішайте грибний салат, щоб інгредієнти просочилися один одним.
  7. Підготуйте банки для консервації, а саме простерилизуйте їх. Тільки після цього салатик можна рівномірно розподілити по посудині, а потім щільно закрити кришками і укутати ковдрою, поки вони повністю не охолонуть. Грузді по-корейськи готові!

Грузді з класичним інгредієнтом – сметаною

Складові:

  • солоні або мариновані грузді – 0,2 кг .;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт .;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • зелень кропу – 1 пучок;
  • сметана.

Процес приготування:

  1. Ця закуска з груздів неодмінно буде вам до смаку, але ще одним її перевагою є те, що таке блюдо можна приготувати швидко, якщо у вас в погребі є баночка улюблених солоних лісових грибочків.
  2. Спочатку візьміть ріпчаста цибуля, звільніть його від шкірки і поріжте тонкими півкільцями. Помістіть овоч в глибоку тарілку і присмачити свіжовичавленим лимонним соком або оцтом.
  3. Солоні грибочки варто сполоснути під проточною водою, злегка обсушити, а потім порізати кубиками або краще соломкою. Зелень цибулі і кропу слід ретельно вимити, просушити і порубати гострим ножем.
  4. Подрібнені гриби потрібно змішати з цибулею і зеленню, а також заправити сметаною або класичним йогуртом без добавок. Такі рецепти салатів завжди передбачають попереднє охолодження перед подачею до столу. Надішліть посудину з грибочками в холодильник на кілька годин. Грузді зі сметаною стануть відмінним доповненням будь-якого гарніру і святкового столу. Це в будь-якому випадку буде дуже смачно!

Гриби з картоплею та сметаною

Складові:

  • заморожені грузді – 0,7 кг .;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт .;
  • картопля – 6 шт .;
  • сметана.

Процес приготування:

  1. Будь рецепт з смаженими лісовими грибами обов’язково починається з попередньої підготовки продуктів, але в даному випадку в основі приготування страви лежать заморожені грузді, які пройшли всі необхідні етапи очищення і термічної обробки заздалегідь. Якщо у вас в морозильнику немає таких продуктів, можна скористатися свіжозібраним грибами, але не забувайте про те, що їх потрібно гарненько почистити, вимочити і відварити перед тим, як вони стануть основою або доповненням будь-якого кулінарного шедевра.
  2. Підготовлені грузді необхідно розморозити, а потім надішліть на жаровую поверхню з невеликою кількістю розігрітого соняшникової олії. Ніякої солі або перцю на даному етапі приготування вам не знадобиться. До повної готовності продуктів потрібно не більше 15 хвилин, так як вони вже майже готові до вживання і не містять гіркоти. Крупно або дрібно порізати гриби ви повинні вирішити самі, від цього не залежить, наскільки багато за часом займе приготування груздів. Готові продукти можна поки що відкласти в сторону.
  3. Тепер займіться ріпчастою цибулею. Чистити його потрібно ретельно і добре вимити, щоб лушпиння не зіпсувала враження від готового блюда. В окремій глибокій сковорідці підігрійте кілька ложок соняшникової олії і всипте туди цибулю, подрібнений гострим ножем до утворення дрібних кубиків.
  4. Поки ріпчаста цибуля буде золотитися, можна почистити і вимити картоплю. Поріжте овоч соломкою або кубиками. Смажену цибулю пересипте на плоску тарілку, а на сковороду додайте ще трохи олії і доповніть її соняшниковою олією. Коли кубики підрум’яняться з усіх боків, полийте картопля половиною склянки води, накрийте кришкою і тушкуйте до готовності.

Коли картопля стане м’якою, але ще не буде розпадатися, всипте до неї смажену цибулю і гриби. Після цього блюдо необхідно ретельно перемішати, присмачити сіллю і перцем за смаком. Продуктам потрібно дати кілька хвилин прожаритися під кришкою, щоб потім залити їх сметаною, перемішати і тушкувати ще 5 хвилин. Грузді з картоплею в сметані готові, смачного! Якщо ви хочете урізноманітнити блюдо нестандартним пряним смаком, разом з сіллю і перцем можна додати дрібку майорану.