Рецепти приготування смажених опеньків: вибрані страви

Спробувавши опеньки хоча б один раз, ви більше не захочете відмовлятися від цього смачного і корисного продукту. У багатьох російських сім’ях рецепти приготування смажених опеньків або хрустких маринованих грибочків передаються з покоління в покоління і дбайливо зберігаються. Навряд чи це було б правдою, якби не чудовий смак та інші якості опеньків. Якщо вам пощастило відшукати велике сімейство витончених грибочків на тонкій ніжці посеред вікових пнів, варто запам’ятати це містечко і навідуватися туди щороку за новим урожаєм.

Можна приготувати дуже смачні супи з заморожених опеньків (9) або свіжих продуктів, а також використовувати їх як основу для пирогів. Однак сьогодні ми особливу увагу приділимо саме смаженим грибочками. Для початку потрібно розібратися з тим, як правильно обробити опеньки перед смаженням і чи можна обійтися без варіння.

Варити або не варити, ось в чому питання!

Свіжі опеньки безумовно потребують якісної попередньої обробки. Справа в тому, що всі лісові гриби дуже швидко насичується пил, бруд та інші речовини з повітря. Саме тому необхідно піддавати термічній обробці практично всі види таких продуктів перед додаванням в супи, пироги або смажені страви. Неважливо, який саме рецепт смаження ви вибрали. Спочатку необхідна термічна обробка, для цього потрудіться відварити грибочки до готовності. Звичайно ж, чистити і мити продукти слід заздалегідь. Грибники радять робити це в перші години після збору.

Варити перед смаженням опеньки потрібно близько півгодини. Багато що залежить від розмірів таких лісових продуктів. Чим більше одиниці, тим більше часу потрібно для того, щоб вони зварилися. Правильно відварити їх можна в два етапи: спочатку укладіть вимиті опеньки в холодну воду з додаванням солі і доведіть відвар разом з грибами до кипіння, а потім варіть ще 20 хвилин, поки продукти не осядуть на дно посудини. Це головна ознака того, що лісові грибочки пройшли якісну термічну попередню обробку. Відвар краще злити, адже в ньому можуть міститися залишки пилу і пісок, які міцно в’їдається в структуру опеньків.

Як визначити ідеальний час для варіння опеньків?

Варити гриби перед смаженням дуже просто, тому немає причин нехтувати такою процедурою, щоб зробити їх максимально безпечними для вживання в їжу. Досить складно відповісти на питання, скільки хвилин варити ці лісові продукти, щоб смажені опеньки вийшли не тільки смачними і корисними. Деякі господині відводять на таку процедуру понад 40 хвилин, але в більшості випадків достатньо всього третини години.

Якщо не звертати уваги на тимчасові рамки, відварювати перед смаженням лісові опеньки необхідно до їх повного опускання на дно. Тепер вам знайомі особливості приготування опеньків перед смаженням, тому прийшов час підібрати рецепт для створення справжнього кулінарного шедевра:

Смажені грибочки з цибулею

Складові:

  • свіжі опеньки – 0,5 кг .;
  • цибулина – 1 шт .;
  • масло рослинне для смаження;
  • сіль, чорний перець і свіжа зелень за смаком.

Процес приготування:

  1. Смачно посмажити на сковороді опеньки можна зі звичайним цибулею без додавання будь-яких особливих екзотичних продуктів. Важливо спочатку правильно обробити грибочки, ретельно вимити їх під проточною водою, бажано кілька разів, а потім відварити до готовності. Смажити варені гриби буде набагато простіше, якщо залишити їх в друшляку на 10-15 хвилин і злити всю зайву рідину.
  2. Коли продукти обсохнуть, ви можете залишити їх в оригінальному вигляді або трохи подрібнити грибочки. З цього питання варто керуватися персональними вподобаннями. Можна обрізати жорсткі ніжки або залишити їх. Ріпчасту цибулю звільніть від шкірки, сполосніть і поріжте тонкими півкільцями. Якщо ви хочете посмажити гриби з цибулею і зеленню, вимийте пучок петрушки або кропу, обсушити його і дрібно порубати.
  3. Надішліть на жаровую поверхню цибульні півкільця і ??золото їх протягом 5-10 хвилин до утворення рум’яної скоринки і м’якого стану. Краще зробити вогонь мінімальним, щоб було простіше стежити за процесом приготування овочів. Тепер можна додати до цибулі відварені напівфабрикати, ретельно перемішати отриману суміш. Жарка опеньків повинна займати близько 30-40 хвилин. Щоб грибочки не підгорає, додайте до них трохи води.
  4. Коли ароматна суміш буде практично готова, доповніть опеньки сіллю і улюбленими прянощами, перемішайте і залиште накритими на кілька хвилин. Потім вимкніть вогонь. Опеньки смажені з цибулею найкраще подавати з рубаною зеленню. Це не тільки смачно, але і дуже красиво!

Смажені лісові гриби в сметані

Складові:

  • сметана – 0,075 кг .;
  • свіжі опеньки – 0,5 кг .;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт .;
  • масло для смаження;
  • перець і сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. Перш ніж смажити опеньки, їх потрібно вимити, очистити від проблемних місць і відварити. Деякі господині обходяться без варіння, попередньо замачівая такі продукти. Однак їх набагато простіше і швидше можна проварити.
  2. Ріпчасту цибулю звільніть від лушпиння, поріжте його тонкими кільцями після полоскання під водою з крана. Можна також заздалегідь підготувати рубану зелень для подачі готового блюда, але це зовсім не обов’язково.
  3. Відварені опеньки, які охололи і звільнилися від непотрібної рідини в друшляку, можна дрібно порізати або відправити на сковорідку в цілому вигляді. Приготувати опеньки на сковороді найкраще разом з цибулею, тому в першу чергу підрум’яньте тонкі півкільця, і вже після цього доповніть їх грибними напівфабрикатами. Продукти слід смажити хвилин 20-30, щоб вони придбали приємний золотистий відтінок.
  4. В кінці смаження влийте на жаровую поверхню сметану, всипте сіль і прянощі, а потім ретельно перемішайте всі інгредієнти. Якщо рідина в грибах майже повністю випарувалася, можна долити ще півсклянки води. Такий рецепт неодмінно потрібно взяти на замітку, адже він стане відмінним доповненням до будь-якого гарніру!

Смажена картопля з лісовими грибами

Складові:

  • свіжі опеньки – 0,7 кг .;
  • звичайний або молода картопля – 12-14 шт .;
  • соняшникова олія – ??0,05 л .;
  • зелень – 1 пучок;
  • сметана – 0,2 л.

Процес приготування:

  1. Смажені опеньки з цибулею і сметаною неодмінно гідні вашої уваги, але картопля також чудово поєднується з цими грибочками, а за часом приготування страви займає зовсім небагато. Вимийте опеньки, кілька разів змінюючи воду, а потім відваріть їх в підсоленому відварі і остудіть в друшляку.
  2. Картоплю слід очистити від шкірки, вимити і протерти рушником. Зайва волога може зіпсувати підсумковий продукт. Відварені опеньки можна дрібно порізати, але краще залишити їх в первісному вигляді.
  3. Налийте соняшникову олію в сковорідку і розігрійте його. Для початку викладіть на її поверхню гриби і смажте до рум’яної скоринки. Тільки після цього можна всипати туди подрібнений картопля. Не забувайте час від часу помішувати продукти, щоб вони не підгорає. Весь процес займе близько 20 хвилин. В самому кінці додайте сметану і рубану зелень. Смажена картопля з опеньками готовий. Подавайте до столу в гарячому вигляді. Смачного!

Лісові гриби з яйцем

Складові:

  • опеньки – 0,6 кг .;
  • курячі яйця свіжі – 4 шт .;
  • сметана – 0,2 л .;
  • сіль, перець і свіжа зелень за смаком.

Процес приготування:

  1. Посмажити опеньки з яйцем можна буде тільки після того, як вони пройдуть ретельну попередню чистку і термічну обробку. Відваріть їх до готовності в солоній воді до смаку з додаванням спецій, а потім остудіть і трохи обсушити.
  2. Якщо опеньки у вас великі, їх необхідно буде порізати. Розігрійте олію на сковорідці і всипте до нього гриби. Тим часом слід змішати в глибокій мисці курячі яйця з сіллю, зеленню в рубаною вигляді і сметаною. Коли опеньки стануть приємного золотистого кольору, сміливо заливайте їх яєчної сумішшю і смажте до готовності, періодично помішуючи. Особливо смачним таке блюдо буде саме прямо з печі!

Лісові гриби з морквою в сметані

Складові:

  • опеньки свіжі – 1 кг .;
  • морква – 2 шт .;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт .;
  • сметана – 0,5 кг .;
  • зелень петрушки і кропу за смаком;
  • масло для смаження;
  • перець і сіль за смаком.

Процес приготування:

  1. Щоб зробити апетитні опеньки смажені з морквою, необхідно почати з ретельної попередньої обробки. Уважно вимийте кожен грибочок, звільніть його від дрібного і крупного сміття, а також від різних проблемних точок. Після цього не забудьте попередньо відварити лісові продукти в злегка підсоленому відварі. Готові опеньки слід залишити в друшляку, щоб з них скла вся зайва рідина і інгредієнти трохи охололи.
  2. Далі необхідно перейти до підготовки овочів. Цибулю і моркву потрібно почистити, помити і подрібнити. Для морквини підійде велика терка, а цибуля краще перетворити в дрібні кубики. Що ж стосується грибів, то їх найкраще порізати невеликими кубиками.
  3. На середній вогонь поставте велику сковорідку з товстим дном і налийте на неї соняшникова олія. Овочі необхідно обсмажувати поетапно: спочатку підрум’яньте цибулю до коричневого відтінку, потім доповніть його морквиною і смажте 5-7 хвилин. Наступним кроком має стати додавання грибів в подрібненому вигляді. Їх необхідно смажити разом з овочами близько 10 хвилин. Залишиться тільки додати сметану з сіллю і спеціями, все перемішати і тушкувати до готовності. У компанії з рубаною зеленню це блюдо буде яскраво і привабливо виглядати на вашому столі!