Сорти і особливості посадки картоплі вирощування і збирання врожаю

Картопля – одна з найпопулярніших і затребуваних овочевих культур. Без нього неможливо уявити жоден город або дачну ділянку. Картопля широко вживається як гарнір до м’ясних і рибних страв, як основа для салатів. Жоден пікнік не обходиться без запеченого овоча. У цьому смачному продукті міститься маса корисних і поживних речовин. Беручи до уваги все сказане, стає зрозумілим, чому для городників тема вирощування картоплі дуже актуальна. Про особливості, правила висаджування та догляду за даної овочевою культурою і піде мова в нашій статті. 

Кращі сорти картоплі

На сьогоднішній день відомо безліч способів, як садити і доглядати за картоплею, тому у кожного садівника і городника є можливість вибрати той метод, який йому найбільше підходить. При цьому одним з істотних факторів є його сорт, від вибору якого залежить майбутній урожай, як він буде дозрівати і, що найголовніше, смакові особливості. Тому дуже важливо при виборі того чи іншого сорту картоплі враховувати наступні фактори:

• районування;

• призначення сорту;

• стійкість до хвороб і вірусів;

• період дозрівання;

• кількість крохмалю. 

Найвідоміші і високоврожайні сорти

До найбільш відомих сортів картоплі, які приносять високий і стабільний урожай, відносяться:

1. Айдахо. Плодам цього скоростиглого сорти властиві великі розміри і правильна форма. Вони стійкі до різних хвороб, відрізняються скоростиглістю, містять велику кількість крохмалю і вуглеводів, які роблять картопля Айдахо неймовірно поживним і корисним.

2. Беллароза. Цей ранньостиглий сорт розвивається з неймовірною швидкістю. Йому притаманні чудові смакові якості і високий вміст крохмалю (до 19%).

3. Розара. Плоди даного ранньостиглого сорту відрізняються невеликими розмірами. Їм не страшна борошниста роса і грибкові захворювання, чого не скажеш про колорадському Жука – він дуже любить поласувати листям такого картоплі.

4. Гала. Середньоранній сорт з великими жовтими плодами, що володіють стійкістю до різного роду захворювань.

5. Удача. Цей елітний середньостиглий сорт потребує ретельного догляду – постійних поливах і внесення добрив. Його плоди спокійно переносять різкі перепади температури, якщо їм забезпечити регулярний і рясний полив. Одне з головних переваг сорту полягає в лежкости і відмінною транспортуванні.  

Багато городників ставлять на перше місце смакові якості даної овочевої культури, а не її врожайність, тому буде доречно розглянути найсмачніші картопляні сорти:

1. Пікассо. Незважаючи на низьку врожайність даного сорту, він має приголомшливі смаковими якостями, за рахунок чого неймовірно популярний серед дачників. Плоди необхідно постійно обробляти отрутохімікатами, оскільки вони є досить привабливими для комах, грибка, цвілі і борошнистої роси. 

2. Тулеевск. У цьому сорті поєднані всі найкращі властивості попередників: плоди мають тоненьку шкірку і стрімко розвиваються. 

3. Дофіне. Один з найсмачніших сортів картоплі, що відрізняється великими плодами з чудовим смаком і лежкістю.

4. Пай. Основні переваги сорту полягають у високій врожайності, швидкому розвитку і хороших смакових якостях. Варто також відзначити стійкість плодів до різних захворювань і грибків. 

Особливості посадки і вирощування 

Головною перевагою в вирощуванні картоплі є те, що на його ріст і розвиток практично не впливає районування та кліматичні умови. Щоб отримати добротний урожай, культурі необхідно забезпечити пухкий грунт, яка добре пропускає повітря, і регулярний полив. Беручи до уваги особливості кореневої системи картоплі (невисока ступінь розгалуженості, низька здатність поглиблення і розсовування грунтових частинок), особливу увагу слід зосередити на розпушуванні грунту. Він повинен бути досить пористим і прорихленним, інакше розвиток коренів буде неможливо.

Обробка перед посадкою

Перед тим як висаджувати картоплю, посадковий матеріал необхідно піддати ретельній обробці. Особливу увагу потрібно звернути на те, щоб бульби не були деформовані. Важливо, щоб вони володіли стійкістю до всіляких захворювань. Процес обробки складається з наступних етапів:

1. Прогрівання. Відправка відібраних бульб на 7 днів в тепле приміщення (20 ° C), де багато світла. Щоб забезпечити насіннєвому картоплі вологість, його необхідно щодня обприскувати водою. 

2. Протруювання. Цей процес передбачає застосування стимуляторів росту для обробки бульб. Вони покликані наситити картопля мікроелементами, які сприятимуть його росту.

3. Опудривание золою. Додавання деревної золи, що сприяє ефективному знезараженню картоплі і істотного збільшення врожайності.  

Бульба за розміром має бути не менше курячого яйця (приблизна вага – 60 г). За 14 днів до посадки бульби необхідно проростити. 

Коли садити?

Висаджування картоплі зазвичай починається в середині квітня і триває до кінця травня. При цьому важливо враховувати погодні умови, в залежності від яких можна буде зрозуміти, чи готова грунт до посадки. Оптимальною температурою грунту, придатною для посадки картоплі на необхідну глибину, вважається 7-11 ° C. В першу чергу висаджуються ранні сорти, потім, відповідно, середні та пізні. 

Вибір місця і підготовка грунту

Для посадки картоплі слід вибирати відкриті ділянки, які добре освітлюються сонячним промінням. І хоча дана культура любить більш прохолодну, а не жарку погоду, важливо, щоб грунт був в міру вологою. У разі надлишку вологи бульби можуть почати гнити, що призведе до захворювання бадилля.  

Для висадки картоплі відмінно підходять місця, де раніше росли огірки, капуста, морква, буряк, зелень, пшениця або овес. Що стосується типу грунту, найбільш підходящою для нього, то як уже було сказано, ця культура любить пухкий грунт, насичений повітрям. Ділянка, відведена під висадку посівного картоплі, перекопується з осені. На початку весни землю знову слід перекопати і зробити боронування, щоб подрібнити її. 

способи висадки

Існує безліч способів, якими можна скористатися для посадки картоплі. Найпростішим вважається «подлопатний», що передбачає викопування лунок, в які в подальшому занурюються бульби. Подібний спосіб підходить виключно для звичайної среднекіслих грунту. Якщо грунт глинистий або суглинна, рекомендується вдатися до гребеневої висадці. Її суть полягає в освіті гребенів і приміщенні туди бульб. При цьому важливо дотримуватися відстань 65-70 см між рядами. Завдяки такому способу вдається домогтися гарного провітрювання і швидкого прогрівання грунту, а також підвищення врожайності. 

Найпоширеніший метод посадки картоплі – під сіно. Бульби поміщаються на грунт і зверху засипаються невеликою кількістю землі, після чого накриваються сіном. За рахунок такого методу вдається домогтися швидкого всхода і зростання картоплі, який в подальшому легко забирається. Не менш популярний спосіб висадки картоплі під плівку. Грунт потрібно накрити плівкою, в якій попередньо будуть зроблені отвори для посадкового матеріалу. Принадність подібного методу полягає у відсутності необхідності підгортати картоплю і виривати бур’ян. 

Догляд за культурою

Після посадки картоплі дуже важливо приділяти увагу стану грунту: підтримувати її помірну вологість, стежити за тим, щоб вона була пухкої, і своєчасно видаляти бур’яни. Коли висота бадилля досягне 15 см, можна зайнятися підгортання. Якщо рослини ростуть повільно, обов’язково подбайте про підгодівлі і регулярного поливу. Про слабкому розвитку говорить відповідний стан бадилля: при нестачі азоту вона знаходить світло-зелений колір, стебла стають тонкими, а листя – крихітними. Поганий зростання картоплі обумовлений недостатньою кількістю вологи, що призводить до загальмування розвитку кореневої системи і листя. 

Як потрібно поливати картоплю? Найкраще робити це ближче до вечора. Вода повинна бути тепла і відстояна. Мінімальна кількість рідини, що витрачається на 1 кущ, становить 3 літри. Полив можна проводити як під корінь, так і по борознах. Для поливу розвиненою бадилля, на якій вже є квітки, потрібно дочекатися сухої погоди. Після кожного поливу обов’язково слід проводити розпушування грунту. Зверніть увагу на те, що легкий ґрунт потребує частих поливах, а якщо грунт важкий, кількість поливів слід зменшити. В процесі поливних робіт лійка повинна знаходитися буквально в декількох сантиметрах від землі. Що стосується температури води, використовуваної для поливу, то вона повинна на 5-7 ° C перевищувати температуру ґрунту. 

Обробка від колорадського жука

Головним найнебезпечнішим ворогом картоплі є колорадські жуки, які незрозуміло як, але за лічені хвилини з’їдають листя і стебла бадилля, що призводить до порушення природного розвитку овоча. З цієї причини для посадки картоплі рекомендується віддавати перевагу сортам, які мають стійкість до шкідників. Для боротьби з ними необхідно використовувати хімічні засоби, спеціально призначені для обробки посадкового матеріалу. Ефективним препаратом, що забезпечує картоплі 50-денну захист від колорадського жука, є «Престиж». 

внесення добрив

Процес догляду за картоплею передбачає внесення в грунт органічних і мінеральних добрив. Для цих цілей відмінно підходить гній (органічне добриво) і розклався торф (мінеральне добриво). Дуже ефективним є застосування торфокомпосту з курячим послідом. Така підгодівля вноситься на початку осені з розрахунку 3 кг на 1 кв.м. Говорячи про органічні добрива, зверніть увагу на сухий річковий мул або сапропель (рослина, що живе у великих водоймах). Для збагачення піщаних грунтів застосовуються добрива на основі калію і азоту, а для чорноземів і лісового грунту – фосфорні розчини. Вони додаються в весняний період під лопату.

Найголовнішою вважається остання підгодівля, що випадає на період цвітіння всієї картоплі. Вона сприяє активізації якнайшвидшого появи бульб. На 4 літри води витрачається 2 ложки суперфосфату і 200 грам курячого посліду.

Прибирання і зберігання

Щоб ласувати картоплею влітку, до збору врожаю слід приступати під час початку цвітіння, а для вживання в зимовий період збирання врожаю повинна проводитися ближче до кінця вересня після підсихання бадилля. В цей же період можна збирати картоплю на насіння. Слід врахувати важливість своєчасного збору врожаю. У разі запізнення коренеплоди будуть володіти поганий опірністю до захворювань і грибків. Щоб не допустити цього, за 15 днів до збирання врожаю потрібно обрізати бадилля таким чином, щоб висота стебел не перевищувала 12 см. Що робити з відрізаною бадиллям? Просто спаліть її!

Оптимальним періодом для збирання врожаю вважається середина вересня. Зібрані картоплини потрібно розкласти на папері або за допомогою сухої тканини. Найкраще зберігати врожай на підлозі – так він надовго збереже свої смакові якості. Коли картопля висохне, його потрібно буде розподілити на насіннєва та продовольча. Промийте насіннєві бульби, гарненько їх висушіть і озеленити протягом 2-х днів на відкритому майданчику (погода повинна бути теплою), щоб забезпечити більш тривале зберігання. Продовольчі бульби потрібно просушити без необхідності озеленення. 

Щоб картопля краще зберігалася, потрібно звести до мінімуму вплив сонячних променів на плоди під час прибирання. Вони не повинні перебувати на сонці більше півгодини. Оптимальна температура для зберігання картоплин становить 3-6 ° C, при таких умовах він приносить організму відчутну користь. 

Вирощування картоплі є досить трудомістким і важким заняттям, що вимагає відповідального підходу і певного багажу знань. Якщо робити все правильно і грамотно, ви обов’язково побачите відмінний результат. Тепер, коли ви знаєте, як вирощувати і доглядати за картоплею, справа залишається за малим – дочекатися весни і відправитися на дачу або город, озброївшись лопатою. Ну а там вже залишиться тільки вкласти душу і сили в землю, щоб восени вона принесла вам смачні улюблені коренеплоди!