Тефтели з грибами: огляд смачних покрокових рецептів

Апетитний соковитий фарш – прекрасна основа для приготування різних м’ясних страв. Його можна поєднувати з овочами, але тільки гриби додадуть продукту особливу пікантність і прянощі. Котлети з грибами і сиром (77) далеко не єдине м’ясне блюдо, яке можна приготувати для сімейної вечері з м’яса і грибів. Обсмажені зрази з хрусткою начинкою можуть бути шкідливими для організму через високий вміст жирів, тому прихильникам смачного і здорового харчування варто звернути особливу увагу на тефтелі з грибами.

Способів і рецептів приготування такої страви дуже багато, тому кожна людина може знайти серед них свій ідеальний варіант. Ми підготували для вас колекцію таких рецептів з різних видів м’яса.

З курки в грибному соусі

Складові:

  • курячий фарш – 0,5 кг .;
  • цибуля білий – одна цибулина;
  • білий хліб – кілька шматочків, розмочених в молоці;
  • солодковершкове масло – 0,05 кг .;
  • зелень кропу – 1 пучок;
  • прянощі і сіль для смаку;
  • сметана – 0,15 л .;
  • свіжі лісові гриби або печериці – 0,5 кг .;
  • пшеничне борошно – 3 столові ложки;
  • біле вино – півсклянки;
  • курячий бульйон – 2 склянки.

Процес приготування:

  1. Якщо все зробити правильно, курячі тефтелі в грибному соусі вийдуть в міру пряними і соковитими, тому відірватися від них буде практично неможливо. Готовий фарш з курки потрібно змішати з половиною цибулини в подрібненому вигляді. Туди ж відправте розмочений в молоці хліб, сіль, прянощі і рубану зелень кропу. Після ретельної процедури замішування продуктів фарш слід помістити на 30-60 хвилин в холодильник.
  2. Поки основа курячих тефтелей буде просочуватися прянощами та зеленню, вершкове масло потрібно розтопити на сковорідці з товстим дном. Гриби, гарненько промиті і очищені, і кубики ріпчастої цибулі необхідно обсмажити до золотистого кольору, потім присипати борошном і золотити протягом пари додаткових хвилин. Припиняти помішування не варто, інакше борошно почне приставати до жарової поверхні. Потім повільно влийте спочатку сметану, а потім бульйон і вино. Розмішайте продукти, щоб позбутися від грудочок. Переконайтеся в тому, що солі і перцю досить, накрийте соус кришкою і зніміть його з вогню.
  3. Тепер фарш можна дістати з холодильника, сформувати з нього невеликі курячі тефтелі, які за розмірами будуть нагадувати волоські горіхи. Помістіть м’ясні кульки в грибний соус. Він повинен їх повністю покривати. Гасіть ароматне блюдо на повільному вогні до повної готовності. Зазвичай на це йде не більше чверті години. Подавайте з рубаною зеленню і картопляним пюре або іншим гарніром.

З яловичини рисом

Складові:

  • яловичий фарш – 0,5 кг .;
  • рис відварний – 0,2 кг .;
  • рафінована олія – ??0,1 л .;
  • білий цибуля – 2 шт .;
  • заморожені або свіжі гриби – 0,2 кг .;
  • курячі яйця – 1 шт .;
  • жирні вершки – 1 стакан;
  • сир – 0,05 кг .;
  • мелений перець і сіль.

Процес приготування:

  1. Дрібно наріжте білий лук і пересипте його в глибоку миску з відвареним рисом, курячим яйцем, яловичим фаршем, перцем і сіллю. Отриману масу потрібно ретельно вимісити, щоб вона вийшла однорідною. Вологими руками сформуйте невеликі кульки, розміром з маленькі мандаринки. Обсмажте їх до рум’яного кольору на рослинній олії в глибокій сковорідці.
  2. В окремій сковорідці необхідно обсмажити рубані грибочки з тонкими скибочками ріпчастої цибулі. Абсолютно неважливо, виберіть ви печериці, підосичники, маслюки або інші грибочки, готові тефтелі в вершково-грибному соусі вийдуть дуже смачними.
  3. Залийте обсмажені тюфтельки вершками, присипте сіллю і перцем. Перед цим їх бажано перемістити в глибоку форму для запікання. Зверху посипте продукти тертим сиром. Помістіть їх в духовку, розігріту до 180 градусів на півгодини. У процесі приготування грибний соус практично повністю вбереться в тюфтельки і наповнить їх особливо ніжним вершковим смаком. Подавайте гарячими або холодними, вони смачні в будь-якому вигляді.

З свинини з вершками або сметаною

Складові:

  • цибулина – 1 шт .;
  • заморожені або свіжі гриби – 0,2 кг .;
  • жирні вершки – 0,2 л .;
  • часник – кілька зубчиків;
  • сирок плавлений – 0,1 кг .;
  • свинячий фарш – 0,6 кг .;
  • сіль і прянощі для смаку.

Процес приготування:

  1. Змішайте м’ясний фарш з прянощами і сіллю за смаком, добийтеся однорідності і сформуйте з них 15-20 тефтелек невеликих розмірів. В серединку кожної тефтелі помістіть один скибочку грибів. Розігрійте на маслі невелику кількість рослинної олії і обсмажте на ньому м’ясні кульки до рум’яного кольору.
  2. Щоб приготувати вершковий соус, потрібно спочатку обсмажити на маслі дрібно нарізані гриби і цибулю. Гасіть продукти до готовності, періодично помішуючи, протягом п’яти хвилин. Влийте вершки або жирну сметану на жаровую поверхню, посипте сіллю, і присмачити скибочками вершкового сиру. Як тільки він розплавиться, і соус перетвориться в однорідну масу, його можна буде зняти з вогню і приправити пресованим часником.
  3. Обсмажені тюфтельки перекладіть у жароміцних форму, залийте вершковим соусом і готуйте протягом 25 хвилин в духовці при 180 градусах. Зовсім скоро тефтелі в сметанно-грибному або вершковому соусі будуть готові, і ви зможете насолодитися їх відмінним смаком.

Дієтичні – з кролика

Складові:

  • свіже м’ясо кролика – 0,35 кг .;
  • білі гриби або печериці – 0,1 кг .;
  • рис – 0,07 кг .;
  • овочевий бульйон – 1 склянка;
  • білий лук – 1 шт .;
  • яєчний білок – 1 шт .;
  • томатний соус – 1 столова ложка;
  • зелень – 1 пучок;
  • лавровий лист, сіль і прянощі.

Процес приготування:

  1. Свіжі грибочки необхідно ретельно промити, відварити в підсоленій воді з лавровим листом. Варіть їх до напівготовності, а потім перекиньте на друшляк і трохи обсушити. Ретельно промийте очищений ріпчасту цибулю і наріжте його великими шматками. Що ж стосується пучка зелені, то його потрібно промити, обсушити і дрібно нарубати.
  2. Свіже м’ясо кролика гарненько вимийте, наріжте невеликими скибочками, а потім відправте в м’ясорубку разом з вареними грибами і скибочками ріпчастої цибулі. Змішайте отриманий фарш з ретельно вимитим рисом, яєчним білком, прянощами і сіллю. Гарненько перемішайте подрібнені продукти до однорідного стану.
  3. Зліпити з фаршу круглі тюфтельки невеликого розміру, помістіть їх у великій сотейник з товстими стінками, а потім залийте бульйоном, в якому був попередньо розведений томатний соус. Готувати такі тефтелі з грибами в духовці можна під кришкою або під товстим шаром фольги до готовності. Залишиться тільки посипати гарячі м’ясні кульки рубаною зеленню і подати до столу. Смачного!