Урбеч з насіння льону та інші ласощі

З лляного насіння можна приготувати багато корисних, смачних і оригінальних страв. Поряд зі своїми смаковими якостями, ці продукти харчування стають популярними через їх активного лікувального складу, який допомагає вилікувати і попередити багато недуг – хвороби серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, гальмувати старіння організму і навіть запобігти раку.

лляної урбеч


В результаті помелу лляного насіння виходить смачне і абсолютно безпечне для фігури ласощі – урбеч з насіння льону. З давніх-давен вважалося, що це дагестанський блюдо, яке відноситься до східної кухні, але з роками цей стереотип був повністю викорінена. Тепер урбеч готують в різних країнах світу.

Чим же славиться це блюдо і що воно собою являє? Урбеч – це продукт, який має пастоподібну консистенцію і готується виключно з насіння. Крім лляних зерен, для його приготування використовують зерна кунжуту, гарбуза, соняшнику, абрикосові кісточки та інші складові.

Лляної урбеч допомагає надовго втамувати голод, так як його калорійність становить 535 ккал на 100 г свіжого продукту.

Для того, щоб приготувати урбеч з насіння льону, можна використовувати білі і темні зерна. Як і будь-який інший продукт, до складу якого входить лляне зерно, урбеч корисний для організму, так як в ньому багато клітковини, клейковини, амінокислот, поліненасичених жирних омега-кислот. Антиоксиданти, що входять до складу льону, характеризують цей продукт як прекрасний засіб для профілактики старіння організму.

Препарат застосовують і як очисний засіб, що сприяє виведенню важких токсинів і що підвищує імунітет. Клітковина з насіння льону, яка входить до складу продуктів на їх основі, допомагає поліпшити травний процес, не даючи їжі застоюватися в кишечнику і викликати запор, метеоризм і здуття живота і коліки.

Як готують і їдять урбеч

Існує кілька способів, як правильно вживати насіння льону і продукти, приготовлені з них, в тому числі і урбеч. Для приготування використовують традиційну ручну технологію перемелювання (перетирання) сирих лляних насіння поки з них не буде виділена масляна рідина. Для переробки зерен не використовують високих температурних режимів, тому всі корисні якості продукту залишаються в ньому.

Єдиною незручністю є неможливість приготування цього продукту в домашніх умовах, так як при перетирання в кавомолці або блендері зерен не виділяється потрібна кількість масла. Для цього потрібні пристосування (жорна) виробничого призначення.

Але в продажу для сироїдів такі ласощі продається в спеціальних відділах. Це зручно, так як можна таку основу вже вдома використовувати для приготування різними способами – з додаванням бажаних інгредієнтів, що поліпшують смак і склад готового продукту:

  1. Перший спосіб – змішати готовий урбеч (пасту) з медом.
  2. Другий спосіб – змішати з подрібненими фруктами.
  3. Третій спосіб – додавати в каші, соуси, солодкі страви.

В якості профілактики від різних недуг і як лікувально-вітамінний компонент урбеч вживають щодня натще по 1 ч. Л. до їди за півгодини. Незважаючи на те, що смак у цього продукту специфічний, до нього можна швидко звикнути, починаючи його вживати з поліпшує смак складом.

Обережно слід вживати урбеч з медом людям, які схильні до алергії на продукти бджільництва, а також склад лляного зерна.

Обов’язково перед включенням в раціон урбеча та інших продуктів із зерен льону слід проконсультуватися з дієтологом.

При перших ознаках нездужання і неприємних відчуттів в роботі травного тракту слід виключити продукт з раціону.

Рецепти ласощів з лляного насіння

лляні крекери

склад

  • 150 г борошна пшеничного;
  • 60 мл холодної води;
  • по 2 ст.л. насіння льону і рослинного масла;
  • 1 ч.л. солі;
  • 0,5 ч.л. розпушувача;
  • 0,5 ч. Л. цукру.

приготування

  1. Змішати борошно, розпушувач, сіль і цукор, насіння льону.
  2. У склянці змішати воду з маслом, влити вмуку і замісити гладке тісто.
  3. Залишити тісто на 10 хвилин, обернувши харчовою плівкою.
  4. Тісто розкачати в пласт 2-3мм товщиною на пекарської папері, на якій його можна буде перенести на деко.
  5. Розрізати акуратно тісто на крекери, поставити в нагріту до 200 градусів духовку, запікати до зарум’янювання, стежачи, щоб крекери не підгоріли.

льняна халва

склад

  • лляні насіння – 2 ч. л .;
  • мед – 1 ст. л .;
  • родзинки, курага, чорнослив.

приготування

  1. Розмолоти насіння, змішати з медом і дрібно нарізаними сухофруктами, які потрібно попередньо замочити.
  2. Все добре розмішати до пастоподібного стану.
  3. Отриману халву можна їсти, намазуючи на тости, печиво, додавати в напої або кисломолочні продукти.

У чому сенс вживання лляного насіння

Знаючи, як приготувати насіння льону і вживати їх, можна позбутися від ряду недуг, а також запобігти появі нових.

Продукти, приготовані з лляних насіння, можуть бути використані для очищення кишечника, включені в дієтичне харчування, яке рекомендовано для схуднення. Основою того, як вживати насіння льону в їжу є:

  • правильне дозування – не більше 3 ст. л. на добу для дорослих і не більше 1 ч. л. для дітей;
  • медичний огляд стану здоров’я до початку вживання продуктів на основі лляної зерна.

Настої з лляного насіння не рекомендується піддавати кип’ятіння, так як це сприяє розпаду основного продукту на шкідливі для організму канцерогенні речовини, здатні викликати ракові пухлини.

Лікування і профілактика насінням льону не слід проводити більше 1 місяця поспіль. Після кожного курсу обов’язково роблять перерву не менше 10 днів.

Настої з даного продукту використовують тільки в теплому вигляді.

Не можна вживати як самостійне речовина зерна льону при ерозивних і виразкових захворюваннях слизової кишечника і інших органів шлунково-кишкового тракту. Для їх лікування використовують тільки слиз, яка виходить в результаті настоювання насіння.

Якщо насіння льону використовують для схуднення або чищення організму обов’язковим є його вживання натщесерце.

Під час лікування лляними настоями рекомендується вживати достатню кількість рідини – не менше 1,5 літра на добу.