Варення з кедрових шишок – користь і правильність приготування

Серед усіх домашніх солодощів у сибіряків лідируючу позицію займає кедрова варення, користь якого полягає в складі кедрових шишок. Продукт насичений ефірними маслами, ліпідами, монотерпенові вуглеводнями, биофлавоноидами і ліноленової кислоти.

користь


Хто хоч раз спробує запашний тайговий десерт варення з кедрових шишок, користь якого не змушує чекати, той відмовиться від інших корисних ласощів. Фахівці з харчування і ФІТОДОКТОР виділяють основні корисні властивості цього продукту, який:

  • сприяє зміцненню імунітету;
  • завдяки наявності вітаміну С, дає можливість протистояти мікробам в міжсезонний період;
  • зберігаються ефірні масла навіть в зацукровані продукті, а з ними – фітонциди з протимікробну дію;
  • сприяє лікуванню від ангіни, кашлю, нежиті, грипу;
  • поліпшується стан шлунка і кишечника;
  • сприяє лікуванню при проблемах зі слизової;
  • благотворно позначаються при лікуванні гастриту або виразки;
  • молоді шишки в варення вилікують анемію і поліпшать складові в крові;
  • зміцнюється серцево-судинна система;
  • вважається відмінним антидепресантом, покращує настрій, підвищує тонус організму ;;
  • має сечогінну і тонізуючий ефект;
  • діє як протизапальний засіб;
  • допомагає вилікувати захворювання на туберкульоз;
  • лікарі радять вживати для профілактики онкологічних захворювань;
  • головне – неймовірний смак вишуканого варення перетворює просте чаювання в казку.

Варто зауважити, що варення з кедрових горіхів підвищує імунітет і покращує самопочуття. А також сприяє поліпшенню біоенергетики людини, зберігає молодість шкіри, зміцнює волосся і нігті. При втрачених силах після фізичних навантажень лікарський варення допоможе відновити сили і енергію.

Рецепт варення з кедрових шишок

склад

  • несозревшіе кедрові шишки – 1 кг;
  • очищена вода – 0,4 л;
  • 1 кг цукру;
  • 1 лимон.

приготування

  1. Попередньо промити і гарненько просушити шишки.
  2. Залити пагони водою, щоб вони повністю були покриті.
  3. Варити 20-25 хвилин.
  4. Для приготування сиропу потрібно на повільному вогні розчинити цукор у воді до отримання напівпрозорого стану.
  5. Коли шишки виварити, їх потрібно дістати з води і почекати поки вони стекут.
  6. Помістити варені пагони в ємність з сиропом.
  7. Поставити на середній вогонь, варити суміш близько 30 хвилин.
  8. Після вогонь трохи зменшити і варити до отримання м’якого стану продукту.
  9. Для більш вишуканого смаку додають 3-4 ложки соку з лимона.

При бажанні регулярно вживати незвичайне корисне ласощі лікарі рекомендують починати з мінімальних доз, таким чином, перевірити реакцію організму на продукт. Особливо це стосується дітей.

Протипоказання

Якщо регулярно приймати варення з кедрових шишок, користь буде відразу ж помітна. Однак, не варто забувати про протипоказання, які характерні при вживанні будь-якого продукту.

Не рекомендується вживання варення з шишок в наступних випадках:

  • захворюванні гепатитом;
  • під час вагітності;
  • при виникненні хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо при загостренні;
  • людям з нирковими захворюваннями;
  • дітям до 12 не рекомендується зловживати ласощами;
  • при індивідуальній непереносимості і виникненні алергічних реакцій.

Коли збирати шишки для варення


Шишка вважається видозміненим пагоном дерева. Чи не є плодом або квіткою. Такий незвичайний інгредієнт для варення варто збирати в лісі. Варто звернути увагу, що не всі шишки можна застосовувати для варіння ласощів. Потрібно відокремлювати чоловічі ниркоподібні і жіночі – смоляні і липкі. Підійде для приготування смачного і корисного варення жіночий варіант сировини. Бажано це робити в той момент, коли вони ще не затверділи і мають зелений колір. Краща пора року для збору шишок – травень і початок червня.

Важливо! При зборі шишок варто уникати дерева з будь-якими плямами або вкрапленнями, які натякають на його хворобливий стан. Самі ж шишки краще вибирати чисті, рівні і без пошкоджень.

Відгуки

Вивчивши матеріал про те, чим дійсно корисно і як вживати кедрове варення, відгуки не залишають сумнівів, що його варто спробувати і приготувати, і застосувати в лікувальних цілях.

Начитавшись безлічі інформації про варення з кедрових шишок, одного разу не пройшла повз баночки такого ласощі на ярмарку і купила. Кажуть, треба їсти по 2 шишки в день дорослим, і по 1 – дітям. Так і робимо. Смак приємний, але багато його з’їсти не можна, та й не треба. За 2 місяці поїдання застуд не виникало, напевно допомагає.

Ольга, м.Москва

Вперше спробувала варення з шишок в гостях. Сподобалося. Тепер збираємо власноруч в лісі шишки і готуємо варення будинку самі. Вся сім’я в захваті від ласощів.

Катерина, м Коломна