Види солі

Розглянемо основні види солі харчової. Їх існує величезна безліч, ми ж опишемо найбільш поширені, так як охопити їх усі неможливо.

Всесвітня Організація Охорони здоров’я закликає обмежити застосування солі для приготування страв, а також вживання солоних продуктів, так як надмірне використання цього продукту веде до ризику розвитку артеріальної гіпертензії серед населення всього світу. Необхідно споживати не більше 5 г солі в день, але доступних видів солі багато. Яку сіль вибрати, щоб вона найбільш сприятливо вплинула на здоров’я?

Раніше поширена була тільки кам’яна, яку використовували, як для продовження свіжості м’яса, а також продуктів харчування, так і для збагачення смаку страв. В даний час людство має в розпорядженні широкий спектр можливостей вибору солі.

Кухонна сіль

Сіль, звана кухонна, складається з хлориду натрію і є продуктом, найбільш очищеним від усіх мінеральних компонентів. Це найпопулярніший вид, який найчастіше купується споживачами.

Кухонна сіль

Кухонна сіль застосовується для поліпшення смаку страв, а також, як компонент соусів або маринадів для овочевих і м’ясних продуктів. Цей вид солі має високий ступінь очищення від сторонніх мінералів і, відповідно, високою часткою натрію, надлишок якого призводить до набряку і артеріальної гіпертензії.

Йодована сіль

Кухонна сіль, збагачена йодом або харчова йодована сіль, має на меті запобігти виникненню дефіциту йоду у людей, що населяють території, де цей елемент є дефіцитом. Ця інформація говорить на користь кухонної солі, яка стає для людини більш цінною.

кам’яна сіль

Різновид кухонної солі – кам’яна, відрізняється від першої тільки товщиною зерен. Її зазвичай використовують для засолу, маринування м’яса і приготування заливки для соління овочів.

Морська сіль

Морська сіль є більш цінним продуктом, в порівнянні зі звичайною кухонною сіллю. Крім натрію, вона забезпечує організму невелика кількість магнію, калію, кальцію і деяку кількість мінеральних речовин. Безумовно, похвали заслуговує високий вміст природного йоду, який оберігає від захворювань щитовидної залози і порушень розвитку у плода.

Морська сіль

Морська сіль найчастіше грубозерниста, хоча можна зустріти версію і дрібніші, але, тим не менш, вона не буде такою ж дрібної, як кухонна.

Гімалайський сіль

Гімалайський вважається однією з найкращих в світі, витягується з глибоких шарів порід Гімалайських гір. Має характерний ніжно-рожевий, іноді білий колір. Справжня гімалайська сіль може містити до 80 різних мінералів. Похвали заслуговують магній, кремній, сірка, літій, марганець, бор та багато інших. З – за цього вона є дуже цінним поживним продуктом.

Гімалайський сіль

Купуючи Гімалайську сіль, потрібно пам’ятати, що, на жаль, багато виробників фарбують звичайну крупнозернистое сіль в «гімалайські» відтінки. На упаковці повинна бути інформація, що забезпечує достовірність продукту.

ароматизована сіль

Ароматизована сіль доступна в невеликих за обсягом упаковках, ок. 30-50 г, а, крім солі, в складі міститься суміш трав, сушений часник, сушена цедра лимона або перцю. Найчастіше, основу даних сумішей становить кухонна сіль, проте, в залежності від виробника, буває, також калійна сіль. Використання цього виду солі є кращим, тому що кількість самого хлориду натрію або калію знижується через участь інших спецій, які додатково підкреслюють смак приготованих страв. За рахунок додаткових інгредієнтів, в страви додається менше ароматизованої солі, ніж звичайної кухонної.

ароматизована сіль

калійна сіль

Калійна сіль – це сіль з низьким вмістом натрію. З хімічної точки зору, це суміш в змінених пропорціях двох типів солей: хлориду натрію (кухонна сіль) і хлориду калію. Калій – це фізіологічний антагоніст натрію. Особам, що страждають від гіпертонії, рекомендується споживати продукти, багаті калієм (помідори, білі боби, картопля, родзинки, курага), щоб зменшити дуже високий рівень кров’яного тиску. Цей вид солі є, отже, хорошим рішенням для людей, які борються з даним захворюванням, і особам, які перебувають у групі ризику розвитку гіпертонії. На відміну від звичайної кухонної солі, калійна на смак гіркувата, завдяки вмісту калію.

калійна сіль

Незважаючи на численні попередження, слід мати на увазі, що натрій необхідний для правильного функціонування людського організму. Повне виключення з раціону продуктів, що поставляють цей елемент, в тому числі солі, може створити проблеми зі здоров’ям, такі як непритомність, зменшення частоти пульсу, тремор м’язів, рук або зниження концентрації уваги. До того ж, страви без солі для багатьох не приємні на смак. Вибираючи сіль, найкраще віддати перевагу морській або гімалайської, так як, крім хлориду натрію, вони містять різні мінеральні речовини, які необхідні організму для проведення правильних обмінних процесів, а, отже, і збереження здоров’я.