Як правильно готувати варені сироїжки в домашніх умовах

Сироїжки облюбували для себе не тільки листяні або хвойні ліси. Їх можна зустріти в змішаних лісах і навіть в районі боліт. Збір цих грибів починається з травня, і закінчується в жовтні. Головна умова для їх росту – дощ. Тіло цього гриба досить ніжне, і збираючи їх важливо не пошкодити. Якщо ви хочете зберегти капелюшок в цілості, перед чищенням ошпарьте її окропом. Існують їдкі види, як правило, це гриби з червоними капелюшками. Щоб позбутися від гіркоти, досить зняти плівку з капелюшка і проварити гриби протягом 20 хвилин. Варені сироїжки віддадуть всю гіркоту в воду, але при цьому залишаться смачними і збережуть всі корисні речовини.

Думка, що дані гриби можна вживати в їжу в сирому вигляді, – помилково. Для приготування будь-яких страв відварювання або попереднє вимочування – обов’язково.

Як і скільки за часом відварити сироїжки?

Варити гриби сироїжки можна декількома способами. Різниця в них не велика: в першому випадку гриби проварюють зі спеціями, а в другому, в чистій воді. Кількість води має в кілька разів перевищувати обсяг грибної маси. Попередньо відберіть всі травмовані і слабкі – і залиште тільки грибочки з цілими капелюшками. Посоліть воду. При варінні регулярно знімайте піну. Тривалість їх варення становить 20 – 30 хвилин. Якщо ви планує готувати з них суп, досить буде і 15-ти хвилин.

грибна локшина

Отже, перший рецепт – це грибний суп з локшиною.

Складові:

  • Сироїжки – 300 – 350 г;
  • 3 – 4 картоплини середнього розміру;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 маленька морква;
  • локшина;
  • Чорний перець, сіль, лавровий лист;
  • 3 – 4 гілочки кропу;
  • Вершкове масло 1 ст. ложка;
  • Сметана для готового блюда.

Спосіб приготування

  1. Почистити і нарізати картоплю кубиками.
  2. Поставити на плиту 3-х літрову каструлю, наповнити її водою.
  3. Помістити в неї нарізану картоплю і довести до кипіння
  4. Відварені гриби порізати, відправити в каструлю з картоплею, (як правильно варити сироїжки, ви вже знаєте).
  5. Очистити цибулю і моркву, подрібнити їх зручним для вас способом.
  6. Розігріти сковороду з вершковим маслом.
  7. Спочатку злегка пасерувати цибулю. Потім додати до зажарки морква і залишити нудитися на повільному вогні ще 5 хвилин.
  8. Готові овочі помістити в каструлю з супом, проварити 5 – 7 хвилин.
  9. Всипати локшину в блюдо, довести до кипіння і вимкнути. Залишити настоятися 10 – 15 хвилин.
  10. Суп зі сироїжок подається зі сметаною і рубаною зеленню.

Суп дуже смачний, спробуйте! Якщо ви не приймаєте грибні бульйони в поєднанні з макаронними виробами, можна виключити локшину, при цьому зменшити кількість рідини, або збільшити такі інгредієнти, як картопля і сироїжки – теж вийде дуже смачна страва на перше.

Суп на м’ясному бульйоні

Сироїжка, хоч і не відноситься до таких благородних видів грибів, як білий гриб, але має цілу низку позитивних якостей. Серед них – багатство вітамінів і мікроелементів: залізо, кальцій, калій. Є у сироїжок і така особливість, як не давати холестерину закріпитися на стінках ваших судин. Тому рецепти приготування сироїжок залишаються затребуваними серед любителів здорового харчування.

Складові:

  • М’ясний бульйон, використовуйте звичне для вас м’ясо;
  • Сироїжки 400 г;
  • Вершкове масло для смаження овочів;
  • 1 цибулина;
  • 4 картоплини
  • 1 ст. ложка борошна;
  • 50 г сметани;
  • Зелень: кріп, петрушка.

Спосіб приготування

  1. Готовий бульйон поставити на плиту на середній вогонь.
  2. Картоплю почистити і подрібнити, відправити варитися.
  3. Поставити сковороду на плиту, змастити маслом.
  4. Відварені сироїжки порізати і помістити смажитися в масло.
  5. Очистити цибулину, подрібнити її дрібними кубиками, помістити до грибів, коли гриби і цибулю почнуть підрум’янюватися, всипте до них борошно і ретельно перемішайте, щоб уникнути грудочок.
  6. Чи не великими порціями, при регулярному помішуванні, влити до грибам частина бульйону і залишити гаситися 5 хвилин.
  7. Вилити готову суміш в суп не великими порціями і все перемішати, додати сметану.
  8. Довести до готовності і залишити, відключити і залишити настоюватися 15 хвилин.

Подавати ароматний суп із зеленню і шматочком улюбленого хліба! Смачного!