Як сушити волоські горіхи в домашніх умовах

Більшість людей вже знають про корисні властивості горіха і різноманітності застосування плода, листя дерева, перегородок або самої шкаралупи. Перед приготуванням лікарського відвару або настоянки, необхідно виконати ряд процедур з відбору, очищення та сушіння продукту. Перш ніж розібратися, як сушити волоські горіхи в духовці, варто з’ясувати, які плоди будуть для цього придатні, адже добре підготувати їх можна лише після правильного збору.

вибір горіхів


Збирати врожай навіть у домашніх умовах потрібно, дотримуючись основних правил:

  1. Обсипалися з гілок плоди потрібно збирати скоріше, щоб вогкість і цвіль не виникало через тривале перебування їх на вологій поверхні.
  2. Якщо трохи потрусити гілки, впадуть на землю лише дозрілі горіхи.
  3. Зрілими вважаються плоди тільки з тріснула зеленою шкіркою на шкаралупі. Цілісність її говорить про не визріли стані.
  4. Не варто забувати, що на нижніх гілках дерева плоди дозрівають в першу чергу.
  5. Коли обсипаються горіхи з верхніх гілок, знизу їх вже можна обривати руками.
  6. Перед початком сушіння плоди очищають. Бажано це робити в рукавичках, тому що процес трудомісткий і сильно бруднить руки.

звичайна сушка


Знаючи, як підсушити волоські горіхи, можна забезпечити плодам тривалість зберігання і високу якість. Поширеним методом вважають сушку під впливом сонячних променів на свіжому повітрі. Для цього потрібно розстелити на землі будь-який матеріал і викласти горіхи одинарним шаром. Сохнути вони повинні близько 2-3 тижнів. Але такий метод вже застарів. Тим більше, існує велика ймовірність попадання вологи від землі, що веде за собою розвиток шкідливих мікроорганізмів.

Багато сучасні люди знають, як висушити волоські горіхи природним шляхом в спеціальному приміщенні. Ідеальним місцем стане сушильне приміщення з гарним провітрюванням і циркуляцією повітря. В якості основи використовують піднос-решітку з дерева. Горіхи очищають, сортують і вимивають. Після цього розкладають одним шаром на піднос. Так формуються стелажі.

Важливо! Забезпечити вільний доступ потрапляння повітря горіхів протягом тижня.

В духовці


Завдяки місткості в волоському горісі вологи близько 40%, його можна сушити як в шкаралупі, так і без неї. Щоб висушити плоди, необхідно:

  1. Прогріти духовку до 70-90 градусів.
  2. Горіхи розкласти на деку і помістити в духовку. Протримати їх так близько 2-х годин.
  3. Дістати їх і викласти на рівну поверхню. Бажано, з невеликою періодичністю їх трохи перевертати. Це сприяє кращій сушінні.

Допускається скористатися електросушаркою. Для цього необхідно виставляти відповідну приладу температуру, відповідно до інструкції. Витримати близько 5 годин.

У мікрохвильовій печі


Для сушіння необхідно:

  1. З одного боку кожного горіха зазубреним ножем вирізати невеликий знак «х». Після прогрівання шкаралупа важче знімається. І це маркування допоможе після сушки очистити продукт.
  2. Розкласти горіхи в 1 шар на блюдо, яке призначене для мікрохвильовки. Маркування «х» на шкаралупі повинна знаходитися зверху на кожному горісі. Потрібно простежити, щоб вона не була знизу і не накривалася іншими плодами.
  3. У кілька етапів з інтервалом в одну хвилину просмажувати горіхи, застосовуючи повну потужність. При цьому шкаралупа не потемніє, а в місці надрізу трохи почне очищатися. З’явиться різкий горіховий аромат.
  4. Періодично помішувати горіхи для рівномірної прожарювання, намагаючись так, щоб надріз частіше опинявся згори. Хоча в будь-якому випадку горіхи прожаряться добре.

Спосіб сушіння горіхів в мікрохвильовці підходить в тому випадку, якщо потрібно просушити невелику кількість плодів.