Як заморозити лисички на зиму: способи і рецепти заморозки

Лисички – це гриби, які залучають і дорослих, і дітей своєю яскравою і неповторною зовнішністю. До того ж вони мають прекрасний смак і особливим запахом. Гарні лисички і тим, що в м’якоті у них практично ніколи не буває червоточини. М’якоть гриба соковита і м’ясиста, щільна по краях і зовсім світла в середині. Якщо натиснути на зріз, то м’якоть злегка рожевіє. Зростає цей гриб в найрізноманітніших кліматичних умовах, тому добре відомий всім жителям нашої країни. Збирають його в літньо-осінній період, а щоб зберегти на зиму смак і аромат, потрібно знати, як заморозити лисички правильно.

Дивна особливість – можливість вживати ці гриби в їжу сирими, хоча смак у них досить специфічний. Мабуть, тому більшість грибників і гурманів вважають за краще їх тільки в приготованому вигляді. Мало хто відмовиться від частування, якщо такі грибочки посмажити на сковороді з картоплею.

Збираючи дари лісу, кожен любитель тихого полювання прагне заготовити зібрані гриби на зиму, використовуючи безліч рецептів і способів зберігання. Найчастіше лисички просто заморожують, хоча багато знавців кухні їх солять і маринують.

Як заморозити гриби

Любителі грибочків воліють вживати їх в їжу солоними, але особливість цих полягає ще і в тому, що під впливом теплової обробки і солі губляться практично всі їхні корисні властивості. Для тривалого зберігання більшість грибників воліє заморожувати лисички сирими. Простіше зібраний урожай зберігати в морозилці. Важливою умовою є ретельна обробка заморожуванням:

  1. Для заморозки підходять молоді грибочки, які потрібно відібрати під час сортування при попередній обробці.
  2. Всі відібрані плодові тіла ретельно миють в ємності з великою кількістю води, потім додатково промивають під струменем води проточною.
  3. Виклавши на паперовий рушник, просушують, щоб позбутися від зайвої вологи.

Під час обробки гриби не варто замочувати. Після просушування весь підготовлений урожай розкладають в спеціально підготовлені пакети або контейнери і закладають в морозильну камеру для тривалого зберігання. Цей спосіб заготівлі швидкий і зручний, але влаштовує він далеко не кожного. Справа в тому, що дуже часто лисички гірчать після заморозки при подальшому використанні.

Як позбутися від гіркоти

Для того щоб заморозити на зиму ці смачні гриби, існує кілька способів, але найпопулярнішим залишається заморозка. Рецепт заморозки досить простий, але перш ніж приступити до обробки грибів, потрібно зрозуміти, чому заморожені лисички гірчать:

  1. В першу чергу важливий вік гриба. Уникнути появи гіркоти можна, заморозивши молоді грибочки, ті, що ще не розкрили свої капелюшки.
  2. Заморожують вибрані гриби відразу після збору. Через добу навіть самі молоденькі лисички вже не придатні для заморозки.
  3. Не можна замочувати продукт перед заморожуванням.

Готувати заморожені лисички просто, але іноді (якщо порушені правила заготівлі) виникає необхідність прибрати гіркоту. Для цього знадобиться вдатися до тривалого замочування або кип’ятіння в солоній воді. Позбавити від гіркоти допоможе вода з сіллю, в яку занурюють гриби на 10-12 годин або відварюють в ній протягом 20-30 хвилин. Після такої обробки необхідно дати воді повністю стекти, відкинувши вміст каструлі на друшляк, і лише після цього продовжити приготування. Можна ефективно прибрати гіркоту, якщо зібрані гриби висушити. Потім їх замочують і готують будь-яким обраним способом.

Приготування: цікаві рецепти

Вибираючи, як готувати заморожені лисички, слід врахувати, що при гасінні виділяється велика кількість рідини, яку потрібно буде постійно зливати. Інакше не вийде позбутися гіркоти до кінця. Тому найкращим способом приготувати заморожені лисички вважається жарка підготовлених грибів.

Посмажити лисички, які зберігалися в морозильній камері, можна після того, як вони Отта і з них стече вся вода:

Смажені заморожені лисички

Після того, як з відталих грибів стече вся рідина, їх проварюють в солоній воді протягом 20 хвилин і знову дають стекти рідини. У цей час готують ріпчасту цибулю, нарізавши його півкільцями, подрібнюють часник і зелень. На сковороді розпалює рослинне масло (можна додати невелику частину вершкового) і кладуть підготовлені гриби.

Якщо перед заморожуванням ви відбирали маленькі і молоденькі гриби, їх можна не різати, але дорослі обов’язково ріжуть так, щоб всі вони були одного розміру. Так вони приготуються одночасно. Після випарювання залишилася рідини вводять цибулю і часник. Тепер залишилося посмажити лисички до золотистої скоринки. Солити і перчити можна в кінці приготування, так як лисички вже відварювали в солоній воді. Перед подачею посипати запашною зеленню.

Лисички в вершках

З огляду на, що при гасінні лисички сильно гірчать, їх попередньо вимочують і проварюють в солоній воді. Після чого можна злегка обсмажити, перекласти в сотейник і залити 30% вершками так, щоб закрити гриби. На повільному вогні випарити вершки до тих пір, поки залишиться половина початкового обсягу, ввести в сотейник часник і зелень. Можна додати приправи, які припадуть до смаку. Томити на невеликому вогні хвилин 10-15.

Приступаючи до заготівлі лисичок на зиму, варто вибрати найбільш підходящий спосіб, враховуючи, скільки зберігаються лисички в холодильнику. У морозильній камері вони можуть перебувати не більше трьох місяців, тому за цей час потрібно вибрати відповідний рецепт і приготувати їх, щоб порадувати домочадців і здивувати гостей.