Які каші при гастриті можна їсти – Пшоняна, вівсяна, манна каша

Будь-доктор, який встановив діагноз гастрит, в більшості випадків вкаже пацієнту на важливості запровадження в раціон спеціального дієтичного харчування.

Серед величезної кількості рад, лікар може порекомендувати їсти різні каші при наявності гастриту з підвищеною кислотністю – це не просто буде корисно, але також посприяє позбавленню від багатьох симптоматичних проявів недуги.

Продукти, що містять розчинні волокна (такі, як вівсянка і інші подібні каші), мають важливе значення в раціоні харчування, адже вони підтримують здоров’я травного тракту.

Каші особливо необхідні, коли людина хворіє гострим або хронічним гастритом, станом, що характеризується роздратуванням або запаленням слизової оболонки шлунка.

Однак, перш ніж здійснювати дієтичні зміни, варто проконсультуватися з фахівцем, які каші дозволено вживати при наявності запалення в шлунку.

Показання та протипоказання

Під час гастриту з підвищеною або зниженою кислотністю рекомендується споживання таких круп, як гречка, вівсянка, перловка, рисова каша, кукурудзяна, ячна, пшоняна і манна.

Дані каші не здатні надавати дратівливу або шкідливу дію на запалені ділянки слизової шлунка. Навпаки, вони володіють захисною і обволакивающим ефектом.

Крім усього іншого, неоціненну користь такі крупи приносять для всього організму: вони можуть забезпечити його необхідною кількістю корисних речовин і наситити людини.

Багато пацієнтів сприймають крупи лише в якості гарнірів, обов’язково доповнених м’ясної або рибної продукцією. Однак, це не зовсім так: каша є повноцінним самодостатнім стравою.

При регулярному вживанні приблизно 250 г каші протягом доби організм буде отримувати рекомендовану норму вітамінів і мінералів.

Експерти стверджують, що в наш час умови життя у багатьох людей дуже погані, в зв’язку з чим, вони не можуть добре харчуватися і часто страждають від голоду.

В результаті, є багато людей, які страждають від гастриту, який призводить до нестачі секреції шлункової кислоти.

Регулярне вживання каш (таких, як ячна, вівсяна, перлова, пшенична, пшоняна, манна і т.д.) не тільки може сприяти секреції шлункової кислоти, яка корисна для перетравлення їжі, але також може підвищити рівень цукру в крові.

Але, зараз через істотне поліпшення рівня життя люди починають грунтовно харчуватися, іноді навіть переїдати.

Це може стимулювати підвищену секрецію шлункової кислоти, що значно збільшує число пацієнтів, які страждають рефлюкс-езофагітом. Цим пацієнтам можна вживати каші для харчування шлунка.

Причина цього полягає в тому, що більшість каш є кислими за своєю природою, що може погіршити хворобу.

Фахівці відзначають, що каша – це свого роду напіврідка їжа, якою нелегко залишатися в організмі.

Якщо шлункова кислота та інші травні соки не повністю нейтралізовані їжею, вони зроблять негативний вплив на слизову оболонку порожнього шлунку.

Більш того, каша містить багато води, тому вона буде розбавляти травний сік, що виділяється ротом, шлунком і кишечником, що послабить травну функцію і збільшить навантаження на шлунок.

Крім того, якщо людина їсть занадто багато каш протягом тривалого часу, його шлунок буде відчувати брак рухів і скорочень, що може зменшити захисну функцію слизової оболонки шлунка і викликати пошкодження стінки шлунка.

Також багато людей з гастритами люблять їсти каші ночами, думаючи, що це не принесе шкоди шлунку. Насправді ж, це може привести до так званої постпрандиальной болю.

Важливо відзначити, що пацієнтам з виразками шлунка або гастритами, не можна вживати занадто велика кількість каші.

Справа в тому, що, як тільки каша входить в шлунок, вона стимулює секрецію шлункової кислоти і стимулює появу виразок, що істотно погіршує стан.

Ці люди можуть додавати в деякі страви бікарбонат натрію для нейтралізації кислоти.

Таким чином, пацієнти з хворобами шлунка повинні формувати правильні звички в їжі і вести здоровий спосіб життя, є легкі каші і правильно їх готувати.

Які каші можна їсти

Найбільш корисними кашами можна вважати:

  1. Вівсяну, що володіє знеболюючим ефектом.
  2. Гречану, здатну активно боротися зі стресом.
  3. Пшоняну, яка усуває стан дисбактеріозу, нормалізує процес дефекації.
  4. Манну. Манка підходить для профілактики онкологічних захворювань в області кишечника.
  5. Рисову. Рис іноді називають «панацеєю від гастриту», оскільки (так само, як і вівсяна каша) він надає обволікаючу дію.

Чи можна вівсяну кашу при гастриті? Не тільки можна, а й необхідно. Овес і вівсяне борошно є некислими, поживними і багатими клітковиною продуктами харчування для запобігання симптоматичних проявів гастриту.

Одна чашка вівсянки містить від семи грамів до десяти грамів дієтичних волокон, і безліч вітамінів і мінералів, важливих для здорового харчування.

Можна додати свіжі фрукти в вівсяну кашу, наприклад, шматочки груші, банани або ягоди. У той же час, необхідно бути обережним при використанні кислих фруктів, які здатні викликати подразнення шлунка.

Іноді краще заливати вівсяну кашу молоком і їсти невеликими порціями вранці.

Можна вибирати звичайну вівсянку або вівсяну кашу швидкого приготування.

При цьому бажано читати етикетки на упаковці, щоб побачити наявність таких інгредієнтів, як лимонна кислота, здатних погіршити симптоматику при гастриті з підвищеною кислотністю.

Манна каша (особливо, в поєднанні з молоком) відрізняється хорошою поживністю, засвоюваністю і відмінно насичує організм. Завдяки своїй корисної консистенції вона не завдає шкоди шлунку.

Дана каша цінується за швидке приготування і можливість частого вживання навіть в гострі періоди хвороби за рахунок своїх пом’якшуючих властивостей.

При різних формах гастриту манка може сприяти активному процесу загоєння вразливою стінки шлунка і тріщин в кишечнику. Ця каша здатний чудово впоратися з різними спастическими симптомами.

При періодичному споживанні манки в комплексі з іншими кашами вона буде вбирати шкідливі складові і виводити їх з кишечника.

Манну кашу рекомендується їсти з профілактичною метою для запобігання онкологічних пухлин в області кишечника.

Гречана каша (гречка) є досить легким продуктом для травного тракту, особливо, при гастриті.

Ця каша має багатий склад мікроелементів Гречка підходить для хворих в періоди рецидиву хвороб шлунково-кишкового тракту, в зв’язку з тим, що прекрасно бореться зі стресовим станом і спастичними болями в шлунку.

Ця каша відновлює слизову і є незамінним превентивним засобом при гастриті шлунку. При наявності відкритих форм недуги не варто вводити цю кашу в раціон харчування.

Рисова каша здатна оперативно утамувати відчуття голоду, однак, через невеликого вмісту в ній клітковини, вона затримується деякий період часу в районі кишечника.

Проте, дана каша чудова для позбавлення від токсинів, зменшення рівня інтоксикації при гастриті з підвищеною кислотністю і зниження інтенсивності запальних процесів.

Таку кашу можна включати в дієтичне меню лише в розвареному або ретельно протертому вигляді.

Пшоняна каша хороша при гастриті зі зниженою кислотністю. Пшоно сприяє зняттю запалення слизової шлунка і болю завдяки обволіканню стінки шлунка.

Багата клітковиною, пшоняна каша при гастриті нормалізує стілець і усуває дисбактеріоз.

Однак, вживати пшоняну кашу слід з особливою обережністю. Пшоняна каша протипоказана в періоди загострень і тим хворим, у яких підвищена шлункова секреція.

На додаток до багатьох корисних властивостях дана каша:

  1. Знімає нервову напругу і фізичну втому.
  2. Регулює функцію печінки.
  3. Видаляє токсини.
  4. Допомагає організму позбавитися від іонів важких металів.

Чи можна перловку при гастриті? Споживання даної крупи людям, що страждають запальними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, просто необхідно, адже перлова каша містить речовину гордецін, що є найціннішим компонентом, які мають широким спектром антибактеріальної дії.

Тому перловка сприяє більш швидкому процесу загоєння пошкодженої шлункової стінки при гастриті.

Однією з найкорисніших круп при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо гастрит, є ячна. Каша з неї включена в усі дієти, яких слід дотримуватися при цьому захворюванні.

Найважливішим в даній каші при хворобах травних органів є її обволікає здатність, що дозволяє пошкодженим органам функціонувати в спокійному режимі, без зайвих напружень.

Крім цього, в ній міститься амінокислота під назвою лізин, важлива в боротьбі з запальними процесу в області шлунково-кишкового тракту. Завдяки їй відновлення пошкоджених ділянок стінки шлунка здійснюється значна швидше.

Кукурудзяна каша не дуже поширена в кулінарній сфері, хоча користь її величезна. Кукурудза відома великою кількістю різноманітних вітамінів в своєму складі, серед них є навіть вітамін К, що міститься, як правило, в зелені.

Крім цього, кукурудзяна каша при гастриті корисна, оскільки вона містить достатню кількість клітковини, яка здатна нормалізувати роботу травної системи.

До того ж кукурудзяну кашу можна їсти при появі гастриту через її здатності виводити токсичні речовини з організму і відновлювати пошкоджені ділянки стінки шлунка, купируя больові відчуття.

Деякі експерти вважають за можливе включення в раціон при гастриті так званих каш-пятімінуток.

Це актуально тим людям, у яких майже немає часу на приготування їжі, але які хочуть їсти корисну їжу.

Залиті окропом суміші з доданими до них сухофруктами пацієнтові не зашкодять, але захоплюватися ними при гастриті з підвищеною кислотністю все таки не можна.

Після попередньої обробки такі продукти позбавлені більшості вітамінів.