Які овочі та фрукти знижують холестерин в крові?

За різними джерелами, з їжею людина отримує 10-30% холестерину. Решта виробляється печінкою і кишечником. Тому для зниження високого його рівня першочерговим рекомендацією є медикаментозне лікування. Однак доведено, що ніяке лікування без дотримання спеціального харчування не буде ефективним.

У той же час, перейшовши на спеціальне лікувальне харчування, можна досягти хороших результатів у зниженні холестерину (холестеролу) навіть без медикаментів. Знадобитися тільки більш тривалий час.

Гіперхолестеринемія збільшує ризик серцево-судинних захворювань

Овочі та фрукти, які знижують холестерин, займають основне місце серед всіх продуктів харчування, рекомендованих для зниження його високого рівня в крові, а зменшення його «шкідливих» для організму сполук ЛПНЩ (ліпопротеїдів низької щільності), збільшення кількості корисних ЛПВЩ (ліпопротеїдів високої щільності).

Антихолестеринові рослинні складові

Пояснюється цінність вживання овочів і фруктів наявністю в їх складі речовин, що впливають або безпосередньо на холестерол, або діючих конкурентно з ним і займають його місце в організмі.

фітостерини

Ці рослинні речовини схожі з холестеролом і здатні виконувати його функцію. Вони займають рецептори холестерину і мозок отримує інформацію про те, що нестачі в холестеролу немає, і, отже, немає і потреби в його додатковому синтезі печінкою і кишечником. Таким чином, обсяг холестерину і його транспортних форм (ЛПНЩ і ЛПДНЩ (ліпопротеїдів дуже низької щільності)) поступово зменшується. Таких речовин багато в журавлині, винограді, чорниці, малині, гранаті.

поліфеноли

У темному винограді міститься велика кількість поліфенолів

Функція цих натуральних рослинних речовин спрямована на нормалізацію рівня холестерину, головним чином, за рахунок стимуляції синтезу ЛПВЩ. Ці комплекси, в свою чергу, «виштовхують» ЛПНЩ з судин, сприяють їх розщеплення і виведення з організму.

Застосовуючи їжу з поліфенолами можна значно збільшити кількість ЛПВЩ і знизити рівень холестерину крові. В середньому, 1,5-2 місяці вживання рослинної їжі, що містить поліфеноли, призводить до збільшення в крові ЛПВЩ на 5%. Поліфеноли в більшій кількості містяться в овочах і фруктах, які мають червоний, синій, фіолетовий кольори. Це гранат, виноград темних сортів, журавлина.

Крім того, доведено, що продукти, багаті на поліфеноли, захищають від раку, остеопорозу.

ресвератрол

Це природна речовина сприяє уповільненню формування холестеринових бляшок в судинах. Гальмує формування ЛПНЩ. Застосовується рослинами в якості отпугивающего паразитів.

Рослинна клітковина і пектин

Рослинні волокна овочів і фруктів є одними з кращих помічників в боротьбі за зниження холестеролу і ЛПНЩ.

Саме клітковина і пектин сприяють гальмуванню засвоювання, всмоктування жирів, вуглеводів, стимулюють розщеплення жирів. Клітковина поліпшує перистальтику кишечника, що зменшує можливість жирам і холестерину всмоктуватися з нього.

Пектин знаходиться практично в усіх овочах і фруктах. Він має властивості адсорбувати на собі різні шкідливі токсичні речовини, в тому числі холестерин. Сам пектин практично не всмоктується в кишечнику. Тому, пройшовши кишечник і залишаючи організм у складі калу, він захоплює на собі і холестерин.

Він оптимізує ліпідний обмін, зменшує рівень холестеролу. Він здатний як би обволікати стінки кишечника, перешкоджаючи всмоктуванню холестерину та інших речовин. Особливо багато його в журавлині, винограді, буряках, сушеному кизилі, баклажанах, яблуках. Але не варто замінювати пектин овочів і фруктів харчовими добавками, які приписують собі зміст пектину.

Яблука містять високий рівень пектину

Багато рослинні плоди містять магній. Цьому мікроелементу також приписують знижують холестерин властивості.

«Корисні» особливості окремих овочів і фруктів

Які ж фрукти знижують холестерин, в якому вигляді вони ефективні, як їх можна зберігати?

Морква. Морква є одним з лідерів за вмістом пектину. Вважається, що з’їдаючи хоча б пару сирих моркви в день можна отримати за пару місяців зниження рівня холестерину в організмі на 10%.

Авокадо. Знизити холестерин за пару місяців можна, з’їдаючи по 100 гр. авокадо в день. Цей фрукт містить в собі і фітостерини і бета-цітостерін. Приблизно на 5-10% можна знизити холестерин за місяць, вживаючи цей фрукт щодня.

Баклажани. Вони цінні не тільки тим, що сприяють зниженню холестерину. Вони містять у собі багато калію. Тому завжди рекомендуються при патологіях серця. Мінусом цього овоча є його здатність поглинати багато жиру при смаженні. Тоді він стає не тільки шкідливим, а й многокалорійним.

Оливки. Масло оливок містить в значній кількості фітостерини, що знижують холестерол. Якщо замінювати їм все вживаються жири, то можна домогтися зниження холестерину на 15-18%. Знижують холестерин також соєва, соняшникова, кукурудзяна.

Оливкова олія здатна нормалізувати рівень холестерину

Капуста. Капуста є лідером серед овочів за рівнем в ній клітковини. Цей продукт корисний сирим, квашена, тушкованим. Вживаючи всього 100 гр. капусти щодня можна досягти вираженого зниження холестерину.

Часник. Він проявляє себе як антиоксидант, імуномодулятор, має протизапальні, противірусні, протидіабетичний властивості. Він знижує ризик тромбоутворення.

Гарбуз. Цей овоч може не тільки перетворюватися в карету для Попелюшки. Вживання всього лише 100 гр. гарбуза щодня протягом місяця призводить холестерол до хорошим значенням. Великим плюсом для неї є можливість його довгого зберігання в сирому вигляді. Її можна зберігати все зиму в підвалі або, навіть, в умовах квартири.

Чорниця. Ця ягода містить відносно багато речовин, здатних розщеплювати жири.

Виноград червоних сортів. Він має в складі ресвератрол, здатний спалювати холестерин.

Томати, диня, папайя. Вони багаті лікопін. Ця речовина блокує окислення ЛПНЩ. Саме в окисленому вигляді ЛПНЩ ставати важко досяжним для ЛПВЩ і міцно осідає на внутрішній стінці судини.

Солодка картопля. Він же батат. Це справжній скарб з вітамінами і мікроелементами. Він містить значну кількість клітковини. Тому визнаний надійним, що знижують холестерол овочем. Крім того, у нього високий вміст калію, так необхідного сердечникам і низький глікемічний індекс, що робить його привабливим для діабетиків.

Олігосахариди батата допомагають знизити в організмі вміст «поганого» холестерину

Перець. Солодкий перець добре не тільки виводить холестерин, але і зміцнює судинну стінку.

Журавлина. Сік журавлини, що вживається щодня, може збільшити обсяг ЛПВЩ на 10%.

Знижують холестерин також цибулю, моркву, чорнослив, часник, курага або абрикоси.

Рекомендації щодо застосування

Рекомендується вживати овочі і фрукти свіжими, у вигляді пюре, соків. Термічна обробка, якщо вона застосовується, то повинна бути щадить. Вона зменшує корисність фруктів і овочів на 30-50%.

Перевагу слід віддавати вживання овочів і фруктів з шкіркою.

Виключаються овочі консервовані. З метою заготівлі овочів можна застосовувати заморожування або сушку.

Лікування соками визнано ефективним способом боротьби з високим холестерином. Соки, природно, повинні бути тільки свіжовичавленим. Соки не варто змішувати або пити відразу все підряд. Потрібно витримати паузу між їх прийомом в 20 хвилин.

Свіжовичавлений морквяний сік

Практично всі овочі і фрукти мають властивості так чи інакше позитивно впливати на рівень холестерину, зокрема, і ліпідного обміну взагалі. Єдиний фрукт, який не рекомендується хворим з високим вмістом холестерину, це кокос.