Здорове схуднення: концепція макробиотической кухні

Те, що можна виділити в макробиотике – це продукти з цільного зерна і овочів, фрукти, соєві продукти. Більшість споживаних вегетаріанських страв приготовані з коричневого рису, пшениці, вівса, бобових, овочів, великої кількості фруктів. Обов’язково вживаються трав’яні чаї, негострі спеції, горіхи, насіння і напої без кофеїну.

Макробиотическая кухня до недавніх пір не була особливо відома, як концепція, хоча вчення про макробиотике почалося в стародавні часи. Це слово в перекладі з грецької мови означає «велике життя». Цим виразом користувався ще Гіппократ, маючи на увазі довгожителів і здорових людей.

Пізніше, в 1950 році, східне вчення про макробиотике приніс в Європу вчений Джордж Осава.

Вчений хворів важко і довго, і, тільки скориставшись вченням східної медицини, зміг себе вилікувати. Він використовував просту рослинну дієту, яка базувалася на вченні про інь і ян. Макробиотика використовується не тільки для лікування захворювань, її рекомендують і як загальнозміцнювальну і оздоровчу систему харчування.

Основний принцип макробиотической кухні

Джордж Осава вважає, що кислотна реакція продуктів – це інь, а лужна – ян. продукти інь мають кислий, гострий і солодкий смак, а ян – гіркий і солоний. Відрізняючись від звичного нам харчування, макробиотическая кухня в кровоносній системі створює злегка лужне середовище. Цим забезпечується хороший енергетичний рівень організму, зростає імунітет, поліпшується травлення, кістки зміцнюються.

Вчений говорить, що сучасне харчування більшості людей включає дуже багато продуктів, які дають людині інь – жіночу енергію. Таке харчування веде до збільшення розмірів людського тіла. Найбільш очевидний результат стану інь – надмірна вага. А макробиотическое харчування надає стрункість і мускулистість фігурі людини, тобто риси, характерні для чоловічої енергії ян. У макробиотической кухні збалансовані енергії інь і ян, і тому не з’являється бажання з’їсти нездорові продукти (торти, солодкі газовані напої, морозиво).

Те, що лежить в основі цієї філософії: кожна їжа, яку ми споживаємо, визначає тон і нашого щастя, і нашого здоров’я. Згідно розумінню макробиотической кухні – чим менше ви готуєте їжу, яку їсте, тим здоровіше ви харчуєтеся.

Макробиотика – це філософія

Насправді, макробиотика є способом життя, більш точно – здорового способу життя. Це вчення включає в себе не тільки їжу, ми говоримо про філософію жити екологічно чисто. Макробиотическая кухня в деякій мірі нагадує вегетаріанство, але відрізняється від нього. Після 50-х років 20-го століття, цей тип кухні стає все більш популярним і набирає обертів.

На чому заснована ця дієта?

Цей тип дієти заснований на збалансованості традиційних способів приготування їжі. У цій кухні рекомендується вживати певні продукти, які характерні тільки для вашої географічної зони, але можна їсти і ті продукти, які ви вважаєте необхідними, і які забезпечують вам необхідні сили і здоров’я.

Основні продукти

Є кілька видів овочів, які не рекомендують їсти одночасно, але можуть споживатися без змішування з іншими продуктами: баклажани, перець, помідори. А найбільше потрібно їсти коричневий рис, бобові рослини, водорості і суп місо. Макробиотическая дієта дозволяє зрідка їсти м’ясо, але більш за все рекомендується їсти рибу.

Особливо популярний місо-суп, який отримують з ферментованої сої. Існують десятки рецептів цього супу, в залежності від включених інгредієнтів і виду пасти місо.

Кількість їжі залежить від наступних декількох факторів – сезон, стать, вік, стан здоров’я, клімат. Більшість продуктів готуються на пару, запікають у духовці або варять.

змішування традицій

Потрібно відзначити, що останнім часом намічається відступ макробиотиков від переважного принципу зернового харчування. Макробиотическая кухня наближається до традицій кухні Європи та Америки. Люди, що бажають побудувати свою дієту на основі принципу інь – ян, і вважають за краще японську кухню, можуть менше побоюватися за стан свого здоров’я в майбутньому.